Política

Soler: "Si el pitjor ha passat o no, cal preguntar-li-ho al virus"

1 minut

soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha asseverat que el segon trimestre de 2020 ha sigut "un forat negre", i encara que ha admés que "hi ha hagut recuperació", ha assenyalat: "Si el pitjor ha passat o no, cal preguntar-li-ho al virus".

Així ho ha indicat el conseller en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en la qual ha presentat el compte general de la Generalitat de 2019. Allí, Soler ha indicat que aquesta crisi econòmica és "molt rara", ja que és "conseqüència d'un fenomen extraeconòmic".

El conseller ha considerat que la recuperació econòmica depén de factors com "si hi ha rebrots, si hi ha una segona ona o no o si s'ajunta amb la grip", ja que són "escenaris que afectaran l'economia, als ingressos fiscals i al que les administracions públiques puguen fer".

"No es pot demanar fer moltes coses i abaixar impostos. Això és la quadratura del cercle", ha manifestat, al mateix temps que ha indicat que "ningú pot dir què passarà a la tardor" encara que ha assenyalat que "estem millor en l'inici del tercer trimestre".

Així, ha defensat que durant la part més aguda de la crisi sanitària van mantenir una postura "més keynesiana impossible", en fer "el possible perquè hi haguera liquiditat". "Sabíem que eixe forat sol el podia omplir la despesa pública", ha indicat.

REFERÈNCIA A la COVID EN EL COMPTE DE 2019

D'altra banda, Soler ha explicat que la Sindicatura de Comptes ha exigit que, encara que la crisi sanitària, social i econòmica causada per la Covid-19 s'ha produït en 2020, donada la seua magnitud, les entitats públiques i privades inclogueren en la Memòria dels comptes de 2019 determinada informació sobre el tema.

L'objectiu que es persegueix és que "prevalga el principi comptable d'imatge fidel en l'elaboració dels comptes públics, garantint la transparència en la gestió".

A aquest efecte en la Memòria s'han inclòs, les mesures amb efectes pressupostaris aprovades per decret llei o decret del Consell, els contractes d'emergència, les modificacions pressupostàries i els ingressos pel Fons Covid del Govern central.