Política

Soler: “El Govern ha reconegut la urgència de reformar el sistema de finançament com reclamava el Consell”

Fins llavors, hi haurà instruments extraordinaris per a les comunitats que estan en pitjor situació i iniciarà els treballs el grup d'harmonització fiscal

4 minuts

conseller_madrid

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat este dijous a l'eixida del CPPF que "el Govern ha reconegut la urgència de reformar el sistema de finançament, tal com reclamava el Consell" i ha celebrat el compromís de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'iniciar al setembre el debat polític per a la reforma del finançament autonòmic.

"Eixim molt satisfets de la reunió, crec que s'han fet passos molt importants en la millora de les relacions amb les comunitats autònomes i s'evidencia una concepció més autonomista de l'Estat de la qual tenia el govern anterior", ha manifestat Vicent Soler.

Segons el conseller d'Hisenda, "s'ha avançat en molts temes que eren demandats no solament pels grups polítics de la Comunitat Valenciana, sinó per tota la societat valenciana".

En aquesta línia, el Govern ha anunciat que finalitzarà els seus treballs el Comité Tècnic Permanent d'avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera, que inclouen el càlcul de les insuficiències del model, i que a partir de setembre s'iniciarà el debat polític de l'actual model, una reivindicació que va acordar per unanimitat la Comissió Mixta Consell-Corts sobre finançament autonòmic.

A més, s'engegarà un grup de treball sobre harmonització fiscal, "alguna cosa que ens preocupa moltíssim a la Comunitat Valenciana, ja que tenim a comunitats autònomes prop fent autèntics 'dúmping fiscals", ha apuntat Soler.

Vicent Soler ha realitzat aquestes manifestacions este dijous a Madrid al final de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a la qual ha assistit acompanyat per la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando; la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, Maria José Mira; i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

La Comunitat Valenciana s'absté en la votació

En aquesta trobada, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha presentat a les comunitats autònomes els objectius del dèficit per a les autonomies establits en el -0,3% per a 2019, quan abans se situava en el -0,1%. Per a l'exercici 2020 el nou objectiu se situa en el -0,1% i per a 2021 en el 0% (equilibri).

Aquests objectius han sigut aprovats amb el vot a favor d'Andalusia, Astúries, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura, Balears i Cantàbria, mentre que Galícia, La Rioja, Múrcia, Canàries, Madrid i Castella i Lleó han votat en contra. La Comunitat Valenciana s'ha abstingut, ja que, "encara que s'han donat avanços importants, donada la situació singular valenciana resulten insuficients", ha apuntat Soler.

"Considerem que és positiu les dues desenes que ha flexibilitzat el Govern central, així com el caràcter asimètric respecte a l'Administració, ja que, per primera vegada, s'ha tallat la bretxa en el desequilibri vertical dels recursos i s'ha donat més joc a les comunitats autònomes que al mateix Govern central, alguna cosa que sempre s'havia criticat des de la Comunitat Valenciana. Però malgrat que açò segueix sent insuficient per a nosaltres perquè som l'autonomia pitjor finançada d'Espanya", ha apuntat Soler.

"S'ha posat en relleu que l'actual Govern és conscient que la major part dels serveis bàsics per a la ciutadania, que és la que paga els impostos, estan en mans de les comunitats autònomes i açò és positiu", ha explicat el titular d'Hisenda.

Reestructuració del deute

Soler ha valorat que el Govern vaja a estudiar una reestructuració del deute de comunitats perquè una part de la mateixa passada del curt al mig termini, així com una reestructuració global perquè les comunitats isquen al mercat de deute i es deslliguen del FLA.

"Jo crec que és imprescindible que es duga a terme una reestructuració del dèficit. No podem mirar al futur sense llevar-nos de damunt aquesta llosa del passat. Bona part del nostre deute és deguda a l'infrafinançament. I açò s'ha de rescabalar perquè si no, no caminarem al mateix ritme que la resta. Fins i tot amb el millor dels sistemes de finançament autonòmic, sempre tindríem una llosa que ens discriminaria respecte als altres. És de justícia, per al conjunt d'Espanya, que situacions com la nostra es tinguen en compte", ha assenyalat.

"Amb les diferències que tenim, no parlar de reestructuració o compensació del deute és impossible. Si no ho fem, iniciarem un camí amb unes motxilles darrere completament diferent, perquè tenim diferències de finançament per càpita de fins a 500 euros, per exemple, amb Galícia, la qual cosa suposa que la Comunitat Valenciana rep a l'any 2.500 milions menys dels quals rebríem si tinguérem el finançament gallec", ha lamentat Soler.

"El que no ha generat dèficit perquè té més ingressos evidentment no li preocuparà el deute perquè no haurà acumulat, però nosaltres estem infrafinançats i hem hagut de garantir els serveis socials a un nivell similar al de la resta. Hem de demanar que el passat es reescriga per a estar en el futur en igualtat de condicions", ha assenyalat el conseller.

Canvi d'actitud

Així mateix, el conseller d'Hisenda ha assenyalat que "és evident el canvi d'actitud del Govern. L'anterior executiu va estar tancat a totes les nostres reivindicacions i els senyals que ens arriben ara del Ministeri són de canvi d'actitud. La situació d'este dijous s'acompanya de moltes actituds que van en la lògica de solucionar d'una vegada per sempre l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana".

"La Comunitat Valenciana, concretament, part d'una situació molt dolenta, som la pitjor finançada d'Espanya, però creiem que aqueix és un recorregut que hem de fer junts i hem d'intentar que l'Estat del benestar que està en mans, en la seua major part, de les comunitats autònomes tinga els recursos necessaris", ha assenyalat Soler.

Segons el conseller, "l'Estat som les comunitats autònomes també. Hem de ser còmplices per a construir un estat del benestar entre tots, ja que les comunitats autònomes tenen tres dels pilars bàsics de l'estat del benestar. Per tant, parlar del finançament de les comunitats autònomes és parlar de la necessitat de finançament de l'estat del benestar".

Vicent Soler també ha defensat la necessitat de les negociacions bilaterals perquè la situació de la qual parteixen les diferents comunitats no és la mateixa. Els acords s'han de prendre en el CPFF però també es pot parlar i donar a conéixer la situació de cadascun en uns altres els fòrums.

Etiquetes: