Política

Sanitat recorrerà la condemna a indemnitzar metges per falta de mitjans de protecció en la primera ona

Puig reitera el seu "perdó públic", però diu que la reacció de la Generalitat va ser "immediata" en un "moment de pandèmia sobrevinguda"

2 minuts

Sanitaris a l'hospital La Fe

La Conselleria de Sanitat presentarà un recurs de suplicació davant la sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana contra la condemna interposada per un jutjat d'Alacant a indemnitzar a metges per infringir la normativa de prevenció de riscos laborals per la falta d'elements de protecció en la primera onada de la pandèmia de covid, segons han confirmat fonts del departament que dirigeix Ana Barceló.

El magistrat del Jutjat social número 5 --en una sentència datada el 7 de gener i donada a conéixer aquest dimarts pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana CESM-CV, qui va interposar la demanda al costat de diversos dels seus afiliats-- estima parcialment les pretensions dels demandants, que al·legaven que l'administració va incomplir les seues obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals durant l'estat d'alarma declarat per reial decret de 14 de març "amb greu risc per a la seguretat i la salut del personal sanitari".

En conseqüència, condemna a aquest departament del Consell a abonar a cadascun dels treballadors --un total de 154-- quanties que oscil·len entre els 5.000 euros --per a aquells que van treballar sense els elements de protecció sense patir contagi-- i els 49.180 euros, per als sanitaris que van requerir hospitalització. Hi ha dos grups que seran rescabalats amb 15.000 euros (aïllats per contacte) i amb 35.000 (contagiats sense ingrés hospitalari).

Com 'president' de la Generalitat, Ximo Puig ha garantit que recorren la decisió judicial per a "defensar l'interés general dels valencians", després de mostrar el seu respecte a la fallada, i ha recordat que ja va demanar en nom del govern valencià un "perdó públic" als sanitaris per la falta de material durant la primera ona.

"Reitere: en aqueix moment determinat no vam tindre tots els recursos necessaris en una pandèmia sobrevinguda en la Comunitat i en tota Espanya i Europa, i la reacció del govern valencià va ser immediata", ha recalcat. Puig, a preguntes dels periodistes a Alacant, ha recordat que aquesta demanda ja es va presentar en l'àmbit penal i va ser desestimada pel TSJCV, mentre "ara els ha donat la raó" un tribunal social.

Després d'insistir que "ningú podia pensar la magnitud d'aquesta pandèmia", ha defensat que la Generalitat presenta el seu recurs seguint els llits judicials i amb l'objectiu que "prevalga l'interés general".

"LA RESPOSTA VA SER RÀPIDA PERÒ INSUFICIENT"

Sobre les crítiques del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana CESM-CV que els sanitaris van haver de portar bosses de fem com EPI, Puig ha remarcat que van tindre constància de "problemes determinats en el seu moment". "Ho hem reconegut i hem demanat perdó --ha abundat--. La resposta de la Generalitat va ser ràpida però insuficient, i això ho he reconegut en tot moment".

Amb tot, ha destacat la pròrroga dels contractes COVID de reforç "com a mínim fins a maig" i ha garantit que la tendència serà que aquests llocs siguen estructurals. Ha remarcat que hi ha un problema nacional per a cobrir les places de facultatius, davant el que la Conselleria tracta d'"accelerar al màxim" les oposicions. "La Comunitat Valenciana té 6.000 professionals de reforç que es mantindran, per descomptat", ha rematat.