Política

Sanitat inverteix 386 milions en l'última legislatura per a millorar l'atenció sanitària valenciana

5 minuts

http://archivo.revistaesalud.com/index.php/revistaesalud/article/view/117/276

La Conselleria de Sanitat Universal ha destinat en l'última legislatura 386 milions d'euros per a la construcció, ampliació i reforma d'edificis, així com per al condicionament i l'adquisició d'alta tecnologia sanitària amb la finalitat de millorar la prestació assistencial en la Comunitat Valenciana, segons ha informat la Generalitat en un comunicat en el qual ha fet balanç de les actuacions que s'han dut a terme.

En elles està contemplat el Pla d'Infraestructures 2016-2019, les successives convocatòries del Pla d'intervencions Arquitectòniques en Consultoris (PIAC), així com l'equipament d'avantguarda per a la xarxa pública, part d'ell, fruit del protocol signat amb la Fundació Amancio Ortega (FAO) per a l'atenció, diagnòstic i tractament de malalties oncològiques en la Comunitat.

A la província de València destaca el complex sanitari Campanar-Ernest Lluch, que ha rehabilitat l'edifici que alberga el nou servei d'urgències i que va obrir les seues portes al juny.

Així mateix, s'han adjudicat les obres del nou centre de salut i del centre d'especialitats, així com del nou servei d'emergències sanitàries , l'inici de les quals està previst per a principis de 2020. S'han completat les obres de desamiantat estructural de l'hospital de rehabilitació. I s'han aprovat els projectes dels desamiantats estructurals del pavelló central i l'Escola d'infermeria .

Per a l'obra de reforma i ampliació de l'Hospital Clínic de València, per a la primera fase del qual s'ha estimat un pressupost de 24,5 milions d'euros, s'ha adjudicat la redacció del projecte bàsic. També en redacció de projecte d'execució està la reforma de l'Hospital de Crònics i Llarga Estada del Militar, que suposarà una inversió de més de 26,5 milions.

L'hospital La Ribera d'Alzira ha conclòs les obres del seu nou quiròfan. A Gandia, ha conclòs la demolició de l'antic hospital Francesc de Borja per a construir el Complex Sanitari Rois de Corella, que inclourà un centre de salut integrat i un centre de salut pública.

En execució està l'obra del nou Hospital d'Ontinyent, amb una inversió de més de 31 milions d'euros. L'edifici hospitalari es desenvoluparà en una superfície de 27.000 m2 (enfront dels 7.000 actuals) i el seu programa funcional ampliarà la cartera de serveis, passant de 56 a 82 llits (50 en habitacions individuals), de 3 a 5 quiròfans, de 13 a 24 consultes externes, de 6 a 18 llocs d'urgències, i incorporarà nous serveis com una UCI.

Entre les obres de reforma finalitzades destaquen les de Pediatria i hospital de dia pediàtric de l'hospital Clínic, i de la USMI Malva-rosa; tanmateix, les de l'UCI de l'hospital Arnau, les Urgències Pediàtriques de Llíria, els quiròfans d'Urgències, paritoris i reparació estructural de l'hospital de Sagunt.

En Atenció Primària, a la ciutat de València, s'estan executant les obres de reparació de les cobertes en el centre de salut Pare Jofré, i estan aprovats els projectes bàsics dels nous centres de salut de Tres Forques i Malilla, i actualment tots dos estan en redacció de projecte d'execució.

També s'han fet reformes de climatització en el centre de salut d'Aiora; a Catarroja, al novembre es van iniciar les obres d'ampliació i reforma del centre de salut del municipi; està en supervisió l'ampliació del centre de salut d'Algemesí; la reforma del centre de salut de Moncada té ja aprovat el seu projecte d'execució, així com el nou centre de salut de Quatretonda.

A Alacant, s'ha iniciat la reforma de les Urgències Generals i Pediàtriques de l'hospital General. També s'ha recepcionat la nova zona de radiofarmàcia a l'hospital Sant Joan i s'han fet obres de millora d'accessos a l'hospital d'Elda i executat les rampes. Així mateix, s'han reparat els sostres de l'hospital Marina Baixa.

Sanitat realitzarà les obres d'ampliació de l'Hospital Marina Baixa, amb una inversió estimada de 31 milions d'euros. Ja contractada la redacció del projecte i direcció de l'obra i s'han habilitat 900 places d'aparcament en l'entorn. També s'ha adjudicat la redacció del projecte d'ampliació per a UIAE de l'hospital Vega Baixa d'Orihuela, les obres del qual estan estimades en 24,26 milions. A Elx, està en fase de licitació el nou bloc quirúrgic de l'Hospital General, les obres del qual suposaran una inversió de més de 12,49 milions.

A principis de 2020 es publicarà la licitació de les obres d'ampliació del servei d'urgències de l'Hospital Universitari Sant Joan, pressupostades en quasi 4 milions. També preveu la licitació de les obres de construcció de l'Hospital de Dia i Servei d'Oncologia d'aquest centre sanitari (1,8 milions).

En Atenció Primària, s'han realitzat les obres de construcció del nou centre de salut Oriola Rabaloche i ha conclòs la reparació de la façana i millora de l'eficiència energètica de l'envolupant del centre de salut Foietes de Benidorm.

Està en supervisió el projecte d'execució de les obres d'ampliació del centre de salut de Cox i aprovat el projecte bàsic dels nous centres de salut de Benidorm Rincón de Loix i Verge del Cap d'Elda.

En el cas de la reforma del Centre Sanitari Integrat Santíssima Faç-Carrer Girona d'Alacant, el projecte d'execució del qual està aprovat. També s'han iniciat les obres d'ampliació, reforma i millora de l'eficiència energètica del centre de salut de Sant Joan d'Alacant.

Destaquen també les obres de reforma realitzades en les Urgències de l'Hospital General d'Elx, les de renovació de les seues hemiplantes; i les dels paritoris de l'Hospital d'Elda i en el centre de salut de Cocentaina.

A Castelló s'han conclòs les obres d'Hemodinàmica de l'Hospital General, els nous paritoris i la sala blanca de farmàcia Hospital de la Plana, així com les obres d'habilitació de l'espai i instal·lació de la ressonància magnètica de Vinaròs.

Per a la remodelació de l'àrea de cirurgia major ambulatòria de l'Hospital General de Castelló, s'acaba d'adjudicar la redacció del projecte i la direcció d'obra de la fase 3. També en el General s'ampliarà i reformar el servei d'urgències ampliant la seua superfície quasi al doble de l'actual.

En Atenció Primària van començar les obres de construcció del nou centre sanitari Raval-Universitat que substituirà a l'actual consultori auxiliar.

A més, s'han iniciat les obres del centre de salut de La Vall d'Uixó I que ampliaran la superfície del centre pràcticament al doble de la qual té actualment, comptant amb 24 consultes més. En el centre de La Vall d'Uixó II, les obres de reparació de les façanes han conclòs la reforma i restauració del centre de salut de Morella.

EQUIPAMENT D'AVANTGUARDA FRUIT DEL PROTOCOL SIGNAT AMB LA FAO

Sanitat també ha adquirit alta tecnologia sanitària per a l'atenció, diagnòstic i tractament de malalties oncològiques en la xarxa pública de la Comunitat Valenciana. Part d'aquesta inversió és fruit del protocol signat amb la Fundació Amancio Ortega.

A València, els equips de PET-TAC i actualització de mamògraf en el doctor Peset, TAC de 16 corts a Sagunt, actualització de mamògram i accelerador en el Clínic, TAC de 64 corts, mamògraf, estereotàxia i Ressonància Magnètica en l'Arnau, estereotàxia, i TACs de 16 i 64 corts a Xàtiva-Ontinyent; i mamògrafs amb estació de diagnòstic i estereotàxia en La Ribera i Gandia.

A Alacant, s'han adquirit 1 PET-TAC a Sant Joan, 1 TAC i accelerador en general d'Elx, 1 Ressonància magnètica i accelerador en Sant Joan; i 1 mamògrafs a Alcoi, Marina Baixa i Oriola. A Castelló disposen d'1 nou TAC de 16 corts a la Plana, 1 mamògraf en el General de Castelló i 1 ressonància magnètica a Vinaròs.