Política

Sánchez anuncia una reforma de la Constitució per a acabar amb els aforaments

4 minuts

sanchez_reforma

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat hui que va a proposar al Parlament una reforma de la Constitució per a acabar amb els aforaments i ha apel·lat a l'"altura de mires" de la resta de les forces polítiques perquè aquesta reforma entre en vigor al més prompte possible, en 60 dies després d'haver-se iniciat la tramitació davant les Cambres legislatives.

El cap de l'Executiu ha realitzat est anuncia durant un acte en la Casa d'Amèrica titulat 'Avancem', convocat per a fer un balanç dels primers cent dies de Govern i per a avançar els projectes que té per al futur.

La supressió dels aforaments en la Constitució afectaria diputats i senadors, segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu. No estarien inclosos en aquesta mesura ni jutges, ni fiscals, ni les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, ni tampoc els membres de la Família Reial que són aforats com el rei emèrit.

Precisament, la setmana passada, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va explicar en el Ple del Congrés, durant una interpel·lació de Ciutadans sobre els aforaments, que el Govern estava estudiant reduir l'"excessiu" nombre d'aforats.

No obstant açò, Delgado va defendre mantindre aquesta figura per a diputats i senadors amb la finalitat de protegir la seua "immunitat" davant del Poder Executiu. Açò significaria que els aforats només tindrien aquest privilegi en els supòsits de delictes relacionats directament amb l'exercici del càrrec.

Hui, el cap de l'Executiu, durant el seu discurs davant part del seu gabinet i en un fòrum amb representació empresarial, ha argumentat que Espanya està davant "un canvi d'època que exigeix atendre els desitjos d'una societat que demanda exemplaritat".

"Una societat civil --ha dit-- que no entén l'existència de determinats preceptes que van poder tindre sentit en un moment determinat de la nostra història, en el passat, fa dècades, però que hui han perdut tota raó de ser".

En entendre que aquest "canvi d'època ha de continuar avançant", Pedro Sánchez ha anunciat que "el Govern va a proposar la Cambra una reforma de la Constitució per a acabar amb els aforaments".

LA MESURA S'ABORDARÀ DIVENDRES EN CONSELL DE MINISTRES

En eixe moment, ha apel·lat a l'"altura de mires" de tots els partits perquè aquesta reforma de la Constitució entre en vigor "en tan sols 60 dies des que s'inicie la seua tramitació en el Congrés dels Diputats".

El cap de l'Executiu ha avançat que aquesta mesura serà proposada pel Consell de Ministres que l'estudiarà en la reunió del pròxim divendres, segons les fonts consultades, amb la finalitat de recaptar els informes del Consell d'Estat i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Segons Sánchez, l'ànim del Govern és de "determinació i avanç" en aquest assumpte, per la qual cosa ha demanat "comptar" amb el conjunt de la Cambra, per a així oferir "un senyal rellevant, inequívoca, generosa, de solidaritat i empatia" amb la societat.

En aquest sentit, ha assegurat que la mesura té per objecte "que els ciutadans tornen a creure en la política", una qüestió que considera que ha de ser el "repte comú" de tots i cadascun dels partits.

PROPOSTA DE CIUTADANS

Precisament aquest dimarts, està previst que el grup de Ciutadans sotmeta a votació en el Ple del Congrés una moció per a urgir el Govern a escometre una reforma de la Constitució en tres mesos per a posar fi als aforaments de diputats, senadors i membres de l'Executiu.

Aquesta iniciativa és conseqüència de la interpel·lació sobre mesures anticorrupció que el partit taronja va dirigir dimecres passat en la sessió plenària a la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Amb aquest text, Ciutadans busca que tots els grups es retraten sobre la conveniència de posar fi als aforaments polítics i consta de dos punts.

El primer persegueix que el Govern es comprometa a procedir "en el termini màxim de tres mesos a la reforma dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució, amb l'objecte de promoure la supressió dels aforaments de diputats, senadors i membres del Govern".

El segon punt persegueix el mateix objectiu però per a despullar del fur als parlamentaris i membres de Governs autonòmics. Per a açò, Cs aspira al fet que el Congrés emplace els Parlaments regionals en els quals encara no s'ha acordat aquesta mesura a canviar els seus Estatuts d'Autonomia per a donar eixe pas.

Precisament el Ple del Congrés va aprovar la setmana passada, per a la seua remissió al Senat, el nou Estatut de Canàries, que contempla desaforar els diputats de les illes. A més, estan en tramitació les reformes estatutàries de Múrcia i Cantàbria, que arrepleguen la mateixa mesura.

OBJECTIU 2030

Durant el seu discurs, Sánchez ha incidit que el seu projecte és fins el 2030 amb la finalitat d'abordar les grans transformacions del país i "guanyar una dècada" davant de la "dècada perduda" que considera que ha sigut l'última.

En la seua opinió, Espanya vivia una paralització arrelada en l'administració pública, en l'absència de lluitar contra precarietat laboral o en l'aberració de la pobresa infantil, entre altres qüestions en les quals el Govern anterior, segons ha dit, "va optar pel camí de no fer res".

Per a Sánchez, posposar les coses i no prendre decisions en política és "la pitjor de les decisions". Sánchez considera que l'Executiu anterior estava "paralitzat en un context de corrupció" i ha justificat en "aquestes raons i no altres" la seua decisió de presentar la moció de censura.