Política

Sánchez anuncia que el Perte del vehicle elèctric mobilitzarà més de 12.000 milions en 487 projectes

1 minut

El president del Govern, Pedro Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha informat aquest dimecres en el Ple del Congrés dels Diputats que el Perte (Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) del Vehicle Elèctric i Connectat ha tancat les seues convocatòries (el passat 3 de juny) amb un total de 487 projectes presentats, amb una inversió total associada i mobilitzada "com mínim de 12.000 milions d'euros".

En la seua compareixença en la Cambra Baixa per a donar compte dels últims acords en el Consell Europeu i el canvi de posició d'Espanya respecte al Sàhara Occidental, Sánchez ha assegurat que s'han presentat 13 grans agrupacions d'empreses "que inclouen a grans fabricants del país", amb un total de 487 projectes.

El president ha assegurat que participaran 311 empreses, un 60% d'elles pimes (182), amb una inversió total associada i mobilitzada "com a mínim de 12.000 milions d'euros destinats a modernitzar i electrificar la línia de producció i tota la cadena de subministrament".

"A més, s'han presentat dues plantes de bateries que són clau per a ancorar la producció de cotxes elèctrics al nostre país en el present i futur", ha abundat el president, destacant com "gràcies a aquest Perte Espanya comptarà amb almenys #dos gigafactories, una en la Comunitat Valenciana i una altra a Extremadura".

Les ajudes del Perte VEC, recollides en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència l'any 2022, ascendeixen a 2.975 milions d'euros. D'aquesta suma, 1.425 milions es concediran en forma de préstecs i altres 1.550 milions a través de subvencions.

Aquestes ajudes corresponen a la part industrial, que es completa amb el Pla Moves III, d'incentiu a la compra de vehicles elèctrics, o el Programa Moves Singulars, entre altres, fins a arribar als 4.295 milions d'euros.

El Govern preveia mobilitzar inversions privades per import total de 19.700 milions, incloent-hi més de 12.000 milions d'euros vinculats a la cadena de valor del cotxe elèctric, i la seua previsió de creació d'ocupació podria aconseguir els 140.000 llocs de treball, mentre que la contribució al PIB se situaria entre l'1% i l'1,7%.