Política

Sánchez afronta demà la seua investidura mentre negocia amb Podemos i amb el dijous com a termini per a arribar a un acord

Els equips negocien el programa, la nova estructura del Govern i quines àrees de l'Executiu ocupa el partit d'Iglesias

5 minuts

sanchez_iglesias

El candidat socialista a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, afronta a partir de les 12.00 hores d'aquest dilluns el debat d'investidura en el Congrés dels Diputats enmig de les negociacions amb Unides Podem per a arribar a contrarellotge a un acord de coalició. Les parts tenen de termini fins dijous que ve, dia de la segona votació, per a confirmar un pacte que ha d'incloure un acord programàtic, la nova estructura de Govern, així com el nombre de carteres i els noms dels seus titulars que tindrà en l'Executiu el partit de Pablo Iglesias.

Segons va revelar anit la vicepresidenta, Carmen Calvo, PSOE i Unides Podemos van començar ahir a negociar després que Pablo Iglesias, acceptara divendres passat el veto de Pedro Sánchez que no podria estar en el Govern, però posant com a condició que tindria un nombre de ministres proporcional als vots obtinguts en els comicis del 28 d'abril i que seria la seua formació la que nomenaria als ministres que li corresponguen, sense que puguen ser vetats.

En cas de complir-se aqueixes condicions, Podemos tindria un de cada dos ministeris. Fonts socialistes van revelar la setmana passada que durant les negociacions entre Sánchez i Iglesias, aquest havia exigit una vicepresidència social, les carteres de Treball i Hisenda, així com parcel·les de poder en l'àrea de Comunicació.

Després dels contactes d'ahir, els equips negociadors tenen previst reunir-se en el dia de hui de manera discreta. L'equip de Podemos estan encapçalats per Pablo Echenique, mentre que per part socialista ho formen Carmen Calvo, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero i la número 2 del PSOE, Adriana Lastra.

Encara que Unides Podem havia renunciat a priori a ocupar els denominats ministeris d'Estat, com a Interior, Defensa, Justícia o Exteriors, la negociació no és fàcil per la seua pretensió inicial de tindre influència en àrees com a Treball o Hisenda, que vertebren assumptes fonamentals per a l'economia i l'Estat del Benestar, com la legislació laboral, la reforma de les pensions o la política impositiva.

En aquest sentit, Carmen Calvo recordava ahir que Podem va frustrar la passada legislatura l'acord per a reformar les pensions, al mateix temps que explicava que és fàcil trobar-se amb el partit d'Iglesias en la política social, però tenen grans diferències en el model territorial.

Les dues parts hauran d'acordar aspectes substancials com el nombre de vicepresidències i si alguna d'elles és ocupada per algun dirigent de Podemos, com Irene Montero. Però també el nombre de ministeris, si s'incrementen les carteres per a donar cabuda al nou soci i sobretot que competències tindrà cada departament.

ERC I BILDU

Si tots dos partits aconsegueixen subscriure un acord el camí perquè Sánchez es mantinga en Moncloa quedaria aplanat, ja que els independentistes d'ERC i de Bildu ja han avançat que no bloquejaran la investidura.

El líder del PSOE només tenia garantit fins divendres passat el vot favorable del diputat del PRC, 124 que no són suficients per a eixir elegit en la primera votació d'aquest dimarts, ja que necessita la majoria absoluta del Congrés, fixada en 176 vots.

En el cas que aconseguira un acord amb els de Pablo Iglesias, Sánchez sumaria els 42 vots a favor de Podemos i les seues confluències, en total 166 vots, però tampoc li valdrien per a ser investit en aquest primer intent.

MÉS POSSIBILITATS EN LA SEGONA VOLTA

Així les coses, Sánchez hauria d'esperar 48 hores, fins al dijous, quan podria tindre més possibilitats que la seua candidatura triomfe, ja que en la segona tornada ja només necessita més vots a favor que en contra.

En aqueix cas, l'abstenció d'almenys ERC i Bildu li assegurarien guanyar al bloc de la dreta (PP, Ciutadans i Vox), que reuneixen 147 vots, als quals caldria sumar els dos de Coalicion Canària (CC) i altres dues d'Unió del Poble Navarrés (UPN).

El Ple d'investidura, que tindrà lloc quasi tres mesos després de les eleccions generals, arrancarà a les dotze del migdia amb el discurs del candidat, que té un temps il·limitat per a exposar el seu programa polític de Govern.

La sessió es reprendrà a les quatre de la vesprada amb la intervenció dels grups de l'oposició, de major a menor, cadascun dels quals comptarà amb 43 minuts d'intervenció: 30 de discurs inicial, 10 de rèplica i 3 de contrarèplica. Es pressuposa que Sánchez anirà responent d'un en un a tots ells.

EL PRIMER DIA, 'DUEL' AMB CASADO, RIVERA I IGLESIAS

La primera jornada de la investidura finalitzarà amb aquell grup parlamentari que estiga intervenint a les 20.30 hores, ja que no es reiniciarà cap debat nou després d'aqueixa hora, segons l'acord aconseguit aquesta setmana per la Junta de Portaveus.

Així, tenint en compte que el president no té límit de temps en els seus torns, es dóna per assegurança que Sánchez debatrà el primer dia amb Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias i les seues confluències (Unides Podemos), ja que es calcula una mitjana de quasi dues hores de debat per cada grup.

Per tant, no és clar si donarà temps al fet que en la primera jornada Sánchez discutisca amb el president de Vox, Santiago Abascal, o si ja aquest 'duel' parlamentari tindrà lloc a partir de les nou del matí de l'endemà, quan es reprendrà el Ple d'investidura.

Després d'Abascal, serà el torn dels portaveus d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i del PNB, Aitor Esteban, així com dels diferents partits del Mixt (Junts, Bildu, Coalició Canària, UPN, Compromís i PRC) i acabarà amb la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.

I LA SEGONA VOTACIÓ PER A QUAN?

Després de les intervencions, es procedirà a la votació, que es fa per crida i cada diputat es posa en peus per a proclamar el seu vot, la qual cosa porta el seu temps. L'hora en què s'anuncie el resultat marcarà el Ple que caldrà celebrar-se 48 hores en cas que Sánchez no aconseguisca aqueix dimarts, com es preveu, la majoria absoluta (176 diputats) que es requereix en el primer intent.

Atés que aqueixa primera votació no té aspectes de produir-se abans de les sis de la vesprada, tot apunta al fet que la segona votació, que se celebrarà el dijous, tindrà lloc a última hora de la vesprada. Tot dependrà, no obstant això, del temps que dedique Sánchez a debatre amb els portaveus que intervindran el dimarts.

En aqueixa segona sessió, el candidat tindrà deu minuts per a demanar el suport de la Cambra, i els representants dels grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cadascun. En total, una hora més abans de començar la segona votació per crida, en la qual al candidat ja li n'hi ha prou amb majoria simple (més sies que noes).

SI FALLA, DOS MESOS FINS Al 23 DE SETEMBRE

En el cas que Sánchez fracasse i no s'aconseguisca una alternativa viable en els dos mesos posteriors a la primera votació, això és fins al 23 de setembre, el Rei, amb la ratificació de la presidenta del Congrés, haurà de dissoldre les Corts Generals l'endemà i convocar noves eleccions 47 dies després, el diumenge 10 de novembre.

Aquesta repetició d'eleccions ja es va produir en 2016 quan, després de la fallida investidura de Sánchez amb suport de Ciutadans de principis de març, van passar els dos mesos sense que prosperara cap candidatura i les Corts es van dissoldre per a repetir els comicis el 26 de juny d'aqueix any.

Davant el risc que una nova repetició d'eleccions en ple Nadal, els partits van acordar modificar la llei electoral per a introduir una disposició addicional establint que, en els casos de repetició dels comicis per falta d'investidura, s'escurçaren els terminis del procediment electoral, baixant de 54 a 47 dies.