Política

Ribó insta el PSPV a "donar passos per a aproximar-se" després de renunciar Compromís al model gerencial que proposava

Diu respecte a l'aposta dels socialistes pel model Botànic que "l'estructura d'un ajuntament no és la de Generalitat"

4 minuts

ribo_vlc

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha instat aquest dimecres al PSPV a "fer passos per a aproximar-se" en la negociació oberta per a la conformació del futur govern de coalició i de progrés a la ciutat després que la seua coalició, Compromís, haja renunciat al model gerencial que proposava per a organitzar el nou executiu local.

"És molt important que nosaltres fem passos però tothom ha de fer passos per a aproximar-se", ha assenyalat Ribó, que ha agregat que espera que "després d'una reflexió" el gest de Compromís puga "ser un pas avant" i portar a gestos en aqueixa direcció per part dels socialistes.

El primer edil s'ha pronunciat d'aquesta manera després de presentar el concert solidari 'Pressentiments', preguntat per les negociacions entre Compromís i el PSPV per a conformar el govern de la capital valenciana després de les eleccions del 26M.

Joan Ribó s'ha referit així a la decisió anuncia aquest dimarts per Compromís, a partir de la nova reunió mantinguda entre totes dues formacions, de renunciar al model gerencial que proposava en el seu programa electoral per a l'Ajuntament de València amb l'objectiu d'"acostar posicions" amb el PSPV i a canvi que els socialistes "reconsideren la seua exigència d'una vicealcaldia".

"En el nostre programa electoral portem avançar cap a una estructura gerencial en el marc d'una Llei de Capitalitat, que també és una demanda. Plantegem avançar en aquesta direcció perquè pensem que és més àgil i ens inspirem en l'estructura que té l'Ajuntament de Barcelona i que va plantejar un alcalde socialista, Pasqual Maragall", ha exposat l'alcalde.

Després d'això, Ribó ha comentat que en veure que aquest plantejament "generava problemes en el Partit Socialista", Compromís va assenyalar, "si això és problemàtic", que no tenia "cap inconvenient a retirar-ho" i "passar a una estructura baixa de coordinació d'àrea" que s'estenga a totes les que formen part de l'organigrama local.

El responsable municipal ha detallat que aquesta última estaria basada "en persones que només treballen els aspectes més administratius i, per descomptat, sempre sota la direcció del coordinador d'àrea, un tinent d'alcalde o el regidor delegat, una persona que estarà en la Junta de Govern".

Així mateix, ha ressaltat que aquesta és l'estructura que "ha estat funcionant aquests últims quatre anys" en el consistori, amb el Govern de la Nau que entre 2015 i 2019 integraven Compromís, PSPV i València en Comú. Ribó ha agregat que "els dos coordinadors d'àrea que hi ha en aquests moments encara són dos que va posar el Partit Socialista, en Urbanisme i Estructures Productives".

Després d'això, preguntat per la defensa del "model del Botànic" que el PSPV fa per a la ciutat de València, amb la finalitat de traslladar l'organització del govern autonòmic al municipal, Joan Ribó ha indicat que aqueix és "un model de Generalitat".

"FUNCIONANT QUATRE ANYS BÉ"

"L'estructura d'un ajuntament no és l'estructura de la Generalitat", ha subratllat en aqueix sentit, al mateix temps que ha apostat per reeditar a l'Ajuntament "el model del Govern de la Nau", atés que "ha estat funcionant quatre anys bé" i "sense vicealcaldias".

Així, el primer edil ha afirmat que quan "Podemos, Compromís i el Partit Socialista es reuneixen per a parlar del govern municipal", en el document corresponent "en cap moment es parla de vicealcaldías". "A nosaltres ens sembla que això és una cosa que s'ha posat sobre la taula que no és útil. Nosaltres en aquest moment no el contemplem", ha insistit el representant de Compromís.

"CAP INCONVENIENT"

Preguntat per si ha mantingut algun nou contacte amb la portaveu socialista en el consistori i secretària general del PSPV a València, Sandra Gómez, per a parlar de les negociacions del nou executiu de la ciutat, Ribó ha respost que no i ha al·ludit a la comissió negociadora que componen membres de Compromís i del PSPV.

L'alcalde ha assenyalat que aquesta comissió, en la qual no hi ha cap regidor perquè així ho han decidit els dos partits polítics, "és la que ha de treballar el tema" per a la conformació del nou executiu. No obstant això, ha mostrat la seua disposició a reunir-se amb Sandra Gómez si aqueix gest "pot ajudar a destensar el tema".

"No tinc cap inconvenient. Vam tindre una reunió abans i es pot tindre en qualsevol moment. Però ha de fer falta. És imprescindible deixar a les comissions d'organització que treballen", ha declarat, al mateix temps que ha recordat que quan fa quatre anys es va negociar el Govern de la Nau ell no va participar "en cap reunió".

"Hi havia tres companys que ho portaven. Jo estava en contacte amb ells. El normal és que es faça d'aquesta manera i si hi ha algun problema, es desembossa", ha agregat. La pròxima reunió de la comissió negociadora actual per al nou executiu local tindrà lloc aquest dijous.

"HI HA TEMPS"

Joan Ribó ha reiterat que encara "hi ha temps" per a continuar negociant aquest govern fins que arribe el moment de celebrar el ple d'organització del consistori per al nou mandat després dels comicis del 26M. Referent a això, ha comentat que com a "qüestió obligatòria" s'ha de celebrar un ple ordinari al juliol i abans, "almenys deu dies", un d'organització que podria tindre lloc "a mitjan juliol". "Hi ha temps", ha dit.

Etiquetes: