Política

Puig proposa a Batet crear una comissió mixta permanent Generalitat-Govern per a abordar assumptes d'interés

2 minuts

puig_batet

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, la creació d'una comissió mixta permanent entre la Generalitat i el Govern d'Espanya per a abordar no solament qüestions de caràcter sectorial, sinó que afecten "al conjunt de la governança".

Així li l'ha plantejat el cap de l'Executiu valencià durant la reunió que ha mantingut amb Batet en la seu del Ministeri, després de la qual ha explicat que s'ha trobat amb "la posició favorable" de la titular ministerial a "els problemes bàsics" de l'"agenda valenciana", com és el cas de l'infrafinançament, les infraestructures o l'aigua.

Així mateix, també s'han tractat qüestions com els recursos d'inconstitucionalitat presentats per l'anterior Gabinet, sobre els quals, ha assegurat Puig, Govern central i autonòmic treballaran per a "superar-los".

D'aquesta manera, Puig ha presentat davant Batet "el full de ruta de la nova relació entre el Govern d'Espanya i el Govern de la Generalitat", en una reunió que s'emmarca dins de la ronda de contactes amb els diferents ministres del nou Govern central de cara a la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, al setembre.

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Sobre la qüestió del finançament, el cap del Consell ha considerat que s'ha produït un "gran avanç" en els plantejaments de l'actual Govern central, ja que ha destacat que es parla "obertament" de la reestructuració o mutualització del deute autonòmic per a "donar cobertura al que ha sigut l'infrafinançament".

Així, Puig ha assenyalat que s'ha obert "una altra manera d'entendre el debat del deute". "Reestructurar el deute no és privilegiar a la Comunitat Valenciana o a altres comunitats; és simplement fer justícia", ha reclamat Puig. Per açò, ha incidit que si la Comunitat Valenciana tinguera el finançament d'altres autonomies, compliria amb els objectius de dèficit.

"No volem que la resta d'Espanya pague el que no s'ha gestionat correctament a la Comunitat Valenciana, però hi ha part substancial d'aqueixos 44.000 milions de deute que hem de correspondre a l'infrafinançament", ha recordat Puig. Sobre aquest tema, ha explicat que la Generalitat treballarà amb el Ministeri d'Hisenda per a "articular una resposta".

D'altra banda, Puig també ha destacat que el Govern central haja acceptat que l'objectiu de dèficit es repartisca tenint en compte les competències i ha valorat que el Ministeri d'Hisenda haja ampliat l'objectiu de dèficit per a la Comunitat en dues desenes. Una reducció que, segons Puig, "encara és insuficient però és important".

A més, ha valorat que Batet tinga "una concepció d'Espanya" que combina "la singularitat dels territoris i la igualtat amb els ciutadans".

INFRAESTRUCTURES I AIGUA

D'altra banda, i respecte a les infraestructures, ha comentat que els objectius de la Comunitat a curt termini són desbloquejar aquells projectes que estan pendents i que s'augmente la dotació d'alguns "prioritaris" per la quantitat de persones als quals afecten, com és el cas del Pla de Rodalies, unes qüestions que, ha explicat, es tractaran la setmana que ve en la reunió concertada amb el ministre de Foment.

Quant a la gestió de l'aigua, el president ha reiterat que el transvasament Tajo-Segura és "una necessitat" per al desenvolupament tant de la Comunitat com de Múrcia i ha recordat que també ho és el del Xúquer-Vinalopó, al que la Generalitat "ha aportat una solució transitòria".

Etiquetes: