Política

Puig i Bonig es retrauen casos judicials i ell respon: "Diu el mort al degollat"

4 minuts

puig_camps

El 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, s'han retret aquest dijous en les seues intervencions en Les Corts les investigacions judicials per les ajudes al foment del valencià i les presumptes irregularitats en la visita del Papa Benet XVI a València en 2006. Puig ha assegurat que confia "absolutament" en tots els funcionaris del Consell i que "sempre" ha respectat i respectarà la justícia, i ha resolt: "Diu el mort al degollat".

En la sessió de control en Les Corts, la síndica 'popular' li ha reclamat que "no continue amagant-se" després de les investigacions a les subvencions a empreses de comunicació del seu germà, Francis Puig, i la informació que publica 'El Confidencial' sobre la investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional -en mans del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona- a ajudes concedides pel Consell una plataforma mediàtica de Catalunya per al foment del valencià.

Puig ha replicat a Bonig que "la que va per jutjats de moment" és ella i no ell, en relació a la seua declaració com a testimoni la setmana passada en el cas sobre les presumptes irregularitats en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del Papa Benet XVI en 2006 a València. La també exconsellera d'Infraestructures va afirmar davant el jutge que Vaersa -empresa pública que depenia del seu departament- no va condonar cap deute a la fundació.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha criticat que "el que no ha fet el Consell és aprofitar la visita del Papa perquè algunes trames corruptes s'emportaren diners". "A Vaersa se li ha pagat tot, Qui va pagar a Vaersa? La Generalitat --anterior govern del PP--, no la Fundació. Magnífic, una gestió espectacular", ha ironitzat.

Davant les crítiques per les investigacions a les empreses del seu germà --Bonig ha recordat que una testimoni va dir que "quan Puig arribe a la Presidència ens folrarem"--, el 'president' ha sostingut que es tracta d'"una manifestació sorprenent d'una extreballadora que ho va dir en 2006 en una taverna o una festa". En aqueix any, ha subratllat que ell era alcalde de Morella i ni se li "havia ocorregut" presentar-se com a candidat a la Generalitat, sinó que estava "lluitant contra Carlos Fabra", expresident de la Diputació de Castelló amb el PP i condemnat a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda.

Puig també ha rememorat que eren els anys en què es va posar en marxa la Fórmula 1 a València, quan "va vindre (Bernie) Ecclestone -magnat de la competició- i va assegurar a (Francisco) Camps -'expresident' de la Generalitat amb el PP- que hi hauria circuit si guanyava, i Camps va dir que no costaria ni un duro".

I ha recalcat a Bonig: "Vosté també estava, i jo estava legítimament votat per majoria absoluta a Morella. Vosté estava en el que anomena com 'endollada' en la Conselleria de Ciegsa --empresa pública de construcció de centres educatius--, mentre en Ciegsa es produïa el pitjor robatori de la història".

"LA UE TORNA A CONFIAR EN LA COMUNITAT"

Per contra, Puig ha defensat que "la notícia important ara és que la Unió Europea torna a confiar en la Comunitat, després d'anys sense finançament, i ara torna a destinar 300.000 euros -a través del Banc Europeu d'Inversions- per construir escoles, depuradors i accions en favor dels valencians". "Aqueixa és la política que ens interessa", ha emfatitzat.

També ha tret pit que el Consell haja presentat "dins del termini i en la forma escaient, per cinquena vegada consecutiva" els pressupostos, alguna cosa que el PP "no ha fet a Madrid i altres comunitats". Els comptes de 2020 seran "les més socials de la història" del Govern valencià, ha promés, la qual cosa veu com "un gran èxit".

Per tot això, davant la pregunta del PP sobre quin és la prioritat actual de la Generalitat, Puig ha defensat que "és molt senzilla: fer polítiques que ajuden a l'ocupació i al benestar". Però, sobretot, "acabar per sempre amb la violència masclista perquè no hi haja dones maltractades, humiliades i mortes".

"FI DE LA CITA"

En la seua intervenció, la 'popular' ha rescatat unes paraules de Puig en 2013, quan va dir que "s'ha de convocar urgentment la diputació permanent per a donar compte del favoritisme a empreses familiars" i que "no es poden utilitzar les institucions per a afavorir a empreses familiars". "Fi de la cita", ha recalcat, prometent que el PP no farà el que creu que va fer el PSPV amb els del seu partit, en estomacar " el seu dret a la presumpció d'innocència".

Sense dubtar de la "valenciania" dels socialistes, ha alertat que "la UDEF rastreja com les ajudes al valencià han anat a parar al colp i 'procés' a Catalunya", en relació amb la informació publicada aquest dijous per 'El Confidencial'. "Ara entenc per què no van donar suport a la proposta d'ahir del PP", ha afirmat sobre la iniciativa rebutjada perquè el Consell no destine ajudes a entitats catalanistes.

"Les seues paraules i actes del passat li persegueixen en el present", ha advertit Bonig a Puig, al qual ha reclamat explicacions polítiques sobre per què el Consell "no va fer absolutament res en tindre constància de factures creuades d'empreses dels seus germans". Ha augurat que "això no ha fet més que començar" i li ha donat un consell "amb la millor voluntat: Cuide's dels seus, dels d'ací i els de Madrid".

Durant el debat, el conseller d'Educació, Vicent Marzà (Compromís), ha reiterat que totes les ajudes del seu departament al foment del valencià s'entreguen per concurrència competitiva, destacant els "plans de contingència" posats en marxa pels tècnics davant les irregularitats detectades. "Aquesta Conselleria no tracta de manera diferent a ningú per ser qui és", ha asseverat.

AUDITORIA INTEGRAL DE LA SANITAT VALENCIANA

En matèria sanitària, el diputat del PP José Juan Zaplana ha exigit al Consell que encarregue una auditoria integral del sistema valencià, tant del públic com de les concessions, davant l'augment de les llistes d'espera i l'"embut" en les cites per a anar a especialistes o realitzar-se proves diagnòstiques.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló (PSPV), s'ha limitat a afirmar que el Govern valencià està "orgullós de la sanitat pública", destacant que "fa uns anys algunes malalties eren sinònim de mort i ara ho són de vida". Ha reclamat així al PP que "deixen d'utilitzar la sanitat pública en el seu discurs per a desprestigiar-la pels seus interessos privats".

Etiquetes: