Política

Puig diu que Sánchez té tota legitimitat per a convocar eleccions quan pense que és millor per a Espanya

3 minuts

puig_adelanto_electoral

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha assegurat aquest dissabte sobre si hi haurà avançament electoral que "açò ho sap" el president del Govern, Pedro Sánchez, "que té tota la legitimitat per a convocar quan pense que és millor per a Espanya".

Puig ha realitzat aquestes declaracions davant els mitjans durant una visita a Castelló per a participar en el Fòrum de Debat Municipal del PSOE 'La seguretat en les nostres ciutats' en ser preguntat si creu que pot haver-hi un avançament electoral a Espanya.

El dirigent socialista ha indicat que li agradaria que hi haguera una aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, "doncs seria bo per a la Comunitat Valenciana i el conjunt de la ciutadania, ja que pujaria el Salari Mínim, hi hauria més oportunitats per a la dependència, augmentarien les despeses socials i l'estabilitat seria bona per a la creació d'ocupació".

Per tant, ha insistit que la seua voluntat seria que "anaren efectius" uns pressupostos generals de l'Estat, "ja que seria bo per a Espanya".

Preguntat per la posició de Podemos davant les eleccions generals, Puig creu que cada partit ha de marcar les seues "pròpies condicions de competència" i veure de quina manera articula el seu posicionament intern i l'elecció dels seus líders i els seus candidats. "Des d'aqueixa perspectiva crec que no hi ha un altre plantejament que, davant una situació determinada, un partit adopta les solucions que creu més oportunes", ha manifestat.

No obstant això, ha subratllat que tampoc Podemos ha tingut una actitud "d'intentar propiciar un avançament electoral". "M'agradaria que tots treballàrem per l'estabilitat i hem d'acostumar-nos a acordar més, perquè pactar no és trair, sinó necessari en un sistema democràtic per a avançar", ha afegit.

"QUI NO APROVE ELS PRESSUPOSTOS HAURÀ D'EXPLICAR-HO"

Interpel·lat sobre el fet que Podemos "done per fet aparentment que no es van a aprovar els pressupostos", Puig considera que "cal ser conscients de l'enorme dificultat que hi ha en aquests moments, però qui no els aprove haurà d'explicar per què no els aprova".

Sobre aquest tema, ha dit que no entén per què l'independentisme català "no és més pragmàtic respecte al que són els interessos generals dels catalans", doncs -segons ha explicat- als ciutadans de Catalunya, com als de la resta d'Espanya, "els interessa que puge el Salari Mínim Interprofessional o l'aportació de l'Estat a la dependència o a les infraestructures, que, per exemple, per a la Comunitat Valenciana açò significaria el 10 per cent d'inversions, que mai ha existit".

Puig ha insistit que hauran d'explicar "per què estan en contra d'aqueixos pressupostos" i s'ha preguntat per què cal "intentar contaminar tots els debats d'una posició política només". "No té molt sentit, ja que amb açò s'està atacant directament al benestar de molts ciutadans", ha apuntat.

En aquesta línia, el secretari general dels socialistes valencians creu que caldria separar "clarament" el debat sobre "com es pensa que es pot integrar adequadament institucionalment Catalunya del debat pressupostari".

Sobre si creu possible un indult als líders catalans, Puig ha recordat que encara no s'ha condemnat a ningú, "per tant és impossible parlar d'indult".

POSSIBLE AVANÇAMENT ELECTORAL

Respecte a la possibilitat d'un avançament electoral a la Comunitat Valenciana, Puig creu que és un debat que "ara està tancat", "però la voluntat de la Comunitat Valenciana és que s'expresse clarament la nostra visibilitat i la possibilitat de tenir un calendari propi". Quant a si en el PSOE es treballa de cara al fet que es puguen celebrar les eleccions, ho ha negat i ha recordat que "falten uns mesos i s'estan establint tots els mecanismes, però açò és el que es fa habitualment".

Etiquetes: