Política

Puig demana superar la crisi de confiança entre Podemos i PSOE i "actuar en conseqüència" si hi ha acord programàtic

Insisteix que les bestretes de finançament han de ser “automàtics” perquè el Govern “no pot ser jutge i part”

3 minuts

ximo puig radio ser

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha lamentat aquest dimecres "la crisi de confiança" que existeix entre Podemos i el PSOE i demana eixir d'aquest "embós" per a aconseguir un acord de govern per al qual "no hi ha una única fórmula" com s'ha demostrat en la Comunitat. "Si s'està d'acord en el programàtic, s'ha d'actuar en conseqüència", ha reclamat.

Puig, en una entrevista a la cadena Ser recollida per Europa Press, ha confiat que la reunió d'aquest dimarts entre PSOE i Podem servisca per a "avançar en el camí" d'aconseguir "un govern estable per a Espanya, que està embossada des de fa cinc anys".

En aqueix sentit, no ha volgut revelar si pensa que s'està més prop de l'acord o d'una repetició electoral, però ha confiat que s'estiga "més prop d'un govern". "Ha d'haver-hi optimisme de la voluntat", ha assenyalat. Sobre aquest tema, preguntat per si considera que si no s'arriba a un govern de coalició com vol Podemos hi haurà eleccions, ha replicat que "cal ser cauts" i que "no es pot determinar el que passarà".

Per a Puig, "el sorprenent" és que les dretes "no se senten concernits" sobre el futur d'Espanya quan, ha recordat, "en el passat el PSOE va mantenir una actitud responsable" en permetre el Govern del PP malgrat les "conseqüències internes" que va tindre aquesta decisió.

Puig ha subratllat que en les negociacions actuals el "fonamental" és "arribar acord sobre el quin" perquè "començar la casa per la finestra, repartint ministeris, no sembla el més important".

Així, ha apuntat que hi ha "diferents maneres d'abordar la governança" i que la proposta d'arribar a un acord programàtic i posteriorment que entraren els de Pablo Iglesias era "una reflexió" que després ha vist que "altres persones comparteixen".

En aquesta línia, ha explicat que es tracta d'un itinerari que s'ha seguit en la Comunitat Valenciana en arribar a un acord programàtic en el Botànic I, que va suposar el suport de Podem al Govern des del parlament. En el segon pacte Podem ja forma part del Consell.

"Si l'important és avançar en el progrés del país, es poden buscar diferents fórmules, no hi ha una fórmula única, no es tracta de tancar un plantejament de governança, sinó que es pot iniciar aquest transcurs i anar avançant en la confiança perquè de fet hi ha una crisi de confiança", ha constatat.

En aqueix sentit, ha apuntat que "una desconfiança clara" com a mostra el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en qüestionar que si no estan en el Govern, no s'aplicaran les polítiques acordades".

Per això, ha demanat "fer un salt" per a "eixir de l'embós" i "superar aquest punt mort que no permet avançar en les reformes" que necessita Espanya, que són un nou model de finançament i "altres reformes federalitzants". "No es pot continuar deteriorant la convivència per la incapacitat de superar les trinxeres", ha apuntat.

Puig ha apuntat que "no hi ha receptaris" per a avançar en la confiança "sinó que es tracta de posar-se d'acord en el fonamental: què volem fer d'aquest país i millorar la vida de les persones".

BESTRETES AUTOMÀTIQUES

D'altra banda, ha insistit que Espanya necessita una reforma federalitzant" en la qual les bestretes siguen "una qüestió automàtica" i no una decisió del Govern "que no pot ser jutge i part" en la concessió d'aquests recursos que impedisquen que les comunitats arriben a "una situació asfixiant".

En aqueix sentit, ha recalcat que aquestes bestretes "formen part dels ingressos deguts" de les comunitats i una altra cosa són les conseqüències que no s'hagen aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat de 2019.

Sobre aquest tema, ha apuntat que el Consell va elaborar els seus pressupostos seguint "els paràmetres" que li va marcar el Ministeri d'Hisenda. No obstant això, al no tindre els comptes s'ha generat "un forat" que ha de tindre "una resposta des de la responsabilitat però sense afectar els serveis públics".

Així, ha insistit que no hi haurà retallades socials sinó que afectarà partides que tinguen una difícil execució o que es poden postergar uns mesos.

Així mateix, ha advertit que un Brexit "dur" és dolent per als britànics però també per als espanyols i demanat "tranquil·litat" perquè ha garantit que es respectaran els drets fonamentals dels residents. Un terç dels britànics que viuen a Espanya viuen a la Comunitat Valenciana. No obstant això, ha constatat que ja s'ha produït una desacceleració en les exportacions valencianes des que es va aprovar l'eixida.