Política

Puig anuncia ajudes per a les extraescolars i deduccions fiscals per a despeses de dentista, oculista i salut mental

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, afirma que "aquestes polítiques volen ajudar a viure millor a les famílies"

2 minuts

Reunió de Ximo Puig amb l'equip redactor del programa del govern dels socialistes valencians

Situar a les famílies "en el cor de l'acció política". Aquest és un dels principals objectius marcats pel PSPV-PSOE de cara a la pròxima legislatura. En aquest sentit, i coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Famílies aquest dilluns 15 de maig, el president de la Generalitat i secretari general socialista, Ximo Puig, anunciava ahir una sèrie de mesures sustentades en cinc blocs: suport al segon fill, educació, sanitat, habitatge, persones majors i dependència i transport, entre les quals destacaven les ajudes per a les extraescolars i les deduccions fiscals per a despeses de dentista, oculista i salut mental.

Unes polítiques que "volen ajudar a viure millor a les famílies" davant l'actual context marcat per la inflació, afirmava Puig, qui incidia en la finalitat de "reforçar el model de benestar abordant la conciliació i la baixa natalitat".

Entre les propostes més destacades anunciades pel líder socialista està la inclusió entre les deduccions fiscals les despeses de les famílies en oftalmologia i odontologia. És a dir, les ulleres i les despeses del dentista desgravaran en la declaració de la renda, així com els tractaments de salut mental i els costos derivats d'accidents. "En total serà un estalvi de fins a 500 euros a l'any", estima el president.

Gratuïtat en l'educació infantil

En aquesta mateixa línia, Puig detallava que "després d'implantar l'educació gratuïta de 2 a 3 anys, ara ampliarem la gratuïtat dels 0 als 2 anys, i crearem una línia específica d'ajudes per a cobrir les activitats extraescolars". Una mesura que tindrà un doble benefici: "la formació del menor i la conciliació de pares i mares".

A més, s'estendrà el programa Xarxa Llibres a Batxillerat, amb el que 465.000 alumnes tindran llibres gratis.

Famílies nombroses

El secretari general del PSPV-PSOE recordava que "a partir de la pròxima legislatura les famílies amb dos fills tindran tots els beneficis de les famílies nombroses", subratllant que "aquesta mesura beneficiarà a un milió de valencians, quatre vegades més que ara".

Gràcies a aquesta mesura les famílies tindran una deducció de 330 euros en la declaració de la renda i un tipus reduït al 4% de l'impost de transmissions patrimonials. En aquest sentit, Ximo Puig explicava que les famílies tindran "beneficis en beques menjador, un estalvi del 50% de la matrícula universitària, descomptes entre el 20 i el 50% en TRAM i Metrovalencia i accés preferèncial als habitatges socials i a les ajudes al lloguer".

La legislatura de l'habitatge

Precisament Puig definia la pròxima legislatura com la "legislatura de l'habitatge", avançant que "impulsarem una línia d'aval per a poder comprar el primer habitatge, la qual cosa facilitarà el finançament d'adquisició fins al 100% de la compra".

A més, anunciava "la posada en marxa d'un fons de l'IVF per al lloguer d'habitatge jove que finançarà la fiança, l'aval i l'assegurança de lloguer per als arrendataris menys de 35 anys".

Majors i dependents

Respecte a l'atenció a persones majors i dependents, el president avançava que "impulsarem un canvi de fons apostant per l'atenció als majors a casa i l'envelliment actiu". "Els nostres majors són una part fonamental de la societat i volem que puguen ser a la seua casa tant de temps com siga possible".

En la mateixa línia, assenyalava que "reforçarem l'atenció domiciliària i els serveis en residències i centres de dia, així com les ajudes a la conciliació de les famílies i a la reducció de jornada per a la cura de familiars".