Política

PSPV veu "pobre" l'informe jurídic extern contrari a comunicar el frau a BdE i Tribunal de Comptes

3 minuts

EMT Valencia

Els consellers socialistes en el consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València han demanat a l'equip jurídic extern que amplia l'informe presentat a l'entitat i en el qual es mostren contraris a comunicar al Tribunal de Comptes i al Banc d'Espanya el frau de quatre milions d'euros patit en l'entitat en veure'l "molt pobra", sense arguments i anar sense signar.

Així ho han indicat Elisa Valía i Ramón Vilar al final del consell extraordinari d'aquest dimarts on s'ha aprovat que el nou secretari no conseller del consell d'administració siga l'actual secretari general del Ple de l'Ajuntament de València i secretari de la Junta General d'EMT, Hilario Llavador Cisternes, després de la recent dimissió del secretari assessor del Consell d'Administració, Salvador Martínez Tarín, en plena polèmica per la vinculació del seu bufet amb el despatx Proveïments Advocats, relacionat amb el cunyat de l'alcalde de València, Joan Ribó.

A més, s'ha acordat que la lletrada assessora no consellera del Consell d'Administració --carregue que sorgeix de la disgregació de l'anterior de secretari-assessor que exercia Tarín-- siga la responsable jurídica de l'empresa Virginia Álvarez Guaita, ha assenyalat l'empresa en un comunicat.

El consell ha rebut un informe del bufet d'advocats Melero&Gené, que està defensant els interessos de l'empresa en la investigació que realitza el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que recomana "no presentar aquestes comunicacions perquè hi ha un procediment penal obert que encara està en tramitació". El document de l'equip jurídic no s'oposa a la comunicació a la Sindicatura de Comptes.

"El més prudent és no comunicar-ho, almenys en aquest moment", assenyala el document, pel procediment penal en tramitació i en considerar que aquesta jurisdicció preval sobre qualsevol altra i perquè el Tribunal de Comptes és una jurisdicció que tracta de possibles irregularitats comptables i això "no és el supòsit del tema que ens ocupa".

"Seria prematur i al nostre entendre fins i tot totalment desaconsellable, almenys en aquest moment, interposar denúncia davant una altra jurisdicció quan el tema està sota investigació penal". I, en el cas del Banc d'Espanya, proposa esperar a disposar de la informació que proporcione la causa judicial.

RESPONSABILITATS

No obstant això, segons Valía, aqueix informe és "molt pobre", d'una pàgina i mitja, ha recalcat, i no conté "arguments" pel que han sol·licitat que s'amplie pel que volen fins i tot debatre amb els advocats els extrems del nou document que facen i fer consultes amb altres professionals sobre les responsabilitats en què poden incórrer com a consellers en cas de no comunicar-ho perquè, segons ha recordat, "estem a títol individual i responem amb el patrimoni actual i futur".

A més, ha recordat que un altre membre del consell d'administració --en representació de Cs-- ja ha portat l'assumpte al Tribunal de Comptes pel que volen que es buiden dubtes. "Hem deixat clar que l'informe que pot emetre el despatx consultor no és vinculant; no és del secretari de l'Ajuntament ni de l'Interventor. És per a tindre una informació i després la decisió es prendrà", ha apuntat Vilar.

Especialment, volen també que aqueix document vaja amb signatura però han deixat clar que, diga el que diga aqueix informe, no es comprometen a seguir el que s'aconselle perquè l'equip extern fa una valoració "d'estratègia jurídica i no contemplen possibles responsabilitats dels consellers".

L'argument per a no comunicar al Tribunal de Comptes i Banc d'Espanya és el procés judicial però, han insistit, "és el despatx contractat per a dissenyar l'estratègia processal de requeriment a CaixaBank, el que volem saber és la implicació en aqueixa estratègia el fet d'anar" a totes dues institucions. "Amb aqueixa argumentació no tenim arguments per a posicionar-nos", ha dit.

Així, per exemple, apunten al fet que el Banc d'Espanya té mitjans i instruments per a fer esbrinaments sense necessitat de demanar-les al jutjat "i això és el que entenem nosaltres".

Valía ha revelat a més que el secretari cessat ha renunciat a cobrar des de l'1 d'octubre, en total mes i mig, "perquè ha estat molt qüestionat el seu treball i és una manera de reconéixer-lo", ha dit.

Etiquetes: