Política

El PP reclama la rebaixa d'impostos per a 2023: "Ribó té marge, doncs acumula 282 milions d'euros en els bancs"

El PP reclama una rebaixes fiscals de l'IBI de un 20 i un 30 % per a famílies i activitat econòmica

2 minuts

La síndica del Partit Popular en les Corts María José Catalá

El Govern de Ribó i PSOE acumula un 78% més de diners en els bancs que fa dos anys. L'Ajuntament té en els seus comptes 282,8 milions d'euros enfront dels 159,1 milions d'euros de l'any 2020. Respecte a l'any passat els comptes municipals tenen un 60% més de diners, ja que en 2021 el saldo a meitat de l'any era de 176, 6 milions d'euros.

Aquesta situació es deu principalment a la nul·la capacitat d'execució de les inversions del Govern de Ribó i PSOE i a l'augment de la pressió fiscal, només al mig any l'Ajuntament ha recaptat 6,3 milions més d'IBI que l'any passat.

Davant aquestes dades, la portaveu del PP a l'Ajuntament, María José Catalá, ha assegurat que existeix marge més que suficient per a poder realitzar una rebaixa d'impostos i taxes municipals per a l'any vinent 2023. El PP espera comptar amb el suport de tots els grups a la seua proposta de rebaixa fiscal per a l'any vinent. En la moció presentada al ple es proposa una rebaixa que suposaria un estalvi per a les famílies i activitat econòmica de més de 60 milions d'euros.

Catalá alerta que "la taxa de variació anual de l'IPC a Espanya es va situar, el mes de maig passat, en el 8,7%, quatre dècimes superior a la del mes anterior i tres dècimes per damunt de les previsions. El repunt es deu, principalment, a la pujada dels preus dels carburants, aliments i begudes no alcohòliques, que registren alces majors que les de maig de 2021. Les dades reflecteixen que a Espanya la inflació es manté en nivells històricament alts i les polítiques econòmiques errònies del govern d'Espanya, autonòmic i local estan provocant una important deterioració en el poder adquisitiu de les llars espanyoles".

Amb aquesta situació, la portaveu del PP assenyala que "és necessari que les administracions rebaixen la pressió fiscal a la famílies i en el cas de València hi ha marge suficient per a una rebaixa fiscal que servisca d'alleujament per a les famílies de la ciutat i a tot el sector econòmic".

Catalá reclama en la moció que l'Ajuntament de València pose en marxa "un Pla de racionalització de la despesa pública que afecte tant el Consistori com al sector públic local, amb la finalitat d'eliminar despeses supèrflues i destinar els recursos a fer costat a famílies i empreses davant la situació econòmica que estem vivint".

Entre les propostes de la moció del PP es demana "modificar l'Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost de Béns immobles, a fi d'aplicar una rebaixa del 20%, en el tipus de gravamen aplicable als immobles de naturalesa urbana regulats en l'article 10.2.a) de l'Ordenança fiscal vigent i una rebaixa del 30% en el tipus de gravamen aplicable als immobles de naturalesa urbana regulats en l'article 10.3 de la citada ordenança fiscal".

També es reclama "modificar l'Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost de Béns immobles, a fi d'aplicar una nova bonificació del 90% de la quota a aquells establiments destinats a activitats econòmiques, que siguen declarats d'especial interés i durant els dos primers anys des de l'inici de la seua activitat".

D'altra banda, entre les modificacions es demana "ampliar les bonificacions de l'IBI destinades a les famílies nombroses, establint una bonificació del 60% per a les famílies de categoria general i una bonificació del 90% per a les famílies de categoria especial".

La moció també demana "instar el govern central a posar en marxa un pla fiscal que permeta compensar a les rendes mitjanes i baixes per la pujada dels preus a causa de la inflació".