Política

Potenciar la Comunitat Valenciana Rural per a frenar la "desertificació humana"

La despoblació rural és un problema que afecta gran part de l'interior de la Comunitat, per al que el nou govern proposa solucions com estendre la fibra òptica

2 minuts

Castelldecabres2

La Comunitat Valenciana és una de les poques que, en les últimes revisions del padró, ha augmentat la seua població. No obstant això, aquesta es concentra en grans ciutats, com València o Alacant. La majoria de la població es concentra al llarg de la cosa valenciana, mentre que l'interior lluita per la seua supervivència, amb 143 pobles amb menys de 500 habitants, i la tendència demogràfica dels quals és, malgrat la mitjana de la Comunitat, perdre població.

Castelló és la província més afectada. Tota la província té una densitat mitjana -habitants per quilòmetre quadrat- de 102. Dues vegades menys que Alacant, amb 300,7, però encara molt més alarmant comparada amb València: 868,1 habitants per Km². En total, 143 municipis van ser els primers a entrar en un pla per a aconseguir la seua supervivència.

Des de l'acabat de signar Pacte del Botànic II, aquest és un problema que també s'aborda. El món rural, com a element regulador de la naturalesa i del canvi climàtic, apareix en el document del nou executiu per diverses raons: des de la supervivència cultural i econòmica d'aquestes poblacions, fins a la seua relació amb el medi ambient.

"Millorarem el transport públic en matèria d'horaris i freqüències, així com noves rutes, que ajude a minimitzar la despoblació rural i beneficie la cohesió rural", detalla el document.

Si bé ja existeix en marxa l'agenda 'AVANT', de la qual naixen les ajudes abans esmentades, aquestes són principalment econòmiques. Des del nou pacte proposa desenvolupar una nova Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible, que incorpora "incentius fiscals i econòmics", amb fons específics per a promoure el "desenvolupament rural integral", millorar les dotacions ja plantejades i, fins i tot, augmentar l'extensió d'Internet amb fibra òptica en tot el territori.

"La despoblació debilita el nostre territori", assenyala el ja President Ximo Puig durant el seu discurs d'investidura. Assegura que la despoblació d'"àmplies zones de la Comunitat" ha fet "emergir noves formes de desigualtat". Viure en zones de baixa densitat de població significa menor vida social, menys negocis però, sobretot, menys serveis públics, des de centres de salut fins a bancs.

A Castelló, la província més afectada, un 80% de la població es concentra en 11 municipis, 10 dels quals estan en el litoral. La resta, 125, concentren només el 20% de la població; hi ha casos extrems com el de Castell de Cabres, amb 19 habitants i una densitat de 0,62.

Per això des del nou acord assenyalen una "prioritat" impulsar l'Agenda Valenciana contra la Despoblació perquè, assegura Puig, aqueixa concentració en uns entorns en detriments d'uns altres és una dualització "que empobreix el conjunt": "És la nostra responsabilitat frenar la desertificació humana".