Política

Oltra promet a Puig "recórrer junts" el Botànic II amb "rigor, responsabilitat i lleialtat"

El president li agraeix la "complicitat" des de 2015: "Si vols arribar ràpid, camina només; si vols arribar lluny, acompanyat"

5 minuts

Ximo Puig-2

La vicepresidenta de la Generalitat en funcions i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha promés al líder del PSPV i únic candidat a revalidar com president, Ximo Puig, "recórrer junts" el camí del Botànic II, després de l'acord que tots dos van signar tots dos aquest dimecres amb Unides Podem per a continuar el projecte que van iniciar en 2015, ara amb un tercer soci de govern.

Rigor, responsabilitat, lleialtat "en majúscules" i mestissatge són els valors que ha destacat com a aportació clau de Compromís quatre anys després del primer Botànic. Oltra creu que el segon acord "assenyala el futur que les democràcies avançades recorreran en les pròximes dècades, perquè la gent té molt clar que no vol majories absolutes ni poders despòtics".

"Així ho hem fet i ho farem; amb un horitzó ben clar. Pot ser una utopia: que quan un xiquet nasca al nostre país, nasca amb llibertat, cresca en igualtat i en un planeta habitable, vulga qui i com vulga i, al final dels seus dies, puga morir amb dignitat. Si la política no serveix per a això, no sé per a quina", ha manifestat després de pujar a la tribuna de les Corts des de la bancada de Compromís i agrair al seu grup "l'oportunitat de fer aquest debat".

Oltra ha arrancat el seu discurs amb un record al més d'un milió de persones que van donar el seu suport el 28A als tres partits del Botànic, després de recitar una frase del mateix poema que va utilitzar en 2015 amb el canvi de govern després de dècades amb el PP. "A la política valenciana li faltava poesia", ha rememorat, per la qual cosa llavors va triar un de Benedetti que deia que "les claus del futur no estan en el passat ni en el present, sinó estranyament en el futur".

EL FUTUR D'AQUELL 2015

Ara, quatre anys després, creu que es troben "en el futur d'aquell 2015, desentranyant les claus d'aquell present-passat", amb el Botànic II centrat en "persones que han dit que volen que la política cuide de la gent, del planeta i garantisca el futur dels seus fills".

Fins a arribar ací, Oltra ha valorat el "procés de deliberació" entre PSPV, Compromís i Unides Podem per a arribar a un acord. Ha lamentat que alguns l'hagen vist com un "espectacle" i ha rebutjat aquesta "por a la paraula i falta de cultura democràtica".

De fet, ha defensat el mestissatge com "una idea a patentar i exportar" des de la Comunitat: "Vam tindre clar des del principi que la pluralitat en cap cas podia significar que no hi haguera govern. De dos, tres o quatre partits, però un govern". Ha cridat a "buscar el 'sí' fins a l'extenuació i raonar el 'no' quan no es puga provar".

Sota aquest prisma, ha contraposat dues maneres d'entendre el poder: una 'sobre', aqueix "patriarcal, despòtic i que mira la gent de dalt a baix, dels qui s'ajunten en un hotel de Madrid i es reparteixen un acord", i un altre 'per a', que requereix d'"hores de treballar, pensar, escoltar, transigir, compartir i saber que ningú té veritats absolutes".

Al seu judici, això queda plasmat en els 132 acords dels sis eixos del Botànic II, amb "dos reptes íntimament units: la lluita contra l'emergència climàtica i el col·lapse ecològic i continuar rescatant i cuidant a les persones". Del primer ha advertit que "és una qüestió de present que diuen els adolescents cada divendres", en relació al moviment estudiantil 'Fridays for future', a més de "una obligació moral" amb el planeta.

Per a aconseguir-ho, ha assegurat que Compromís vol "posar l'accent en aqueixa 'econovida' al servei de les persones i canviar el paradigma que només basa la prosperitat en el creixement del PIB". "Com és possible que el que fem les dones, criar, cuidar i protegir, no tinga rellevància en el PIB?", ha lamentat en relació a aqueix "treball invisible que sustenta tot el sistema" que ha il·lustrat amb les 'kellys'.

Ha defensat que "el PIB es deixa fóra tot el que ha de tindre l'economia d'humanitzadora". "Em perdonaran: el capitalisme salvatge o caníbal dista molt de ser perfecte", ha asseverat, i ha alertat que condueix al "col·lapse del sistema". I ha assegurat que "els que mouen els fils i maltracten a les persones són els mateixos que maltracten al planeta, perquè el maltractament sempre té la mateixa dialèctica".

Davant aquest escenari, ha garantit que Compromís pretén "deixar-se la pell" contra uns serveis públics que "facen de la salut un negoci" o "un terreny ocupat per grans mastodonts destructors del territori i de l'ocupació", igual que "un terreny on quatre poderosos juguen al Monopoly i l'espai a base de 'pelotazos'".

Amb l'educació "com "l'ascensor social que funciona i repara les desigualtats dels xiquets respecte al seu origen", l'ocupació amb "perspectives per als joves i que no hagen de marxar-se" i una sanitat que "no demana el carnet ni mira el color de la pell". I amb un govern "transparent i modern enfront d'una administració 'búnquer' potencialment víctima de la corrupció que afortunadament deixem arrere en 2015".

També un finançament just per a la Comunitat per a "deixar de ser ciutadans de segona i no ser els últims de tots" i una política que vaja més enllà del centre i atenga el món rural perquè allí "no hagen d'acatxar el cap".

Oltra ha posat l'accent en la lluita contra la violència de gènere com a "emergència social i política" en lloc de minimitzar-la i "reduir-ho a una qüestió familiar".

Com a meta "ben clara", ha apuntat "que ningú haguera d'avergonyir-se de ser de la Comunitat i poguera dir 'sí, sóc valencià i vinc de la terra de les llibertats, on hi ha una llei LGTBI i una llei 'trans' que garanteix la igualtat independentment de com vulguen o senten les persones".

En tots aquests fronts, ha emfatitzat: "En Compromís ho tenim clar i prenem partit. Ací li dic a Puig, m'agradaria i estic segura que ens trobarem". Ha agraït així a les 443.640 persones que van votar a la coalició com a "motor i garantia de canvi polític en un moment dels més foscos del nostre país" i ha tret pit que 19 dels 34 projectes de llei impulsats pel Botànic els va llançar el seu grup.

Dirigint-se a Puig, ha reblat que "lleialtat és dir, mirant-se als ulls, la cosa que un pensa, sobretot en les decisions importants". "O, com deia el poeta; no plorar-se les mentides, sinó cantar-se les veritats", també de Benedetti.

PUIG AGRAEIX EL TREBALL D'OLTRA

En el seu breu torn de rèplica, el candidat a president ha coincidit amb Oltra en aquest "camí de complicitat" que han desenvolupat junts des de 2015 "amb totes les dificultats". "No ha sigut fàcil, no parlaré del passat però està ací", ha subratllat, amb vista a "aprofitar l'oportunitat de consolidar aquest projecte" amb el Botànic II.

Ha confiat que l'entrada de Podem permeta "generar aqueixa gestió de la diversitat sense que castigue l'estabilitat ni la capacitat que els ciutadans tinguen un govern". Al seu judici, "una mesura molt més treballada i discutida acaba sent millor".

També ha subscrit les paraules d'Oltra sobre el primer Botànic com "un pas avant per a la credibilitat de la Comunitat" i un govern "absolutament municipalista". Li ha donat les gràcies per "tot el que ha fet aquests quatre anys: Hem estat junts en moments millors i en uns altres, però en cap moment hem perdut l'horitzó".

"Com diria Gramsci, la vida és prendre partit, i nosaltres prenem partit pels valencians", ha manifestat, abans de finalitzar amb un proverbi: "Si vols arribar ràpid, camina només; si vols arribar lluny, camina acompanyat".