Política

Oltra crida a "traure de la contesa política" el valencià i demana que no s'use per a la "guerra partidista"

Recorda a Casado que la Llei d'ensenyament plurilingüe valenciana compleix amb els mínims i màxims marcats pel Tribunal Suprem

2 minuts

oltra_2018

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha defès aquest divendres que "la llengua està per a unir i perquè la gent s'entenga" i "hauria de quedar fora de la guerra partidista". "Tirar-nos el valencià al cap no té cap sentit", ha afegit, però "desgraciadament hi ha forces que es resisteixen a traure qualsevol cosa de la contesa política". No obstant açò, confia que "algun dia" entenguen que el valencià és "de tots i totes".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, en ser preguntada pel tema de la llengua, després del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramón Ferrer, haja reclamat "deixar d'intentar guanyar vots jugant amb la llengua" arran de les declaracions del diputat autonòmic Toni Cantó i de la candidata 'popular' a l'Alcaldia de València, María José Català, rebutjant la unitat de valencià i català.

Pel que fa a la proposició no de llei que han presentat el PP en el Congrés dels Diputats per a reclamar una llei estatal que blinde el castellà i fixe el percentatge d'hores que es dediquen al castellà i a l'altra llengua cooficial en les regions que la tinguen, Oltra ha volgut deixar clar que la llei d'ensenyament plurilingüe a la Comunitat Valenciana "s'ajusta als paràmetres establits pel Tribunal Superior que ja va fixar els mínims i màxims per a cada llengua".

La vicepresidenta del Consell ha recordat que el TS fixa els límits i després cada CCAA, que és la que té competències en la matèria, fixa els marges dins d'eixos mínims. "No sé si --el president del PP-- Pablo Casado està plantejant l'abolició de l'estat d'autonomies" però en tot cas, "no cabria en actual marc constitucional", ha subratllat.

"LES CONSEQÜÈNCIES DE CRISPAR I ANUL·LAR LA DIVERSITAT", EN FITUR

D'altra banda, preguntada per les crítiques de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a la denúncia d'Oltra perquè un treballador de seguretat de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) els va retraure a ella i a un integrant del seu equip parlar en valencià mentre esperaven per a accedir a la inauguració del certamen, la vicepresidenta del Consell ha respost que "les coses no s'han de sobredimensionar en un sentit ni un altre".

Per a Oltra, és un "símptoma preocupant que la crispació política es trasllade als ciutadans que en un lloc com a Fitur, on probablement es parlarà mes de 100 llengües". Segons Oltra, la seua denúncia pretén fer "reflexionar sobre què ens està passant, no es tracta de linxar ningú" sinó de pensar "què està passant en una societat per a dir-los a altres persones que deixen de parlar valencià".

"És més un reflexió col·lectiva, veure les conseqüències de la crispació i de l'anul·lació de la diversitat com a ferramenta partidista, no és ni més ni menys això", ha subratllat.

"Que parlant valencià amb el teu equip et diguen que deixes de parlar valencià, això no és bo en una societat en la qual la pluralitat ha de ser una riquesa, on ens entre curiositat de conéixer a aquells diferents a nosaltres; això diferencia les societats avançades i les cultures democràtiques perquè obri horitzons i et permet aprendre", ha reivindicat. Però, "si un es tanca en el seu xicotet món conegut torna a la caverna", ha advertit.

Al seu juí, cal "fer molta didàctica democràtica" perquè la imatge que es va donar amb aquest incident en Fitur "no és bona". De fet, ha assegurat, que la Casa Reial "ho va entendre perfectament" i ha recordat que "el rei parla valencià quan vé ací i no té cap problema", ha conclòs.

Etiquetes: