Política

Les dones, protagonistes del nou Consell

Els nous consellers i conselleres prenen possessió i conformen el govern valencià amb més dones de la història

2 minuts

El nou Botànic de cara a la recta final de la legislatura.

La remodelació del govern valencià ja és una realitat després de la presa de possessió dels nous consellers i conselleres anunciats pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, aquest dissabte, conformant el Consell amb més dones de la història.

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest matí l'acte de nomenament de Raquel Tamarit com a nova consellera d'Educació, Cultura i Esport; Rebeca Torró com a nova consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Miguel Mínguez com a nou conseller de Sanitat Universal i Salut Pública; i Josefina Bueno com a nova consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. A més, Arcadi España, que passa de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat a la d'Hisenda i Model Econòmic, també ha formalitzat el seu traspàs a aquesta nova àrea.

Les conselleres i consellers han promés el seu càrrec en un acte que ha comptat amb la presència Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació, i dels càrrecs sortints: Vicent Marzà, Ana Barceló, Vicent Soler i Carolina Pascual.

Transformar la Comunitat Valenciana

El president Ximo Puig ha començat la seua intervenció recordant com ens ha canviat la vida els últims anys: "El context ha canviat amb una pandèmia, les conseqüències d'una guerra i una revolució energètica ens obliguen a actualitzar un projecte absolutament vigent en la Comunitat Valenciana. El projecte de reparació, reconstrucció i renaixement que vam començar en 2015".

En la seua intervenció, el president ha destacat que aquest nou equip "naix amb la missió de rellançar la Comunitat Valenciana i reorientar l'acció de govern cap a les transformacions que marcaren aquesta dècada".

Puig ha agraït el paper dels quatre consellers sortints i ha proclamat que "hui és un dia simbòlic", ja que "han hagut de passar huit segles" per a poder conformar un Consell "amb més dones que homes, un fet de justícia". "Hui enterrem per sempre un model excloent, llançant el missatge simbòlic que cal posar fi a qualsevol discriminació", ha incidit.

Un Consell solvent i experimentat

Ximo Puig ha definit el nou Consell com a "solvent i experimentat" que se centrarà en la "creació d'ocupació, l'enfortiment del benestar i la sostenibilitat justa", destacant que les cinc persones que protagonitzen els canvis del Consell "personifiquen les virtuts necessàries per a aquest any decisiu".

Sobre Arcadi España, el president ha destacat la seua "mirada àmplia" per a situar la Conselleria d'Hisenda i Model Productiu "al servei de la transformació econòmica i l'aprofitament de cada euro dels fons europeus". En el cas de Raquel Tamarit ha ressaltat la seua trajectòria pedagògica perquè "una escola és un país a escala i exigeix una mirada oberta i integradora", destacant el repte d'"impulsar la nova FP valenciana".

Respecte a Miguel Mínguez, ha lloat la seua triple faceta de metge, investigador i professor amb l'aportació d'una visió global sobre les necessitats de la postpandèmia. Així mateix, s'ha referit a la "determinació" d'una advocada com Rebeca Torro assenyalant que "la seua anticipació i capacitat de gestió han sigut determinants aquesta legislatura".

Finalment, el president ha subratllat la mirada humanista de la catedràtica Josefina Bueno i ha afirmat que els seus ideals serviran per a alinear-se amb els reptes d'aconseguir "més innovació que augmente les oportunitats de les empreses, més ciència que ens situe en l'avantguarda del desenvolupament i més Universitat per a fer una societat crítica, democràtica i avançada".