Política

Mónica Oltra posa en valor l'aprovació dels Pressupostos per a 2020

Oltra destaca que el Botànic és "l'únic govern autonòmic peninsular que ha aprovat cinc pressupostos seguits"

2 minuts

corts ep

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha posat en valor aquest divendres que el Govern del Botànic II --format per PSPV, Compromís i Unides Podem-- és "l'únic govern autonòmic peninsular que ha aprovat cinc pressupostos i cinc lleis d'acompanyament seguides".

Així s'ha pronunciat la portaveu del Govern valencià aquest divendres després de la roda de premsa posterior al ple del Consell i després que el ple de les Corts aprovara aquest dijous amb el suport del Botànic II els Pressupostos de la Generalitat per a 2020, primers de la legislatura i cinquens dins del termini i en la forma escaient des de 2015, i que van suscitar les crítiques de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox), que els va qualificar d'"irreals, ficticis" i sorgits amb el "corró" aplicat per l'esquerra.

Enguany, els comptes han sigut aprovades a última hora de la vesprada d'aquest dijous, amb el 'president', Ximo Puig, i la resta de membres del Consell en peus, entre abraçades, somriures i gestos de victòria, i amb aplaudiments també en la bancada de l'esquerra. Han tirat avant després de dos dies de ple, amb 52 vots a favor, 44 en contra i zero abstencions.

En un any marcat per les successives convocatòries electorals i la inestabilitat política a Espanya, amb un govern central en funcions pràcticament des de l'inici de l'exercici, es va arribar a especular amb la possibilitat de prorrogar els comptes de 2019 per no disposar de referències sobre les previsions de lliuraments a compte i liquidacions estatals. No obstant això, van anar finalment aprovades el 31 d'octubre pel Consell i entregades aqueix mateix dia, amb retard respecte al que es preveu, a les Corts.

Oltra ha celebrat com una "molt bona notícia" l'aprovació d'aquests comptes en el parlament valencià perquè "per al Consell és l'eina de treball més important" per a "seguir amb aqueixes polítiques que posen en el centre a les persones". En aquest sentit, ha citat algunes mesures com la millora de les plantilles de mestres i professors, la supressió de copagaments, l'atenció a persones en situació de dependència, o les polítiques de lluita contra l'emergència climàtica. "Són els eixos principals i senyal d'identitat d'aquest govern", ha emfatitzat.

En aquest punt, ha destacat que el valencià és "l'únic govern autonòmic peninsular que ha aprovat cinc pressupostos i cinc lleis d'acompanyament seguides" i ha defensat que això mostra la "sintonia política, l'estabilitat política i el projecte comú que és el Botànic II amb els quatre partits que estem en el Consell", en referència a PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) --encara que aquestes dues últimes formacions van concórrer juntes a les eleccions sota la marca de Unides Podem--.

"CULTURA DEL DIÀLEG"

Posteriorment, la vicepresidenta de la Generalitat ha reflexionat sobre que, a parer seu, això "evidència que necessitem probablement assumir col·lectivament la cultura del diàleg i l'enteniment com alguna cosa que ha vingut per a quedar-se i que les diferències no són sinònim de divisió".

Referent a això, ha expressat: "És lògic que en governs plurals hi haja diferents mirades sobre una mateixa política i això es dialoga i no genera divisió. Les diferències ens fan créixer i segurament milloren les diferències polítiques".