Política

Mireia Mollà qüestiona el 'lobby' prosud-africà

La consellera advoca per una “defensa sense fissures” de la citricultura valenciana

2 minuts

Mireia Molla sudafrica citricultura

La preocupació pel recent anunci d'un lobby citrícola mundial, impulsat per Sud-àfrica, ha planejat en la inauguració de la XII edició del Congrés Citrícola de l'Horta Sud que s'ha celebrat aquest matí a Picassent (València).

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha obert la jornada, ha incidit en la defensa "sense fissures" de la citricultura valenciana, "sinònim d'excel·lència, qualitat i reconeixement", en contraposició a qualsevol plataforma liderada per països tercers que no es regeixen pels mateixos estàndards de qualitat i seguretat alimentària.

"No podem recolzar un lobby que, emparant-se en una suposada promoció global, col·loca als nostres productors, comercialitzadors o distribuïdors al mateix nivell que el d'altres països que incompleixen la normativa europea en matèria fitosanitària o en drets laborals", ha justificat la titular d'Agricultura i Desenvolupament Rural.

Mireia Mollà ha contraposat el lobby citrícola pro-sudafricà, amb les aliances que la conselleria ha représ amb altres països europeus perquè la nova Política Agrària Comuna (PAC) tinga en compte la singularitat i les particularitats de l'agricultura mediterrània.

En aquesta línia, la consellera ha instat al Ministeri d'Agricultura a aclarir quina és la seua postura davant aquest grup de pressió mundial que es va presentar a porta tancada en l'última edició de la fira Fruit Attraction.

"Fa falta recuperar l'essència d'Europa com a garant de la seguretat alimentària", ha assenyalat Mollà, que ha reclamat els mateixos estàndards a la producció extracomunitària així com controls rigorosos en els ports d'entrada dels cítrics davant l'amenaça d'entrada de plagues i malalties.

Millor comportament de preus

Mireia Mollà ha valorat l'actual campanya "ajustada en tonatge, de manera que l'eixida als mercats està sent ordenada i els preus tenen un comportament millor que altres anys".

S'ha referit també l'aposta de la Conselleria per prioritzar les polítiques d'estructures agràries per a fomentar la competitivitat de les explotacions, a més de destacar el lideratge de la citricultura valenciana en producció nacional i exportació estatal de cítrics.

La consellera ha reconegut l'esforç del sector davant els desafiaments, com la competència deslleial i els aranzels imposats pels Estats Units, a més d'exigir un compromís als operadors per complir el calendari òptim de recol·lecció i per emprendre un camí conjunt i coordinat.