Política

Merino defensa la política sensata de Cs i proposa un pacte valencià per la sanitat i una baixada d'impostos

Subratlla que Ciutadans, des del seu espai liberal, arribarà a acords per a millorar la vida de la gent, enfront dels extrems, al populisme i al nacionalisme

2 minuts

Ruth Merino, Síndica de Ciudadanos al Debat de Política General

La síndica de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes, Ruth Merino, ha defensat “la política sensata de Ciutadans” i ha proposat un gran pacte autonòmic per la sanitat i l'educació i una reforma fiscal ambiciosa que baixe els impostos als valencians. Merino, en el debat de política general, li ha exigit al president de la Generalitat, Ximo Puig, “altura de mires” i ha subratllat que “Cs des del seu espai liberal, on defensa els valors constitucionals des de la sensatesa, continuarà treballant per fer política responsable i per arribar a acords que milloren la vida de la gent, enfront dels extrems, al populisme i al nacionalisme”.

La líder parlamentària de Cs, que ha començat el seu discurs recordant als valencians morts per coronavirus i agraint als professionals sanitaris el seu treball, ha criticat la falta de “autocrítica i d'humilitat” del president, però ha rebutjat “la crispació, l'escalada de desqualificacions i l'encreuament d'acusacions sense sentit”. Ha advocat per la “política assenyada”, la que s'entén “com aqueixa responsabilitat que es tria per a trobar solucions als problemes reals” i, en aquesta línia, ha oferit al president un acord per a baixar els impostos de manera “creïble i assenyada” perquè és “descoratjador” que siguem una de les autonomies amb “més pressió fiscal”.

“Estem amb el preu de la llum pels núvols, molts negocis amb la persiana baixada i moltes famílies travessant grans dificultats, per la qual cosa és urgent deixar d'esprémer als valencians i traure'ls d'aquest infern fiscal que allunya la inversió i impedeix la creació de llocs de treball”, ha explicat.

Recuperar la llibertat dels pares per a triar la llengua en la qual volen que s'eduquen els seus fills, posar fi a l'atac a l'escola concertada, agilitar les convocatòries d'oferta pública d'ocupació sanitari, enfortir la col·laboració públic-privada per a crear més places de residències de majors, fomentar l'educació infantil gratuïta i aprovar més mesurades de suport per al sector turístic, per als autònoms i per a les pimes, són unes altres de les iniciatives que ha proposat Cs.

“En Ciutadans no estem pendents de si hi ha o no avançament electoral, no estem en campanya, sinó treballant per a solucionar els problemes dels valencians”, ha afegit, i ha advocat per una “autèntica reestructuració de la Comunitat Valenciana, fent reformes per als pròxims 40 anys, reformes assenyades, centrades i lluny dels extrems”.

A més, gran part de la intervenció de la síndica de Ciutadans ha girat entorn de la gestió de la pandèmia. Ha criticat que el comité d'experts no haja existit com a tal i ha lamentat la improvisació, la falta de previsió, les excessives limitacions i prohibicions i que les ajudes econòmiques per als sectors econòmics hagen sigut insuficients.

També ha comentat un dels problemes fonamentals, com és l'infrafinançament, que segueix sense solucionar-se per “la falta de voluntat política” i ha afirmat que l'únic despatx que ha de visitar Puig és el de la Moncloa. “Estem cansats de les excepcions als polítics nacionalistes bascos i catalans per part dels governs del PP i PSOE”, ha afirmat.

Respecte a l'àrea de serveis socials, Ruth Merino ha enlletgit que la consellera Mónica Oltra “estiga més preocupada a pegar colzades a esquerra i dreta per a trobar el seu espai i el seu protagonisme que a fer el seu treball”, com demostra que la Comunitat Valenciana tinga un dèficit de 21.900 places en residències i que es retarden tots els pagaments de les ajudes. A més, ha exigit la destitució immediata d'Oltra per intentar tapar el cas d'abús sexuals a una menor tutelada.