Política

Merino (Ciutadans) exigeix complir el pacte anti trànsfugues després de la baixa de diputats i "no posaria la mà en el foc per ningú"

3 minuts

ruth merino plan anti tránsfugas

La síndica de Cs, Ruth Merino, ha exigit aquest dimarts el compliment del pacte anti transfuguisme en Les Corts després de l'eixida dels quatre diputats descontents amb la direcció nacional d'Inés Arrimadas. També ha volgut deixar clar que el seu grup continua "treballant" encara que ella "no posaria la mà en el foc per res ni per ningú".

"Si hi ha gent que no estava a gust i no estava aportant, serà millor per al grup", ha constatat en roda de premsa després de la junta de síndics, un dia després que Cristina Gavarda, Jesús Salmerón, José Antonio Martínez i Sunsi Sanchis presentaren la seua baixa sense deixar l'acta, convertint-se en no afiliats.

La junta de portaveus s'ha prolongat per la necessitat de reorganitzar la participació de Ciutadans. Al final s'ha arribat a un pacte provisional amb la cessió d'un diputat del PSPV per a les dues pròximes comissions de Justícia i Política Social, amb l'objectiu de respectar les majories i la proporcionalitat.

Precisament, Merino ha recordat que és una cosa que estableix el pacte anti transfuguisme que van aprovar Les Corts fa unes setmanes, amb l'únic rebuig de Vox: que els partits no vegen reduïda la seua participació per aquesta pràctica. "Per culpa dels trànsfugues no es podia minvar la representativitat; això no ens pot afectar", ha recalcat.

Ha descartat, a partir d'ací, especular sobre si més diputats podrien abandonar Cs, perquè no té una "bola de cristall" i "la vida dóna moltes voltes en política", recordant que ella no s'imaginava ser la portaveu abans de la marxa de Toni Cantó.

Preguntada especialment per les seues companyes Yaneth Giraldo i Patricia García, Merino ha assegurat que percep que "estan per la labor de continuar treballant en el grup", encara que no vol posar "la mà en el foc per res ni per ningú".

"El projecte de Ciutadans segueix avant amb 14 o 18 diputats, igual que quan se'n va anar Cantó, continuem treballant", ha emfatitzat, i ha afegit que la baixa de José Antonio Martínez --fins ara portaveu adjunt-- no obliga a triar a un altre perquè amb menys de 15 parlamentaris només corresponen dos i no tres.

Per part del PSPV, la portaveu adjunta Carmen Martínez ha ressaltat que el seu grup haja cedit "provisionalment" un diputat perquè Cs no perda representativitat. Ha promés que seran inflexibles amb el compliment del pacte anti trànsfugues que van proposar perquè "una persona que abandona les sigles i segueix amb l'acta no pot tindre majors beneficis" i aquesta pràctica allunya la política de la ciutadania.

"DESBANDADA DE CONSELLERS"

D'altra banda, tant PP com Vox han criticat l'absència de diversos consellers "sense cap justificació" al ple de la setmana vinent, en el qual hi haurà sessió de control al 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, presa de possessió del nou diputat 'popular' Javier Zamora, validació del decret llei de fons europeus o debat de la proposta del PP de crear una comissió d'investigació sobre centres de menors.

En concret, en la sessió del dimecres 19 no assistiran els consellers d'Hisenda, Sanitat, Economia, Agricultura, Política Territorial i Participació --Vicent Soler, Ana Barceló, Rafa Climent, Mireia Mollà, Arcadi España i Rosa Pérez Garijo, respectivament-- i en la del dijous 20 els de Justícia (Gabriela Bravo), Sanitat, Agricultura i Política Territorial.

Això suposa una "desbandada de consellers" per a la portaveu adjunta del PP Eva Ortiz, a més d'una cosa "bastant curiosa" i una falta de respecte per a les Corts. Després de recordar que el 'president' ja va faltar a una sessió de control recent, ha exigit que la Generalitat ho controle perquè pot anar "en detriment de la transparència i la qualitat democràtica".

Entre el Botànic, Pilar Lima (Unides Podem) s'ha limitat a recordar que va haver-hi "èpoques pitjors" d'absències de consellers, mentre Fran Ferri (Compromís) ha reconegut que no li sembla bé encara que les causes siguen justificades i Carmen Martínez (PSPV) ha assenyalat que el calendari parlamentari està aprovat des de fa mesos i "tots" han d'ajustar la seua agenda, remarcant que no és una cosa habitual.

Etiquetes: