Política

Luisa Notario aspira a convertir-se en la primera regidora lesbiana visible de l'Ajuntament de València

L'activista demana la mobilització del moviment LGTB per a ocupar un lloc d'eixida en la llista de Compromís per València en els comicis de maig

2 minuts

LuisaNotario

Davant quasi un centenar de persones, l’activista LGTB valenciana Luisa Notario celebrava ahir l'acte de presentació de candidatura en el procés de primàries per a la llista de l'Ajuntament de València que la coalició Compromís obri a tota la ciutadania per a conformar les llistes electorals per a les eleccions municipals, autonòmiques i europees del pròxim 26 de maig.

Un procés obert i democràtic, en el qual qualsevol ciutadà o ciutadana té el poder de dissenyar les llistes i decidir quines persones representaran a la coalició en les diferents institucions, sent l'única força política que posa en mans dels seus veïns i veïnes qui volen que siguen els seus representants.

Notario és una reconeguda activista lesbiana que en 2005 es va convertir en la primera dona a assumir la coordinació general de Lambda, principal organització de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana, convertint-se des de llavors en un important referent a nivell estatal.

Al llarg dels seus anys d'activisme, ha traslladat en innombrables ocasions la seua vida privada a l'esfera pública per a donar visibilitat a la realitat de les dones lesbianes, com a eina per a acabar amb els estereotips i la invisibilitat que pateix este col·lectiu, que continua amb escassa representació en molts àmbits de la societat, com és el cas de la política. Un dels actes amb major repercussió social dels quals ha protagonitzat va ser al juliol de 2006. Mentre el Papa Benet XVI celebrava la missa de la V Trobada Mundial de les Famílies, amb l'objectiu de denunciar l'exclusió de la diversitat familiar en esta trobada, es va casar en un acte públic al costat dels seus companys activistes, José de Lamo, hui Director General d'Igualtat en la Diversitat en la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i Sergi Campillo, actual regidor de l'Ajuntament de València i també candidat a les primàries.

Va ser la primera dona que va liderar Lambda i ara aspira a ser la primera dona lesbiana visible regidora de l'Ajuntament de València, per la qual cosa anima a la ciutadania al fet que participe en este procés d'elecció, però especialment al moviment LGTB. “No és molt freqüent veure a dones lesbianes visibles en l'àmbit polític, on el rostre del col·lectiu LGTB l'ostenten els homes gais cis. El que no es nomena, no existeix, ací radica la importància que estiguem perquè la invisibilitat ens relega a un segon pla ocultant la nostra existència a la societat”, afirma Notario.

Per a finalitzar, segons indica Notario, “presente la meua candidatura amb il·lusió i responsabilitat, però sobretot amb l'experiència que m'ha donat formar part estos anys del Grup Municipal a l'Ajuntament de València liderat per l'alcalde Joan Ribó. Amb molts reptes per davant per a aconseguir la ciutat que volem i mereixem, vull continuar treballant per ella i per això demane la confiança per a seguir en este projecte de transformació i fer de València la ciutat de l'arc de Sant Martí. “