Política

Les persones que han passat la Covid-19 podrien necessitar només una dosi de la vacuna

2 minuts

vacuna astrazeneca

Les persones que han passat la Covid-19 podrien només necessitar una dosi de la vacuna, ja que s'ha vist, en un estudi dut a terme per investigadors de l'Escola de Medicina Perelman (els Estats Units), que una segona dosi pot aportar "poc benefici immunològic".

En concret, els experts han descobert en el treball, publicat en 'Science Immunology ', que aquells que no havien patit Covid-19, anomenat COVID naïve, no tenien una resposta immune completa fins a rebre la seua segona dosi de vacuna, la qual cosa reforça la importància de completar les dues dosis recomanades per a aconseguir nivells forts d'immunitat.

"Aquests resultats són encoratjadors per a l'eficàcia de la vacuna tant a curt com a llarg termini, i això se suma a la nostra comprensió de la resposta immune de la vacuna d'ARNm a través de l'anàlisi de les cèl·lules B de memòria", han dit els experts.

La resposta immune humana a les vacunes i les infeccions dona com a resultat dos resultats principals: la producció d'anticossos que proporcionen una immunitat ràpida i la creació de cèl·lules B de memòria, que ajuden en la immunitat a llarg termini.

Aquest estudi representa un dels primers a descobrir com les respostes de les cèl·lules B de memòria difereixen després de la vacunació en persones que prèviament van experimentar una infecció, en comparació amb aquelles que no tenen Covid-19.

"Els estudis previs de la vacuna d'ARNm de Covid-19 en individus vacunats s'han centrat en els anticossos més que en les cèl·lules B de memòria. Les cèl·lules B de memòria són un fort predictor de futures respostes d'anticossos, per la qual cosa és vital mesurar les respostes de les cèl·lules B a aquestes vacunes. Aquest esforç per examinar les cèl·lules B de memòria és important per a comprendre la protecció a llarg termini i la capacitat de respondre a variants", han emfatitzat els experts.

Per a dur a terme el treball, els investigadors van reclutar a 44 persones sanes que van rebre la vacuna de Pfizer o de Moderna, i de les quals 11 havien tingut Covid-19. Es van recol·lectar mostres de sang per a anàlisis immunològiques profundes quatre vegades abans i després de les dosis de la vacuna.

Les troballes suggereixen que només una sola dosi de vacuna en persones que han superat la Covid-19 pot ser suficient per a induir una resposta immune màxima, basada en respostes fortes d'anticossos i de cèl·lules B de memòria. És probable que això es dega a una resposta immunitària primària a causa de la seua infecció natural.

Per contra, es van necessitar dues dosis de vacuna per a demostrar respostes considerables d'anticossos i cèl·lules B de memòria per a aquells que no tenien Covid-19, la qual cosa subjau a la importància del programa de vacuna d'ARNm de dues dosis per a aconseguir nivells òptims d'immunitat.

Aquestes troballes també es van reflectir en una anàlisi d'anticossos contra la mutació D614G i la variant sud-africana B.1.351 de Covid-19. Per a aquells que no tenien Covid-19, es va necessitar una segona dosi per a obtenir un nivell d'immunitat prou robust contra la mutació i la variant, mentre que els recuperats de Covid-19 van tindre una resposta d'anticossos prou forta després d'una dosi.

"És important que tinguem això en compte en considerar les estratègies de vacunació en el futur i les possibles variants virals. Necessitem assegurar-nos que les persones tinguen les respostes de cèl·lules B de memòria més fortes disponibles. Si els anticossos circulants disminueixen amb el temps, les nostres dades suggereixen que les cèl·lules B de memòria duradora podrien proporcionar una font ràpida de protecció contra la reexposició a la COVID-19, incloses les variants", han resolt els investigadors.