Política

La neboda de Paesa assegura que Juan Cotino li va portar més de 600.000€ a Luxemburg de suposats suborns a Zaplana

3 minuts

cotino_ep

Beatriz García Paesa, neboda de l'espia Francisco Paesa, va assegurar en la seua declaració en el jutjat que investiga el cas Erial que l'exdirector de la Policia Nacional i exconseller del Govern valencià del PP Juan Cotino li va portar personalment uns 640.000 euros en metàl·lic a Luxemburg per a la constitució de dos societats. Aquestes haurien ingressat diners de presumptes suborns rebuts per l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, per part d'empreses de la família Cotino en relació amb adjudicacions del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana i de les ITV.

Així ho va afirmar García Paesa, advocada de servicis de decomís i estructures societàries a Luxemburg, en la seua declaració com a testimoni el passat 18 de gener en el Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que instrueix el cas Erial, en el qual es troba investigat l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana.

La lletrada, establida en el país luxemburgués, hauria estat gestionant quantitats de diners en comptes bancaris d'aquest país per import proper als huit milions d'euros, que a més comptarien amb inversions immobiliàries a Espanya a través de dos mercantils espanyoles per valor de 2,9 milions.

Totes aquestes quantitats s'haurien conformat a través de transferències ordenades des d'Espanya i el Principat d'Andorra i s'investiguen per la seua relació amb el presumpte pagament de suborns i la malversació de fons públics, segons consta en un escrit de Fiscalia Anticorrupció inclòs en el sumari del cas, al que ha tingut accés Europa Press.

La principal societat d'aquesta suposada xarxa establida a Luxemburg i gestionada per aquesta presumpta testaferro, Imison International, va acabar liquidant-se per a transferir aquests actius progressivament a societats uruguaianes --previ pas per una firma holandesa considerada societat intermèdia-- cap a dos mercantils uruguaianes gestionades pel fiduciari Fernando Belhot, qui en la seua declaració com a testimoni va afirmar que aquesta decisió hauria sigut presa per Zaplana.

VICENTE COTINO "ANAVA AMB FREQÜÈNCIA" A LUXEMBURG

En la seua declaració, García Paesa va explicar a la instructora del cas que coneix Vicente Cotino, nebot del també expresident de Les Corts Juan Cotino, per temes professionals, ja que "anava amb freqüència a Luxemburg" a fi de mantindre reunions relacionades amb l'empresa Imison Internacional. També va dir conéixer Juan Cotino, encara que només ho va veure en una ocasió.

Sobre Vicente Cotino, l'advocada va explicar que ja havia treballat prèviament a Luxemburg i que volia constituir una societat en aquest país per a "operacions societàries que feia a Espanya". Així, en 2001, es van constituir Imison Internacional i Fenix Investments SA, el soci únic de les quals era el nebot de l'exdirector de la Policia. De la segona societat, a més, apareixia com a beneficiari econòmic Juan Francisco García, qui fóra director del gabinet de Presidència de la Generalitat d'Eduardo Zaplana.

Pel que fa a Juan Cotino, va indicar que l'ocasió en la qual tots dos es van veure va ser perquè aquest li va portar en efectiu al voltant de 640.000 euros per a constituir el capital social d'aquestes dos firmes --que mai van tindre cap activitat, va agregar-- i, sobre aquest tema, va sostindre que a Luxemburg no es preocupen de l'origen dels diners perquè consideren que "si ha eixit d'un país, haurà sigut de forma legal".

La neboda de l'espia Francisco Paesa va explicar també en la seua compareixença, a manera d'anècdota, que ella mateixa va suggerir els noms de les societats que es van constituir, com el d'Impega, que procedeix d'una marca d'arxivadors. També va recordar que, en una primera època, Vicente Cotino donava els ordes per escrit personalment a Luxemburg, perquè no parlava francés.

REUNIÓ AMB GRAU I BARCELÓ

García Paesa també va assenyalar que l'any 2006 va conéixer dos dels investigats en la causa, el presumpte testaferro de Zaplana Joaquín Barceló i l'assessor fiscal de l'expresident Francisco Grau, en una reunió a Madrid. Prèviament, Vicente Cotino li va cridar per a dir-li que les accions d'Imision Internacional anaven a passar a les mans de Barceló i les de Fenix, a càrrec de Grau. A partir d'eixe moment va passar a tindre contacte amb aquest últim en una relació que es va perllongar durant anys i de qui va anar rebent ordres, va afegir.

Posteriorment, segons consta en la seua declaració, va rebre l'orde que les societats luxemburgueses anaven a ser liquidades, de manera que el seu capital anava a ser traslladat, previ pas per societats intermèdies, a dos mercantils situades a l'Uruguai. A partir d'eixe moment va ser el suposat testaferro de Zaplana en aquest país, Fernando Belhot, qui es va encarregar de "la gestió de tots els diners".

"ES MOU TOT AMB LA CONFIANÇA"

García Paesa també va explicar en la seua declaració que totes les relacions amb els seus clients "es basen en la confiança", atés que els poders que se li concedeixen en la gestió dels actius i societats són "absoluts". "Es mou tot amb la confiança i amb una simple telefonada del client tinc capacitat per a fer qualsevol gestió. I això és el que es paga", va relatar.

Etiquetes: