Política

La gestió d'Oltra: un increment en un 80% el nombre de xiquets i xiquetes atesos en els centres d'atenció primerenca

2 minuts

centros_Atencion_primaria

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que amb la nova gestió d'atenció primerenca impulsada pel departament que dirigeix "s'ha aconseguit incrementar considerablement el nombre de xiquets i xiquetes amb problemes de desenvolupament que són atesos de forma especialitzada en els centres d'atenció primerenca de la Comunitat Valenciana", una xifra que ha quantificat en un increment del 80% del nombre xiquets atesos.

La vicepresidenta ha destacat l'aposta del Consell per millorar l'atenció primerenca "amb un increment de recursos i serveis basats en la qualitat i la professionalitat que done resposta a les necessitats que requereixen", i així en aquests moments 3.964 xiquets i xiquetes són atesos en els CAT, una xifra que suposa un increment del 80 per cent respecte als 2.214 atesos en 2015, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Per províncies, a Castelló són atesos un total de 398 xiquets i xiquetes, en la província d'Alacant 1.578 i en la de València s'atén a 1.988.

Tal com ha explicat Oltra, els mecanismes i iniciatives engegats en els últims tres anys des dels diferents departaments de la Generalitat amb competències en aquest sector, han permés "augmentar i optimitzar" els recursos per a oferir atenció primerenca als xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys amb problemes de desenvolupament que es trobaven en llista d'espera.

L'increment de places des de 2015 ha sigut d'un 70,5 per cent, amb la creació de 1.041 noves places. Per províncies, a Alacant s'engeguen 334, a Castelló 255 i a València 452. Per al manteniment d'aquestes places Igualtat destina enguany 12 milions d'euros, a través de subvencions a entitats locals i l'acció concertada amb les entitats del tercer sector.

MESURES I INICIATIVES EN SALUT INFANTIL

L'"avanç" en atenció primerenca ha sigut possible gràcies a l'engegada de mesures, programes i iniciatives que s'han dut a terme des dels tres àmbits d'actuació competents: sanitari, educatiu i social.

La vicepresidenta ha recordat la constitució a la fi de 2015 de la comissió institucional de coordinació sociosanitària integrada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, on es van crear vuit grups de treball, entre ells el d'infància i inclusió sociosanitària.

Aquest últim grup ha elaborat des de la seua creació diferents documents i iniciatives, com la inclusió d'un apartat específic dedicat a la infància en l'Observatori Valencià de la Salut, el desenvolupament de protocols i procediments de coordinació entres els professionals dels sistemes socials, educatius i sanitaris en l'atenció primerenca i la millora de l'atenció en salut mental de la infància i l'adolescència, entre altres.

Així mateix, Oltra ha destacat que a través de l'Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana (2016-2020), es protocol·litza l'atenció dels xiquets i xiquetes amb TEA amb el disseny d'un procés d'atenció integral, "que proporcione un abordatge adequat amb un enfocament integral i una resposta intersectorial, interdisciplinària i multiprofesional a totes les persones amb aquest trastorn".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat la presentació el passat mes de maig del nou Protocol de Detecció i Derivació de les conselleries de Sanitat, Educació i Igualtat per a establir els passos a seguir per a un correcte diagnòstic, derivació i tractament dels xiquets i xiquetes amb possibles problemes de desenvolupament.

Etiquetes: