Política

La Generalitat només secundarà acord en el cas de la visita del Papa si s'admet culpabilitat i retornen diners

3 minuts

puig-madrid

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous en relació amb el judici sobre la visita del Papa Benet XVI a València en 2006, que arranca la setmana que ve en l'Audiència Nacional, que "qualsevol acord de conformitat dels acusats amb la Fiscalia passarà, per part de la Generalitat, pel reconeixement de la culpabilitat i la devolució dels diners".

"Si no es compleixen aqueixes dues condicions la Generalitat, que està personada, no donarà el seu vistiplau", ha indicat el 'president' davant la pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre la valoració del Consell de les informacions que apunten a "la confessió del saqueig d'RTVV amb motiu de la visita del Papa per part de les trames de corrupció vinculades al PP".

Puig ha assenyalat que ara arranca un judici "per un dels espolis més flagrants" perquè "aprofitar la visita del Papa per a robar és molt dur". "Les trames corruptes no respectaven res", ha agregat, i és "molt trista que fins a la visita del Papa va ser convertida en un esdeveniment més de la corrupció". Segons ha dit, el Consell continua treballant per a recuperar els diners sostrets i perquè "mai més torne a passar". "I que la justícia faça el que toca, justícia", ha agregat.

En aquest cas se senten 24 acusats en la banqueta, entre ells, l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino; el que fora director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, i els principals 'capitostos' de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'El Bigotes'.

La causa es jutjarà quasi quatre anys després que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata processara a 24 investigats i nou persones físiques per delictes d'associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda per la contractació de les pantalles i megafonia a una societat pantalla de la trama Gürtel i el cost de la qual es va fixar en set milions d'euros i que va permetre repartir-se una suma de 3,3 milions d'euros.

Puig ha començat ressaltant la "indignitat moral" que va envoltar aquella visita i s'ha referit al tracte que van rebre les víctimes de l'accident del metro ocorregut poc abans. Ha aprofitat l'ocasió per a tornar a demanar-los perdó en nom de la Generalitat i mostrar el reconeixement a aquestes persones que "durant tants anys han defensat la dignitat del poble valencià".

Així mateix, ha recordat que un dels esforços del Consell en els últims anys s'ha centrat en "alçar la hipoteca reputacional" que va deixar el PP i construir un sistema de transparència perquè no es tornen a produir situacions similars. No obstant això, ha advertit que "queda una enorme ressaca d'aqueixos temps i està en forma de peces obertes" en els tribunals.

La setmana vinent, ha dit, "comença el judici per un dels espolis més flagrants" i el Consell el veu "des de la tristesa" en comprovar que "les trames corruptes no respectaven res". A més, ha prosseguit, "va ser un cas paradigmàtic de com el sector públic saquejava l'administració" i tot ell "va passar per caixa".

COTINO, EL "JULIVERT" DE TOTES LES TRAMES

En la seua intervenció, Fran Ferri ha destacat que entre els acusats està Juan Cotino, "que és el julivert de totes les trames" i ha assegurat que no deixa de sorprendre, fins i tot quan ha passat un temps, veure "com la corrupció no tenia límits ni davanteres" i era igual usar les ITV, el Pla Eòlic, una depuradora, els diners per al tercer món o "la visita del representant de Déu en la terra".

"I enmig de moltes d'aquestes trames estava Cotino, el màxim exponent del sector democratacristià del PP. Democratacristians eren, però demòcrates poc i de l'Evangeli, menys", ha subratllat, per a manifestar que sempre li ha cridat l'atenció que "alguns són experts a utilitzar textos mil·lenaris per a atacar els drets de les dones o persones LGTBI però, en canvi, no fan cas a la Bíblia per a fer una cosa tan bàsica com no robar a uns altres".

En aquest punt, ha assenyalat que "no feien cas a allò de 'no robareu, no mentireu ni us defraudàreu els uns als altres' (Levític 11) o a això de 'no acceptaràs suborn perquè el suborn tanca els ulls dels savis i corromp les paraules dels justos' (Deuteronomi 16)".

"NO HI HAVIA MANAMENT QUE FRENARA Al PP"

"No hi havia manament ni versicle que frenara al PP en aquell moment a l'hora de robar-nos els diners als valencians", ha insistit, i per això ara en 2020 s'està treballant a recuperar aqueixos diners.

A més, s'ha referit concretament al fet que en aquest cas s'haurien desviat més de 3 milions d'euros d'un contracte per a pantalles gegants "en una sola factura" i ha explicat que aqueix import suposa el 15% de l'actual pressupost de la radiotelevisió pública actual: "I encara tenen la poca vergonya de dir que té molt pressupost".

Per a acabar, ha llegit una profecia d'Isaïes que "pot semblar parla dels valencians": "Els teus governants són rebels i còmplices dels lladres, tots estimen el suborn i van darrere de les recompenses. No fan justícia a l'orfe ni arriba a ells la causa de la vídua".

"Afortunadament --ha agregat-- els valencians som amos de la nostra destinació i vam dir que ja estava bé de còmplices de lladres i dels quals estimen el suborn".