Política

La Generalitat atribueix el dèficit a la falta de finançament

La Conselleria d'Hisenda insisteix que la despesa està per davall de la mitjana

3 minuts

Palau de la Generalitat Valenciana

La Conselleria d'Hisenda ha explicat aquest dilluns, en relació al dèficit de la Comunitat Valenciana registrat fins al mes d'octubre, que és una xifra "puntual i condicionada pel calendari d'ingressos i pagaments" i certifica que existeix un problema d'ingressos per l'infrafinançament i no de despeses, que es mantenen lleugerament per davall de la mitjana de les autonomies.

Així ho ha indicat en un comunicat després de conéixer-se que la Comunitat va registrar un dèficit de 1.345 milions d'euros, l'1,17% del seu PIB, fins al mes d'octubre, situant-se com la primera autonomia en termes absoluts i la quarta en termes relatius després de Castella-la Manxa, Múrcia i Extremadura. Un any abans el dèficit era de 458 milions, el 0,41% del PIB.

Des d'Hisenda han recalcat que l'últim informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) va certificar que les despeses continuaven creixent a la regió per davall de la mitjana de les comunitats (un 3,7% enfront del 3,8%) mentre en el capítol d'ingressos l'augment registrat de l'1,2% en la Comunitat és menys de la meitat de l'increment del 2,8% registrat en el conjunt de les autonomies.

"El Consell no pot renunciar a arribar a tindre una despesa similar a la mitjana autonòmica per a atendre els serveis públics fonamentals. Els valencians tenen el dret polític i moral de no ser castigats respecte a la resta de ciutadans espanyols per un sistema de finançament injust que permet diferències de 800 euros per càpita entre la comunitat pitjor finançada, la valenciana, i la millor finançada, que és Cantàbria", han agregat les mateixes fonts.

Per això, han continuat reivindicant un finançament just i objectius de dèficit asimètrics condicionats per aqueix finançament de cada comunitat. "Amb el finançament de Cantàbria per a atendre els mateixos serveis, la Comunitat disposaria de 4.000 milions a l'any i el dèficit deixaria de ser un problema", han indicat des d'Hisenda.

Tècnicament, el departament que dirigeix Vicent Soler explica que l'evolució del dèficit a l'octubre es deu a un augment del 6,4% en les despeses, amb un import acumulat de 15.664 milions (946 milions més que en 2018), enfront d'un increment dels recursos no financers de només 59 milions respecte a l'exercici anterior, situant-se en 14.319 milions d'euros.

Quant als recursos no financers, la liquidació definitiva del sistema de finançament realitzat en 2019, corresponent a l'exercici 2017, ha suposat una minoració dels recursos aquest exercici. Així, les mateixes fonts han detallat que si en 2018 la liquidació practicada per l'Estat respecte al 2016 va ser de 1.724,3 milions, en 2019 l'import ha sigut de 1.404,2 milions, 320 milions menys.

D'altra banda, en les despeses Hisenda ha destacat l'augment en l'epígraf de remuneració d'assalariats, amb un increment de 311 milions d'euros (+5,3%). Les despeses de personal han augment principalment per la pujada retributiva i el 0,25% addicional corresponent al 2018 es va abonar el mes de novembre amb caràcter retributiu des de juliol, de manera que no està computat en el càlcul del dèficit acumulat fins al mes d'octubre de 2018.

Inclouen en aquesta ocasió l'increment general retributiu del 2,25% corresponent a l'exercici 2019. Aquests increments ascendeixen a un import aproximat de 148 milions d'euros.

Hisenda ha incidit en què ha augmentat la despesa social en 181 milions d'euros (+6,2%) i s'inclou ací la despesa en concerts educatius, farmacèutic, ajudes a la dependència i renda de ciutadania.

"El Consell del Botànic va gastar en 2018 un total de 1.600 milions menys que el del PP en 2010 i així i tot ha pogut atendre les necessitats socials dels valencians i establir polítiques d'impuls econòmic. El dèficit registrat en 2018 va ser de l'1,29%, la meitat que en 2014 (-2,6%), mentre en 2015 va ser de -2,54%; en 2016, de -1,55% i en 2017, de -0,82%", han agregat les mateixes fonts.