Política

La comissió bilateral Govern central-Generalitat Valenciana se celebrarà el 21 de febrer i se centrarà en l'ocupació

La ministra d'Hisenda acudirà a València la setmana següent per a reunir-se amb Puig

2 minuts

reunion_puig_batet

El Govern i la Generalitat Valenciana celebraran el dijous 21 de febrer la primera comissió bilateral de la història entre totes dues institucions, que se celebrarà a València i que se centrarà en els objectius comuns entorn de l'impuls de l'ocupació i l'activitat econòmica, tractant temes específics com la política industrial, les infraestructures de transport, el turisme o la crisi en el sector citrícola.

Així ho han explicat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de mantenir una reunió en el Palau de la Generalitat en la qual han posat data a aquest conclave i han establit les línies generals a tractar, que es concretaran en els pròxims dies.

Tots dos han destacat la voluntat de cooperació i la lleialtat institucional entre tots dos governs. Puig ha agraït l'"actitud permanent de diàleg" del Govern de Pedro Sánchez i la dinàmica oberta per a avançar en l'Estat autonòmic des del diàleg, una aposta per l'"honradesa, diàleg i estabilitat" que dóna suport al Consell per a superar la crisi territorial.

Per part seua, Batet ha reconegut l'"actitud constructiva" de la Generalitat i la disposició a col·laborar en un "projecte comú". Ha indicat que amb aquestes comissions bilaterals, que ja s'han celebrat amb Catalunya o Aragó i s'estan preparant també amb altres comunitats, es pretén "recuperar la presència de l'Estat en les comunitats", que havia anat en reculada, i que el Govern central siga "percebut com un govern de tots". "La cooperació multilateral "va a velocitat de creuer", ha assegurat.

La reunió estarà presidida per part del Govern per Batet i per la Generalitat per Puig. Segons ha explicat la ministra, a aquestes comissions acudeixen els secretaris d'Estat competents en les matèries a tractar, a més d'uns altres com els d'Hisenda o Infraestructures, per exemple.

Puig ha indicat que l'objectiu de la trobada és abordar aquells aspectes relacionats amb l'activitat econòmica i l'ocupació en els quals hi ha competències compartides, per a generar sinergies i "traure el major rèdit possible a l'actuació dels dos governs".

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

El 'president' ha explicat que el finançament autonòmic "no va ser el punt central" d'aquesta comissió, encara que es parlarà d'ella, com també del deute històric, perquè aquesta és una qüestió que s'abordarà amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que és qui té la interlocució en aquest camp i que visitarà València la setmana següent a la comissió bilateral.

La reivindicació es manté i "no s'ajorna" o es "deixa fóra" el debat entorn del finançament, ha subratllat Puig, que ha reiterat que aquest Consell és "absoluta i radicalment coherent" en el seu defensa del canvi del model.

Sobre la reforma del finançament, la ministra ha assenyalat que el Govern és "molt conscient" que per a la Generalitat es tracta d'un assumpte prioritari, encara que és una qüestió multilateral que no pot tractar-se com a tal en una comissió bilateral, "sí potser algun extrem, però no el model".

Batet ha incidit que l'Executiu és conscient que la reforma porta "moltíssim retard" i és "sensible, especialment amb les comunitats que més estan patint amb un model que segurament no és del tot just". Així, ha indicat que té "sobre la taula" continuar treballant per a arribar a la pròxima legislatura "en les millors condicions" perquè es materialitze aqueixa reforma.

"El compromís del Govern amb aquesta comunitat és absolut", ha reiterat, per a agregar que el Govern ha actuat en el que d'ell depén, amb les inversions projectades en els pressupostos de 2019

Etiquetes: