Política

L'Aliança Valenciana de Bateries impulsarà la creació d'una gigafactoria de bateries i un centre d'investigació

Tots dos projectes, que comptaran amb una inversió de més de 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals

3 minuts

17ALIANZABATERÍAS7

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, aquest matí, l'Aliança Valenciana de Bateries, una important aliança formada per 23 empreses i institucions que impulsaran dos grans projectes: un centre d'investigació i gigafactoria de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible, però també avançar cap a un nou model de producció més innovador. Tots dos projectes, que comptaran amb una inversió de més de 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals.

Aquesta iniciativa de col·laboració publicoprivada, impulsada per la Generalitat i liderada per Power Electronics, permetrà produir dispositius per a emmagatzemar energia renovable i poder així utilitzar-la quan siga necessari; però també convertir-nos en un referent internacional en l'emmagatzematge de l'energia a través d'eixe centre d'investigació.

En aquest sentit, el president ha confirmat que, en les pròximes setmanes, es formalitzarà l'acord per a constituir el centre d'investigació denominat 'Element València', que es convertirà en un "referent internacional" en solucions d'emmagatzematge d'energia, i que comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l'Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politènica de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia, i Power Electronics.

Durant la seua intervenció, a més, Puig ha explicat que la Comunitat Valenciana disposa de la capacitat industrial i de coneixement, amb empreses de capital valencià líders en els seus sectors; del clima de col·laboració publicoprivada adequat; i dels projectes que reclama Europa per a tirar avant aquest ambiciós projecte i "convertir-nos en generadors de coneixement en la nova revolució industrial".

Així, Ximo Puig ha aprofitat per a remarcar que l'Aliança de les Bateries "no és una improvisació davant l'oportunitat dels fons europeus, sinó que és fruit d'un treball de dos anys detectant oportunitats i desenvolupant projectes". Per aquest motiu, ha assegurat que aquesta gran aliança "aspira a ser una de les palanques de la recuperació", així com "l'oportunitat per a fer un gran salt com a territori i contribuir als objectius internacionals de descarbonització. Tenim les eines: acord, visió de futur i sostenibilitat".

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que "som un territori idoni per a desenvolupar grans projectes vinculats a l'emmagatzematge d'energia i la mobilitat sostenible, perquè tenim empreses tractores, innovadores, clústers industrials vinculats i universitats i instituts científics de gran reconeixement".

El conseller ha explicat que el sector de l'automoció és un dels sectors industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana, i "atés que es troba en un canvi qualitatiu, a causa de la irrupció del vehicle elèctric, és el moment d'afrontar nous reptes i oportunitats, com les bateries, que es poden convertir en un component clau per a la seua competitivitat en el context de la transició ecològica".

Consolidar a Espanya com a líder mundial d'energia

En el transcurs de l'acte, el CEO de Power Electronics, David Salvo, ha manifestat el desig de consolidar a Espanya com a líder mundial d'energia, a través del Centre d'Investigació "Element València".

Així mateix, ha assenyalat que disposar d'un projecte empresarial d'aquesta envergadura i el pol científic que suposarà aquest centre "significa assegurar el futur de la indústria de l'automòbil a Espanya, però també donar resposta a noves formes de mobilitat, des del ferrocarril fins als vaixells, passant per nous vehicles com els hyperloop".

"Aquest projecte -ha afegit- impacta, en definitiva, en una nova indústria on es fa realitat la transició energètica ecològica i sostenible, a través de l'emmagatzematge, sense dependència de l'exterior".

Finalment, ha assegurat que la proposta de l'Aliança Valenciana per a les Bateries, "és la més ambiciosa de totes les que s'han presentat fins hui a Europa". "No es tracta només d'una iniciativa industrial impulsada per una o diverses empreses amb l'ajuda d'entitats públiques, sinó que és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli i integrat verticalment amb caràcter privat i públic on les universitats disposaran del centre d'investigació més avançat del món", ha conclòs Salvo.

A l'acte celebrat en la Ciutat de les Arts i les Ciències també ha assistit el secretari general d'Indústria i de la Xicoteta i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Raúl Blanco; així com el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Etiquetes: