Política

Justícia reforça les unitats de valoració de risc de violència masclista i ofereix forenses les 24 hores a València

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en imatge d'arxiu Europa Press Amb l'objectiu que "la falta de mitjans no siga l'excusa" que justifique l"insignificant" nombre d'informes de risc sol·licitats

5 minuts

consellera_justicia_ep

La Conselleria de Justícia ha engegat la creació de Prefectures especialitzades en violència de gènere en les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Aquestes seccions estaran coordinades per un forense que dirigirà un equip de metges, psicòlegs, treballadors socials i tramitadores que treballaran perquè "la falta de mitjans no siga l'excusa" que justifique l'"insignificant" nombre d'informes d'avaluació de riscos que se sol·liciten en l'autonomia.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la titular de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, en una trobada amb els mitjans per a presentar els protocols d'actuació institucional en matèria de valoració de riscos en els casos de violència de gènere.

La consellera ha explicat que, després del cas de la dona de 28 anys que va ser tirotejada el mes de novembre del passat any per la seua exparella a les portes d'un col·legi d'Elda (Alacant), quan arreplegava al seu fill, es va fixar el "compromís de revisar els protocols de risc i examinar les necessitats de mitjans", a més d'estudiar possibles "problemes de coordinació". Així, es va formar un grup de treball compost per jutges, fiscals, advocats, mèdics forenses i membres de les Forces de Seguretat que ha plasmat en un informe el seu diagnòstic i les seues propostes per a millorar els protocols.

Així, aquestes taules de treball han detectat "disfuncions" en la valoració del risc en casos de violència de gènere com el fet que els òrgans judicials sol·liciten "escassos, si no nuls" informes de valoració de risc a l'Institut de Medicina Legal. Per això, Justícia ha decidit "reforçar" aquestes unitats d'avaluació perquè estiguen "suficientment consolidades" per a atendre les peticions d'informes. Bravo ha destacat que en 2017 no es va sol·licitar ni un sol informe d'avaluació de riscos a València i Alacant, mentre que enguany hi ha registrats 19 a València fins al moment.

A aquest efecte està en procés l'engegada de Prefectures especialitzades en violència de gènere en les tres províncies. A València, estarà encapçalada per un forense que coordinarà un equip de quatre mèdics forenses --dos amb capacitació específica en Psiquiatria Forense i dues amb Capacitació en Policlínica i Especialitats--; tres forenses més adscrits als Jutjats de Violència sobre la Dona de Paterna, Torrent i Gandia; dos psicòlegs per a pericials programades; un psicòleg per a guàrdies; un treballador social per a pericials programades i un tramitador específic, a més d'altres cinc mèdics forenses que cobriran les necessitats de guàrdia.

Amb aquesta dotació de personal, la consellera ha indicat que els jutjats tant de Guàrdia com els de Violència de Gènere en la província de València podran requerir la presència d'un mèdic forense les 24 hores del dia i "de forma immediata" perquè els jutges puguen comptar amb l'informe d'avaluació de riscos corresponent davant de prendre una decisió sobre les mesures a adoptar.

En el cas d'Alacant, aquest òrgan estarà compost pel mèdic forense que dirigirà la secció; dos psicòlegs, un treballador social i un tramitador, mentre que a Castelló, la unitat específica de valoració està en tràmit de creació ara mateix. Mentrestant, l'Institut de Medicina Legal de Castelló atén els casos de violència de gènere amb una dotació provisional d'una psicòloga a càrrec de les labors pericials d'aquesta índole i, quan se sol·licita un informe urgent de valoració del risc, ho realitza el mèdic forense de guàrdia.

OFICINES D'ASSISTÈNCIA A VÍCTIMES EN TOTS ELS PARTITS JUDICIALS

Un altre dels compromisos anunciats per la titular de Justícia és el d'ampliar la Xarxa de la Generalitat d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) fins a aconseguir l'objectiu en 2019 que hi haja una en cadascun dels 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana, que es convertiria en la primera autonomia amb una d'aquestes oficines en la totalitat dels seus partits judicials.

Així mateix, Bravo ha informat que una altra fórmula que faria possible una "millor coordinació" seria la implantació d'òrgans comarcals d'avaluació de riscos, que cobririen dos o tres partits judicials, i la creació dels quals proposarà en els pròxims pressupostos de la Generalitat.

JURISDICCIÓ ESPECIALITZADA EN VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L'informe del Grup de Treball també proposa una sèrie de reformes normatives, com la reforma del Codi Penal perquè totes les penes per delicte relacionats amb la violència de gènere porten aparellada l'obligació de realització de cursos referits a la sensibilització en matèria de gènere i s'insta a ampliar el nombre de jutjats exclusius en matèria de violència de gènere perquè tots els delictes d'aquesta naturalesa siguen instruïts per jutjats exclusius. A més, s'advoca per crear la jurisdicció especialitzada en violència de gènere, d'igual manera que existeix en matèria de delictes econòmics o corrupció, ha assenyalat la consellera.

Quant a mesures dirigides a la Generalitat, els experts proposen incrementar la formació especialitzada de tot el personal que presta la seua funció en fiscalies o òrgans judicials amb competència en violència de gènere, a més de la potenciació de les Unitats de Valoració Forense Integral (UVFI) o l'ampliació de la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD).

Les propostes per al Ministeri d'Interior són la creació de grups especialitzats en violència de gènere en les Forces i Cossos de Seguretat encarregats d'instruir els atestats o la implantació en els jutjats de les capitals de província d'oficines de policia especialitzades per a atendre les denúncies de víctimes d'aquests delictes, gestionades per "personal expert en la matèria" i per professionals de les OAVD, entre altres. Al Ministeri de Justícia, així mateix, se li sol·licita un increment en el nombre de fiscals especialitzats.

Finalment, també es proposa als Col·legis d'Advocats l'ampliació del nombre de lletrats en els torns d'ofici d'assistència a les víctimes de violència de gènere, a més d'altres mesures destinades a la millora de la coordinació entre institucions, com la creació de Comissions provincials integrades per representants de la judicatura, fiscalia, OAVD, Conselleria de Sanitat, Justícia, Igualtat i Polítiques Inclusives, associacions de víctimes de violència de gènere i Forces de Seguretat amb la finalitat de propiciar el seguiment dels casos més greus i unificar criteris.

FORMACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA

El document també aposta per implementar la formació especialitzada en matèria de violència de gènere per a jutges, fiscals i personal de Justícia. L'objectiu ha de ser, apunta l'informe, millorar la formació de manera "interprofessional i interdisciplinària" i, per a açò, proposa que siga "obligatòria i contínua" i amb la finalitat d'"incorporar la perspectiva de gènere" en la justícia.

La consellera de Justícia ha destacat que totes aquestes mesures cerquen un mateix objectiu: "No sentir-nos fracassats quan una dona té el valor de denunciar" perquè, ha agregat, "cada mort és un fracàs del sistema".

Etiquetes: