Política

Igualtat destina 87 milions d'euros en prevenció i assistència a persones amb Alzheimer en la Comunitat Valenciana

2 minuts

alzheimer

La directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago, ha assenyalat aquest dissabte, Dia Mundial de l'Alzheimer, que "el compromís de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb aquesta malaltia es tradueix en una inversió de 87 milions d'euros per a programes especialitzats de prevenció i assistència".

Es calcula que actualment existeixen al voltant de 50.000 persones malaltes d'Alzheimer diagnosticades en la Comunitat Valenciana i 100.000 familiars afectades, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

La demència senil s'ha convertit en el tercer problema de salut als països desenvolupats darrere dels accidents vasculars i el càncer, i la malaltia d'Alzheimer constitueix al voltant del 60 per cent de totes les demències.

La directora general ha indicat que el compromís del Consell amb aquestes persones i les seues famílies "és oferir respostes socials i sanitàries que milloren les seues vides, tant en l'àrea de l'atenció especialitzada dels recursos i centres com en els programes preventius dirigits a les persones majors".

AJUDES A 50 ASSOCIACIONS

La Conselleria regula i convoca anualment ajudes que financen programes de serveis d'atenció a l'Alzheimer desenvolupats per entitats locals i principalment per les diferents associacions de familiars.

En l'exercici de 2019 es concediran ajudes per a un total de 50 entitats per un import d'1.552.250 euros, per la qual cosa s'estima que més de 2.000 persones i famílies de la Comunitat es beneficiaran d'aquest tipus d'actuacions.

Entre els diferents programes que realitzen cal destacar els de respir familiar, tallers de psicoestimulació cognitiva, servei d'ajuda a domicili, intervenció i inserció social de les persones afectades i despeses de manteniment i personal dels centres que aquestes entitats gestionen.

PREVENCIÓ I ATENCIÓ

La directora general ha assenyalat que la prevenció és "essencial" en les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, i en aquest sentit ha destacat "els programes i activitats preventives" que ofereixen els Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) dependents de la conselleria.

Actualment existeixen en la Comunitat Valenciana un total de 34 CEAM on s'ofereix una atenció preventiva amb serveis especialitzats i específics tendents a aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta una autonomia personal i que evite o retarde situacions de dependència.

En concret, la prevenció de la malaltia d'Alzheimer es treballa des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials. Per al manteniment i funcionament dels CEAM la Conselleria destina al voltant d'11,5 milions d'euros.

Respecte a la xarxa assistencial per a persones majors en situació de dependència, aquest compte amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia.

Es calcula que al voltant del 39% d'aquestes places de titularitat pública i d'aquelles finançades per la Generalitat a través d'algun tipus de subvenció estan ocupades per malalts d'Alzheimer i altres demències. Aquestes dades signifiquen, ha assenyalat Mercedes Santiago, que la Generalitat "realitza una inversió del voltant de 74 milions d'euros en tractament i assistència".