Política

Igualtat concerta 730 places en centres de dia per a la infància i adolescència més vulnerable

2 minuts

aula ep

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha resolt l'acció concertada de 730 places en centres de dia per a xiquets, xiquetes i adolescents en situació de risc gestionats per entitats d'iniciativa social.

Tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOG), la Conselleria destinarà durant el present exercici la quantitat de 5,7 milions d'euros per al manteniment d'aquestes places.

Cal recordar que el concert social impulsat per Igualtat i aplicat ja en el sector de persones majors i persones amb diversitat funcional, substitueix les fórmules de subvenció i contractes que s'utilitzaven fins ara, atesa una reivindicació històrica del sector de la infància i l'adolescència i que permet donar una major estabilitat tant en la prestació del servei com en la relació entre Administració i entitats.

Els centres de dia per a persones menors d'edat s'encarregaran de desenvolupar actuacions dirigides a l'atenció integral, holística i comunitària de la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió social.

Entre les seues funcions, destaca la intervenció en el nucli familiar i relacional de la persona atesa, amb la finalitat de preservar a les persones en el seu entorn social, afavorint les relacions i funcionament de la unitat de convivència.

Així mateix, es desenvoluparan programes i actuacions dirigides a afavorir la inclusió social i el desenvolupament personal tenint en compte com a eix rellevant l'autonomia personal.

Un altre dels objectius d'aquest concert és el desenvolupament de tasques de prevenció per a evitar situacions de risc i el desemparament de les persones ateses, juntament amb la promoció dels drets de la infància i l'adolescència, la participació i l'exercici actiu dels seus drets de ciutadania, de manera que s'aconseguisca el desenvolupament integral i comunitari de la infància i l'adolescència.

Els centres concertats també treballaran per la protecció, ateses les persones menors d'edat que necessiten una atenció especialitzada al mig obert per trobar-se en una situació de vulnerabilitat, risc o desprotecció en els termes establits en la legislació vigent.

Nou model

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha impulsat aquest nou model d'atenció diürna per a xiquets, xiquetes i adolescents, l'objectiu de les quals és afavorir la inclusió i prevenir situacions de risc i desemparament.

S'estableix un disseny d'intervenció que, des de la multidisciplinarietat dels equips, la coordinació amb altres recursos i professionals i el disseny i posada en marxa de diferents programes, potència el desenvolupament personal, familiar, holístic i comunitari en la infància i adolescència en situació de desavantatge social.

Els centres de dia en el nou model de serveis socials inclusius aclareixen, d'una banda, la pluralitat d'estructures i d'intervencions existents, la qual cosa garanteix els drets de xiquetes i xiquets i adolescents, i, per un altre, ofereix als professionals un marc d'intervenció.

L'objectiu d'aquest nou sistema és que els centres d'atenció diürna exercisquen un paper central en la materialització dels drets i garanties recollits en la Llei d'Infància i Adolescència de la Generalitat, relacionats amb el foment de la igualtat d'oportunitats a través de l'oci educatiu i la prevenció de l'exclusió, tenint en compte en totes les accions l'interés superior dels xiquets, xiquetes i adolescents.

Es tracta a més, d'un model que aclareix i millora els procediments i augmenta els perfils professionals i les ràtios.