Política

Igualtat comença a dissenyar els cursos per a assistents personals

3 minuts

igualdad

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives començarà a treballar en el disseny dels cursos de formació per a aquelles persones que realitzen funcions d'assistent personal per a persones en situació de dependència, segons ha informat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Helena Ferrando.

Ferrando, juntament amb la directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé Martínez, s'ha reunit amb les Plataformes de Dependència i altres entitats del sector per a analitzar l'aplicació de la llei de Promoció de l'Autonomia Personal i l'Atenció a les Persones en Situació de Dependència, tal com fan de manera periòdica.

La trobada ha servit perquè s'explique des de la Vicepresidència que es treballarà amb les entitats Codifiva, Vicoval i Cermi en el disseny d'aquests dos primers cursos, amb els quals es pretén donar formació a aquelles persones amb qualificació professional que estan treballant com a assistents, tindran una duració de 50 hores i serviran per a donar una qualificació més específica.

Ferrando ha destacat que l'aposta de la Conselleria per la figura de l'assistent personal s'emmarca en l'objectiu de promocionar l'autonomia personal, amb l'objectiu que les persones en situació de dependència puguen mantenir una vida el més autònoma possible i prendre decisions sobre la seua vida.

L'assistent personal és un recurs àmpliament demandat per les entitats del sector que la Conselleria ha volgut impulsar i donar a conéixer a través un vídeo explicatiu que es va llançar el mes de desembre passat. L'objectiu, ha assenyalat, és que cada vegada "siguen més les persones en situació de dependència que es beneficien d'aquesta prestació que, sens dubte, contribueix a una major autonomia".

Requisits

Aquesta figura és una prestació econòmica inclosa en el catàleg de serveis i prestacions de la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència que permet la contractació d'una o un assistent personal, durant un nombre d'hores, per a facilitar a la persona beneficiària l'accés a l'educació o al treball, o bé possibilita una major autonomia en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat.

El recurs d'assistent personal el poden sol·licitar les persones amb diversitat funcional que tinguen reconegut un grau de dependència i no superen els 64 anys, o majors de 65 que justifiquen un projecte de vida independent. Les persones beneficiàries tindran llibertat de contractació però hauran de comptar amb un informe social que determine l'adequació d'aquest recurs.

D'altra banda, els requisits per a ser assistent personal estableixen la majoria d'edat, estar empadronat en la Comunitat Valenciana, no ser cònjuge o persona amb relació anàloga a la conjugal ni tampoc persona acollidora ni parent fins al quart grau de la persona beneficiària.

Respecte a la formació requerida per a poder ser assistent personal, la secretària autonòmica ha assenyalat que s'ha volgut apostar, amb el consens del sector, "per un model d'atenció que tinga una mirada intermèdia entre la professionalitat i el vessant inclusiu d'aquest servei".

En aquest sentit la formació requerida que s'ha establit és estar en possessió d'alguna de les següents titulacions: Tècnic d'Atenció a persones en situació de dependència, Tècnic superior en Integració Social, Certificat de professionalitat d'atenció sociosanitària a persones dependents o Grau o diplomatura universitària en Teràpia Ocupacional.

Així mateix, s'haurà d'acreditar un curs de formació específica d'almenys 50 hores impartit per la Conselleria d'Igualtat i per les entitats col·laboradores.

Dades dependència

Durant la trobada, també s'han presentat les últimes dades del sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana, que atén actualment 90.120 persones a través d'alguna mena de servei o prestació econòmica.

Durant el mes de gener passat es van tramitar un total de 2.200 expedients, una dada que si es comptabilitza des de juliol de 2015 aconsegueix un total de 89.442 persones els expedients de les quals han sigut introduïts dins del sistema d'atenció a la dependència.