Política

Habitatge ordena el pagament de més de 3 milions d'euros per a ajudes a col·lectius vulnerables per la Covid-19

3 minuts

viviendas

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d'Emergència Residencial, Funció Social de l'Habitatge i l'Observatori de l'Hàbitat i Segregació Urbana, ha ordenat el pagament a una segona relació de 72 entitats locals que han tramitat ajudes per a habitatge amb la finalitat d'ajudar a col·lectius vulnerables afectats per la Covid-19.

Les ajudes van ser concedides directament mitjançant el Decret 60/2020 de 15 de maig per un valor total de 5 milions d'euros. L'agost passat, altres 62 entitats locals es van beneficiar del primer pagament d'aquesta mena d'ajudes, per un valor d'1.401.071 d'euros.

La directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris, assegura, en un comunicat, que "la intenció de la Conselleria és arribar al cent per cent dels ajuntaments, previst en el citat decret".

En aquesta segona tanda, els 62 municipis i 10 mancomunitats que han acceptat tramitar aquestes ajudes, per import de 3.026.221 d'euros, han de facilitar un allotjament o solució residencial immediata a víctimes de violència de gènere, persones objecte de desnonament del seu habitatge habitual, sense llar i col·lectius especialment vulnerables afectats, directament o indirectament per la pandèmia, dins del territori de la Comunitat.

Per províncies, en la de València han sigut 35 els municipis que fins hui han acceptat tramitar aquestes ajudes. Entre ells està València, amb 783.994 euros; Torrent, amb 99.516 euros; Manises, amb 34.952 euros; Xirivella, amb 36.586 euros; la Mancomunitat Interior Terra del Vi, amb 6.021 euros, i la Mancomunitat de Les Valls, amb 7.825 euros.

En la demarcació de Castelló, destaquen el municipi d'Almassora, amb 23.119 euros; Orpesa, amb 9.615 euros; Benicàssim, amb 4.487 euros i la Mancomunitat Plana Alta, amb 9.202 euros.

Quant a Alacant, 23 municipis i tres mancomunitats han acceptat tramitar aquestes ajudes per un valor total d'1.312.680 euros. Entre ells, destaquen el municipi d'Alacant, amb unes ajudes de 323.609 euros; Elx, amb 315.925 euros; Elda, amb 70.577 euros; la Mancomunitat de la Marina Baixa, amb 16.682 euros, i la Mancomunitat Vid y Mármol, amb 15.179 euros.

GESTIONADES PER SERVEIS SOCIALS

Les entitats locals, a través dels seus serveis socials, s'encarregaran de gestionar les ajudes i assumiran la responsabilitat de dotar d'un allotjament o una solució residencial a les persones incloses en aquests col·lectius.

La quantia total de les ajudes es desglossa en dos conceptes: el primer, fins a un 10% de l'import total, per a posar a la disposició de les persones incloses en els col·lectius vulnerables una solució residencial immediata.

El segon, fins a un 90% del total, per a la concessió d'ajudes directes per al pagament del lloguer de l'habitatge habitual, de titularitat privada o sobre qualsevol allotjament o dotació residencial susceptible de ser ocupada per les persones beneficiàries.

En el cas que no fora necessari destinar eixe 10% a les finalitats previstes, l'ajuntament o mancomunitat pot acumular aquesta quantitat per a la segona finalitat.

La quantia de l'ajuda podrà ser, d'una banda, de fins a 600 euros al mes i fins al cent per cent de la renda o preu d'ocupació de l'immoble. En casos degudament justificats, podrà aconseguir fins a 900 euros mensuals. D'altra banda, podrà arribar als 200 euros mensuals per a atendre les despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics, amb el límit del cent per cent d'aquests.

Les ajudes es concedeixen per termini d'un any, prorrogable, si escau, anualment, fins al límit de cinc anys, sempre que es mantinguen les condicions que van determinar el seu atorgament i existisca consignació pressupostària. A més, es concedeixen en règim de concessió directa, acreditant la condició que els fa valedors d'elles.