Política

El Govern baixarà l'IVA dels productes d'higiene femenina al 4%

En aquesta mesura també s'inclouen els preservatius i els anticonceptius no medicinals

1 minut

Productes d'higiene femenina / Foto: Natracare

El Govern d'Espanya baixarà l'IVA dels productes d'higiene femenina, com a compreses o tampons, del 10% al 4% en 2023. Una mesura, que s'inclourà en els Pressupostos Generals de l'Estat del pròxim any, i en la qual també s'inclou els preservatius i els anticonceptius no medicinals. Això sí, es queden fora d'aquest acord altres productes, com els bolquers de bebé i d'adults, que des d'Unidas Podemos també s'havia reclamat una rebaixa de l'IVA.

Així i tot, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'ha mostrat "orgullosa" per l'acord al qual han arribat Unidas Podemos i el PSOE. "La pobresa menstrual és un gravíssim problema". Per aquest motiu s'ha mostrat satisfeta d'haver tirat avant aquesta rebaixa que ja havien intentat incloure, encara que sense èxit, en la Llei de l'avortament.

Per part seua, la vicepresidenta del Govern i ministra d'Economia Social, Yolanda Díaz, s'ha mostrat també satisfeta i ha expressat, a través del seu compte de Twitter, que "per fi, rebaixarem l'IVA per als productes d'higiene femenina, que són productes essencials i no luxes. A més, reduirem l'IVA dels preservatius i els anticonceptius no medicinals".

En aquests moments, i en línies generals, la despesa mitjana en els productes d'higiene femenina se situa entorn dels 59 euros a l'any en compreses i 54 euros en tampons. Així, amb aquesta reducció de l'IVA s'aconseguirà un estalvi d'uns 3,20 euros a l'any, d'acord amb les dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).