Política

Gaspar demana als diputats que no remoguen "la por" i els insta a fer "política amb p majúscula"

4 minuts

toni_gaspar_ep

El reelegit president de la Diputació de València, el socialista Toni Gaspar, ha demanat als 31 diputats que integraran aquesta institució entre 2019 i 2023 que no remoguen "els mals auguris, el pessimisme i la por", al mateix temps que els ha cridat a treballar des de "la intel·ligència, la reflexió, la responsabilitat i l'esperança" en la política, segons ha dit, "la bona política" que "fa que les demandes de la gent tinguen un reflex institucional".

El també alcalde de Faura (València) s'ha pronunciat d'aquesta manera durant el discurs oferit després de la seua reelecció com a màxim responsable provincial en el ple de constitució d'aquesta corporació després de les eleccions del 26M.

"Els 31 tenim faena. Cadascun té la seua. Cal fer-la de la millor manera possible, marcant-nos també fer d'aquesta institució un lloc on la política amb p majúscula es faça carn", ha dit Gaspar als diputats provincials --13 del PSPV, 8 del PP, 5 de Compromís, tres de Cs, un de Vox i un de la Vall ens Uneix--.

Toni Gaspar ha precisat que aqueixa manera d'actuar ha de contribuir a "millorar cada pam dels nostres pobles", ser mostra de respecte "a les diferències" i a l'"adversari" i portar a pensar "per damunt de tot en els interessos de tots i totes i no solament en els partidistes i de curt termini". "A aqueix treball quedem emplaçats. En aqueix camí ens veiem", ha assenyalat als representants provincials.

D'aquesta manera, ha rebutjat la "política de curt termini, memòria escassa, mirada baixa i paraula alta", així com la de "les coses efímeres" i actuar sense prendre "decisions de futur" i gestionant "només les coses immediates" buscant "rèdit polític". Ha apostat per "acordar amb els diferents, gestionar la disparitat i administrar la discrepància" i ha dit que aquests són "principis" que han d'estar presentes "tota la legislatura".

Gaspar, que ha agraït el suport dels diputats que li han votat com a president, el treball del seu equip i dels empleats de la Diputació, ha afirmat que mentre siga el seu màxim responsable aquesta "s'omplirà de polítiques al servei dels ajuntaments, justícia social, feminisme i cooperació institucional". Així mateix, ha citat com a "reptes importants" la despoblació, la protecció social i del medi ambient i la lluita enfront de la desigualtat.

Quant a les intervencions dels grups, la més intensa ha sigut la de Rocío Gil (Ciutadans), que ha reclamat a Gaspar "paraules d'autocrítica" cap al seu predecessor, Jorge Rodríguez. Ha recordat que va ser detingut i imputat en el marc del cas Alqueria i "ha tacat la imatge d'aquesta institució" i va eixir d'ella "amb les mans emmanillades".

Les paraules de la qual fóra Fallera Major de València 2018 i des del 26M edil de Cs en aquesta ciutat han rebut esbroncs i xiulets des de les sales exteriors en les quals els convidats seguien el ple.

Gil ha desitjat a Gaspar un recorregut "impecable i exemplar" durant els pròxims anys i ha assegurat que Cs estarà "vigilant" perquè no es repetisquen "les males pràctiques" de l'anterior legislatura, amb una oposició "lleial però dura". Així mateix, ha reiterat que el seu partit desitjaria convertir la diputació en un Consell d'Alcaldes i ha criticat que el PP haja presentat candidat "en l'últim moment" i sense haver negociat amb ningú: "Ni suport al PSPV d'Imelsa ni al PP de Rus".

Radicalment oposat ha sigut el missatge del diputat de la Vall ens Uneix --el partit fundat per Jorge Rodríguez després de deixar el PSPV--, Joan Sanchis, que precisament ha reivindicat el llegat de l'expresident provincial en la transformació de la corporació amb la força dels vots que la seua formació ha rebut, una tasca que s'ha mostrat convençut continuarà Gaspar.

"A DONAR LA MÀ, A SUMAR"

"Venim a donar la mà, a sumar", ha dit, centrant el seu discurs a ressaltar el potencial de la comarca, composta per gent "treballadora i digna". "Esperem el tracte que mereixem", ha dit, i si és així oferiran lleialtat institucional i "un aliat en el camí". Així mateix, ha assenyalat que aquesta legislatura ha de ser la de comarcalització de la diputació.

El portaveu del PP, Juan Ramón Adsuara, ha assegurat que estaran "davant" del govern provincial fiscalitzant-lo però al seu costat "sempre que siga per a treballar pel municipalisme". "Esperem i desitgem que siga una legislatura fructífera", ha dit, al mateix temps que ha posat en valor a la pròpia institució per a garantir l'equitat dels municipis.

Adsuara també ha instat als presents a treballar "prompte amb rapidesa" per a "trencar aqueixa imatge" que tenen davant la societat i demostrar que els polítics i la política en si són un mitjà per a millorar la qualitat de vida de les persones.

El diputat de Vox, Joaquín Alés, s'ha mostrat orgullós de formar part d'una institució que "fa més Espanya sense entrar en competència amb Espanya" i s'ha mostrat disposat a treballar per a millorar la vida dels valencians, rebutjant una oposició "sistemàtica i gratuïta". La seua actuació estarà guiada per la "responsabilitat" i serà "coherent", donant suport tot el que vaja en defensa dels problemes i contra el balafiament i la "política d'aparador".

Ha apel·lat a l'eficiència del treball, a polítiques per a fomentar la natalitat o per l'atenció als majors, i ha demanat "sentit comú i cultura de l'esforç". "Encertar més que errar, escoltar més que parlar i reconéixer per a poder rectificar", ha resumit.

GESTIÓ AMB "NETEDAT"

La portaveu de Compromís, María Josep Amigó, ha reivindicat el treball fet en els últims quatre anys, gestionant els recursos amb "netedat" després d'heretar una corporació "clientelista, opaca i que repartia privilegis". "Estem satisfets dels resultats però volem més i millor", ha dit, ressaltant la voluntat de col·laborar amb la Generalitat.

Ha reconegut que han sigut quatre anys "molt intensos, amb moments durs" i pot ser que a vegades s'hagen pres decisions "no encertades" però s'ha actuat sempre "pensant en el bé comú". "S'han obert les finestres, hem fet passos irreversibles", ha dit, per a apel·lar al treball conjunt, que és el que els fa "imparables", seguint "l'esperit i la lletra del Botànic".

La socialista Pilar Sarrió ha allargat la mà a tots els grups i institucions perquè "la discrepància, si és bona, és per a millorar". "Volem un govern fort per a una institució que fa molt pels municipis", ha afirmat, per a agregar que Gaspar és "la persona idònia" per a dirigir-la.

Etiquetes: