Política

Els síndics reaccionen amb un positivisme crític a l'anunci del nou esquelet del finançament que estarà a novembre

Davó, Mas, Bonig, Cantó i Mata ens conten les seues impressions sobre aquesta notícia tan esperada

4 minuts

corts_sindics

Molts són els estudis i informes que demostren que la Comunitat Valenciana és la comunitat autònoma pitjor finançada com, per exemple, l'informe de liquidació de 2015 del sistema de finançament de les comunitats autònomes elaborat per la Fundació Estudis d'Economia Aplicada en 2017 o l'Informe de la Comissió d'Experts per a la revisió del model de finançament autonòmic de juliol de 2017.

Grosso modo, els informes i estudis recopilen informació i dades econòmiques que resulten indicar que, si la mitjana dels diners rebuts per les autonomies és 100 per habitant, Cantàbria -amb les seues 123,4- va ser la més beneficiada seguida de La Rioja (120,8) i Extremadura (114,4). D'aquesta manera, i seguint la informació de FEDEA, la Comunitat Valenciana estaria per sota de la mitjana nacional sent la pitjor finançada amb les seues 92,5.

D'aquesta manera, el Ministeri d'Hisenda en 2017 va revelar que cada ciutadà espanyol va rebre una mitjana de 2.175 euros, però que els més afortunats van ser els de La Rioja i de La Rioja amb l'ingrés de 2.666€ per habitant, mentre els valencians i valencianes van rebre 1.997€, és a dir, 669 euros menys, un 25% menys. Dit això, és important destacar que l'actual sistema de finançament autonòmic és de 2009, del govern socialista de Zapatero, el qual sembla veure una possible revisió per a així ajudar a les autonomies, que, fins ara, es veien perjudicades per aquest sistema fallit, ja que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda presentarà al novembre un "primer esquelet" de reforma del sistema de finançament autonòmic.

Així ho ha afirmat després que el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, haja exigit al president del Govern que complisca els pactes d'investidura que va aconseguir amb aquest partit si vol el seu suport per als pròxims Pressupostos de l'Estat i altres mesures.

Baldoví ha plantejat la qüestió al president en la sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats, en la qual ha preguntat si la "geometria variable, o promiscuïtat variable" de l'Executiu per a sumar els suports que necessita en les Corts, li portarà a complir els acords "amb uns altres" i no amb "cinc milions de valencians", ja que el vot del partit valencianista, Compromís, va resultar ser decisiu en la investidura de Sánchez com a president. Cal destacar que un dels acords entre Compromís i el PSOE que van donar llum verda al nou govern va ser el pacte per un nou sistema de finançament autonòmic.

No obstant això, l'anunci del nou esquelet del sistema de finançament autonòmic divideix les reaccions dels diferents síndics de les Corts. D'aquesta manera, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, declara que es tracta d'un anunci important però no pot ser el punt d'arribada, sinó que ha de ser l'inici d'un nou camí cap a la federalització d'Espanya on es garantisquen els recursos dels valencians i es compensen els greuges que hem sofert". "Aquest esquelet ha d'incloure recursos suficients per a finançar els nostres hospitals i escoles i ens ha d'equiparar pel que fa a les inversions en la mitjana de la resta de territoris", assegura Davó

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Aitana Mas, ha exigit que "no es retarde en excés" l'esquelet del nou model de finançament autonòmic i comentava que "Novembre no ens sembla malament", encara que els "hagués agradat que fos una mica més consistent com un esborrany" del nou model de finançament.

A més, Aitana Mas, assegura que la formació valenciana, Compromís "vol que els PGE de 2021, que precisament es negocien al novembre, contemplen mesures transitòries per a pal·liar l'infrafinançament valencià i equiparar la Comunitat a la mitjana de les autonomies" i també, "que el Govern regularitze el deute generat en els últims anys pels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) perquè la Generalitat la puga sanejar".

"Necessitem la complicitat de moltes forces polítiques per a canviar el nou model de finançament i qui vulga treure partit estarà equivocat". Així ho ha assenyalat el síndic socialista en les Corts Valencianes, Manolo Mata, en declaracions als mitjans després de l'anunci del president Pedro Sánchez sobre un esborrany per al nou model de finançament el mes vinent de novembre. En aquest sentit, Mata ha insistit en la necessitat d'un "acord nacional" i ha assenyalat que, mentre no arribe el nou model "el Govern d'Espanya ha de privilegiar a la Comunitat Valenciana", alguna cosa que, tal com ha explicat el síndic socialista "ja s'està fent amb totes les transferències extraordinàries del FLA i amb el pressupost fallit de l'any 2019".

Respecte a la reforma del model de finançament, la presidenta del Partit Popular de la Comunitat i a més, síndica del mateix partit en les Corts, ha assenyalat que "és escèptica" davant la possibilitat que Pedro Sánchez reforme el sistema en els pròxims mesos. "Si la reforma tira cap endavant benvingut siga, ho portem demanant molt temps. El PP donarà suport a la reforma sempre que no hi haja privilegis a cap comunitat autònoma en el Consell de política Fiscal i Financera (CPFF)".En la mateixa línia, el líder de Ciutadans en la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha acollit amb "escepticisme" el mateix anunci amb les mateixes paraules de: "deixe's d'esquelets i present el cos sencer".

En la roda de premsa en les Corts, Cantó ha assegurat que no es cree aquesta promesa perquè "ho diu la mateixa paraula esquelet". "Són tants anuncis...", ha criticat sobre els compromisos del govern PSOE-Unides Podem amb l'infrafinançament valencià. Així mateix, Cantó ha defensat que la Comunitat necessita un nou model ja, sobretot en un moment tan delicat com l'actual per la crisi derivada del coronavirus. "Estarem en condicions d'inferioritat respecte a la resta de comunitats", ha advertit.