Política

Els pressupostos participatius de la Generalitat s'articularan per zones de població

S’establirà un apartat comú amb propostes autonòmiques i un altre amb projectes concrets per a zones determinades del territori

3 minuts

pleno corts

Després que Ontinyent impulsara els primers pressupostos participatius de la Comunitat Valenciana en 2014, han sigut nombrosos els municipis que s'han sumat progressivament a una iniciativa que dona poder de decisió als seus veïns i veïnes per a decidir en què invertir part del pressupost municipal.

Ara, després de la bona acollida que ha tingut en diverses ciutats valencianes, s'extrapolarà aquest model a l'àmbit autonòmic. Aquesta mateixa setmana es formalitzava l'acord entre Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i Vicent Soler, conseller d'Hisenda i Model Econòmic, donant inici a la primera experiència de participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics.

Una proposta pilot que permetrà la vertebració del territori a través dels debats col·lectius, del contacte permanent amb el teixit associatiu i de la visualització dels problemes i reptes de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt.

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana s'establiran per a l'exercici 2022 com a projecte pilot i comptaran amb 125 milions d'euros destinats al finançament de propostes ciutadanes amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions).

COM S'ARTICULARAN?

Des de la Conselleria s'està treballant en un model de participació que es dividirà en dos. D'una banda s'establirà un apartat amb els projectes comuns a tota la Comunitat Valenciana, que podran ser votats per tota la ciutadania. I, d'altra banda, s'establiran uns projectes concrets per a zones determinades del territori, uns projectes que únicament podran ser votats pels veïns i veïnes d'aquestes àrees.

El territori no es delimitarà ni per províncies ni per comarques, sinó que s'agruparan zones segons la seua àrea d'influència, una partició que, per exemple, ja s'utilitza per a delimitar els Departaments de Salut.

Un model que seria extrapolable, a escala local, a l'utilitzat a la ciutat de València amb el "Decidim", en el qual s'estableix una quantitat concreta a cada districte i són els veïns de cada zona els que poden elegir els projectes, evitant així una elecció desigual pel diferent pes poblacional i garantint que prevalen les necessitats de cada zona.

La quantitat total fixada per a tota la Comunitat Valenciana està xifrada en 125 milions d'euros i no hi haurà un límit de projectes. Així, la ciutadania podrà proposar projectes de la competència de la Generalitat que posteriorment seran avaluats i valorats econòmicament per una comissió tècnica. Aquells que complisquen els requisits de l'àmbit objectiu del procés passaran a la fase de votacions.

PORTAL "GVAPARTICIPA"

El procés, que es realitzarà a través del nou portal GVAParticipa, constarà de les fases d'informació, presentació de propostes, revisió de la viabilitat legal i econòmica, suports de la ciutadania, avaluació, publicació dels imports, votació final i publicació de resultats.

Pròximament es donaran a conéixer els requisits, termes i procediment per al desenvolupament del procés de participació ciutadana en els pressupostos de 2022.

Les propostes més votades seran incorporades al projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2022 per cada departament competent fins a esgotar la dotació pressupostària.

 

COMPROMÍS DEL BOTÀNIC

Pérez Garijo destaca que aquest acord suposa "un pas molt important en matèria de participació ciutadana" i recorda que un dels objectius del Consell des de l'inici d'aquesta legislatura "era realitzar un important avanç en participació" perquè "la ciutadania se senta part d'aquest govern i prenga decisions sobre el pressupost públic".

Aquesta iniciativa preveu que la ciutadania puga proposar i decidir a què es destina una part dels recursos públics, "fent partícips als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana en la gestió pública, un dels compromisos del Botànic", afirma la consellera.

Per part seua, Soler assenyala que amb aquesta prova pilot "ens adaptem als nous temps i a les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per a acostar als ciutadans a la presa de decisions i fer-los més partícips de les iniciatives públiques". "La modernització tecnològica ha creat nous models de funcionament i organització, fonamentalment a través de la creació de xarxes socials. Aquestes noves formes de relació social impliquen una nova lògica a la qual governs i administració hem de ser especialment sensibles en el moment actual, fent un esforç per a afavorir un model de gestió adequat a una societat avançada", indica.

El conseller ressalta que el pròxim pressupost "marcarà una fita en la història de la Generalitat perquè integrarà, per primera vegada, les propostes directes dels ciutadans".