Política

El PSOE guanya les Eleccions Generals malgrat el seu descens, segons sondejos

Compromís repetiria amb un únic escó, com en les passades Generals

2 minuts

Urna electoral Jesús Hellín EP

El PSOE ha guanyat les eleccions celebrades en el dia de hui amb una forqueta de 114 a 119 escons, una quantitat inferior als comicis del 28 d'abril, quan va aconseguir 123 escons, segons el sondeig de GAD3 per a RTVE i La FORTA.

En segon lloc s'ha situat el PP amb una forqueta de 85-90 escons, mentre que VOX es col·locaria com a tercera força política en el Congrés amb 56-59 escons, doblegant el resultat anterior quan va aconseguir 24 escons.

Unides Podems seria la quarta força política amb 30-34 escons, descendint de les 42 actes que va obtenir en les legislatives d'abril. Per part seua, Ciutadans descendeix des de la terecera plaça a la cinquena, descendint des dels 57 escons a tan sols 14 o 15.

ERC obtindria 13-14 escons, enfront dels 15 dels anteriors comicis. Per part seua, JxCAT que va obtenir 7 repetiria resultat amb 6-7 escons. El PNB que va traure 6 diputats, ara obtindria 6-7. La CUP, que entra per primera vegada en el Congrés dels Diputats, aconseguiria 3-4 diputats, EH Bildu es quedaria amb 3-4. També entraria per primera vegada en el Congrés Mes País, amb 3 escons. Navarresa Suma mantindria els seus dos escons i Coalició Canària es quedaria en 1-2. També entraria en la Cambra Teruel Existeix amb un escó.

RESULTATS D'ABRIL

En els comicis del passat 28 d'abril, els socialistes van aconseguir el 28,67 per cent dels vots i 123 escons. En segon lloc va quedar el PP amb el 16,69 per cent i 66 escons. A escassa distància es va situar Ciutadans amb 57 escons i el 15,86 per cent dels vots.

La quarta plaça va ser per a Unides Podem amb el 14,32 per cent dels vots i 42 escons. Vox es va col·locar com a cinquena força política amb el 10,26 per cent dels vots i 24 escons.

Per part seua, ERC va obtenir el 3,89 per cent dels vots i 15 escons, i JxCat es va situar amb 7 escons i 2,35 per cent dels vots. El PNB, amb l'1,51 per cent va aconseguir 6 escons i EH Bildu 4 escons amb l'1,51 per cent.

Els canaris de CCa-PNC van tindre 2 escons amb el 0,53 per cent dels vots, igual que Navarresa Suma, que va aconseguir un percentatge de vots del 0,41. Finalment van tindre sengles escons Compromís i el PRC de Miguel Angel Revilla, el primer amb un percentatge del 0,66 i el segon amb el 0,20 per cent.

Comunitat Valenciana

El sondeig electoral de GAD3 per a la FORTA i RTVE afirma que el PSOE hauria guanyat les eleccions en la Comunitat Valenciana amb entre 10 i 11 diputats, seguit del PP amb entre set i nou i Vox amb set.

En quarta posició hauria quedat Unides Podem amb entre tres i quatre escons, mentre que Ciutadans obtindria dos. Compromís es quedaria amb un escó.

Respecte a les anteriors eleccions, el PSOE podria pujar un escó respecte als comicis d'abril; el PP podria pujar dos escons, ja que va tindre set en les anteriors eleccions.

Vox seria la força que més creixeria, i passaria de tres a set, mentre que Ciutadans cauria de sis a dos. Unides Podem podria perdre un o dos escons, mentre que Compromís es quedaria amb la mateixa representació que va obtenir a l'abril, un diputat.