Política

El PP demana a Puig que comparega per explicar el "vergonyós dèficit" i pregunta a Montero què farà amb la Comunitat

2 minuts

eva ortiz

El PP ha demanat la compareixença en les Corts del president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè explique el "vergonyós" dèficit de la Comunitat, que ascendeix a 1.488 milions, i així mateix ha preguntat al Ministeri d'Hisenda "què pensa fer" amb una comunitat que reuneix "la meitat" del dèficit nacional "no sols per l'infrafinançament, sinó també per la mala gestió".

Així, ho ha anunciat la secretària general del PPCV i portaveu adjunta en Les Corts, Eva Ortiz, en roda de premsa en la qual ha exhortat a Puig a "donar la cara" i li ha reclamat així mateix que "si no vol la centralitat a Madrid, exigisca al Govern de Sánchez per a aquesta Comunitat el que sí que dóna a Catalunya".

Sobre aquest tema, ha argumentat que si Puig, que "porta 70 dies sense explicar-se" en les Corts, fora "responsable" i "de debò li importaren els interessos dels valencians", demanaria ell mateix la seua compareixença per a explicar aquest dèficit, que suposa l'1,29% del PIB.No obstant això, "com no ho és" han registrat a les 10.30 hores una petició perquè comparega.

Ortiz ha advertit que no el Consell no pot excusar-se en què aquest dèficit és conseqüència de l'infrafinançament, ja que encara que és part és "veritat" també és "mentida" perquè es deu també a la "mala gestió": "330 assessors sense control, no té empatx a continuar creant quiosquets per a col·locar als seus amics, no hi ha control de les empreses públiques, ni se sap res dels plans d'ajust".

No obstant això, dubten que Puig accepte "donar la cara" i explique les qüestions que afecten la Hisenda valenciana, com el dèficit, la devolució de l'IVA o els plans d'ajust.

Per això, en témer que rebutge comparéixer igual que en les nou ocasions anteriors en què ja li ho han sol·licitat, Ortiz ha assenyalat que també han reclamat al Ministeri d'Hisenda que concrete "quines mesures adoptarà davant aquesta situació" financera de la Comunitat.

"INCOMPLIMENTS" D'OBJECTIUS

En concret, reclamen al ministeri que dirigeix María Jesús Montero documents sobre els "incompliments" dels objectius d'estabilitat dels pressupostos, "quins advertiments i quan" li les ha donades al Consell, "quines accions ha emprés contra o en col·laboració" amb la Generalitat davant aquesta situació. En suma, "què farà amb una comunitat que reuneix la meitat del dèficit de tota Espanya".

De la mateixa manera, ha considerat "gravíssim" que Puig "no alce la veu" per a exigir els 281 milions d'IVA que l'Estat deu a la Comunitat i li ha demanat "valentia" per a reclamar-lo com fa el president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. "Però Puig no reclama res l'Estat, està espantat, emmordassat i acovardit", li ha recriminat.

Així, ha assenyalat que el Consell sap que arribarà un "col·lapse" perquè "ni poden pagar als centres de discapacitat ni a altres col·lectius, però per a grans ostentacions sí que tenen per a pagar". Sobre aquest tema, ha assenyalat que el PP li allarga la mà per a arribar a pactes en Educació o Finançament, però li ha advertit: "No estem disposats al fet que ens prenguen el pèl, ni a nosaltres ni als ciutadans".