Política

El Govern central troba suport a la senda de dèficit en el Congrés, l'"últim gest" dels independentistes

Candela (Compromís) avanza el apoyo por la "altura de estado con vocación transformadora" de su formación

5 minuts

montero_ep

El Govern central ha trobat aquest dijous en el Congrés el suport de les formacions del bloc que va donar suport a la moció de censura, amb diversos matisos i reivindicacions per part de varis d'ells, perquè en la votació que se celebrarà aquesta vesprada de l'acord de la senda d'estabilitat pressupostària 2019-2021 puga aprovar-se, després del rebuig de la Cambra Baixa el mes de juliol passat i a pesar que el pròxim dia 27 serà rebutjada per la majoria del PP al Senat.

El suport a la senda de dèficit del Govern ha quedat reflectit en les intervencions realitzades pels diferents grups durant el debat en el Ple del Congrés de l'acord d'estabilitat pressupostària, que contempla un dèficit del 1,8% per a 2019, cinc dècimes més que la meta actual, la qual cosa suposa un marge de 6.000 milions d'euros.

En concret, han avançat el seu suport a la senda PSOE, Units Podemos, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís i Nova Canàries, enfront del vot en contra del PP, Ciutadans, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i EH Bildu.

Durant la seua compareixença, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que la senda és "més flexible i realista" que la vigent, d'acord amb les previsions dels organismes i es tracta d'"un requisit previ per a oferir major seguretat jurídica en la tramitació dels Pressupostos".

Montero ha assegurat que la senda és una "oportunitat per a Espanya" d'afavorir el creixement i la millora dels serveis públics, per la qual cosa ha demanat que es produïsca un "ball sense màscares" i que es donen suport als 2.500 milions d'euros més per a les comunitats autònomes, en un context en el qual "hui més que mai és necessari reforçar el discurs de l'Estat de les autonomies".

PODEMOS DEMANA "ACARONAR" A SOCIS DE LA MOCIÓ DE CENSURA

El diputat de Podemos Alberto Montero ha indicat al Govern que ha d'"acaronar" a les forces que van donar suport a la moció de censura per a tirar a l'Executiu de Mariano Rajoy.

Montero ha explicat que la diferència respecte a juliol, quan el Congrés va rebutjar la senda, és que el Govern de Sánchez ha tancat un acord pressupostari amb Podemos que s'ha "tenyit de polítiques socials" amb la "marca" i "empremta" de la formació habitada. En qualsevol cas, ha valorat que la senda aporta una "pilota d'oxigen" de 6.000 milions i confia que el Govern votarà l'acord pressupostari "en els seus propis termes".

Pel costat de les forces nacionalistes, el diputat d'ERC Joan Margall ha volgut mostrar un missatge de "bona voluntat" per a no trencar els "poquíssims ponts que queden i el molt fi fil de diàleg" amb el Govern, en el que "potser" és l'"últim gest" per part de la seua formació.

Margall ha recordat que els republicans catalans han fet "enormes gestos" amb el Govern de Pedro Sánchez, com votar a favor de la moció de censura "a canvi de res" i reials decrets "insuficients i poc valents" que servia per a millorar alguna cosa la vida de la ciutadania.

A més, ha criticat que enfront del diàleg "més o menys fluid" previ a les eleccions andaluses, després dels comicis "les coses han canviat", alguna cosa que creu que ha pogut ser perquè el Govern s'ha cregut l'opinió que mantindre's en el Govern amb partits catalans desperta al "feixisme.

Malgrat tot, ha donat suport a la senda, "conscient que la despesa tindrà costos", però "convençut" que s'està "a temps", potser davant l'"última oportunitat". "Per ERC no quedarà. Ací tenen el nostre gest, ara la pilota està en la seua teulada", li ha indicat Margall a Montero.

En aquesta línia, el diputat del PdeCAT, Ferran Bel, ha recolzat l'acord de la senda pel marge de dues dècimes de dèficit que beneficia a la Generalitat en comportar 470 milions d'euros més de despesa per a Catalunya.

Això sí, ha advertit que el suport a la senda "no és l'avantsala d'un sí als PGE", ja que el suport als nous comptes públics requereix una proposta de solució política a Catalunya per part del Govern que "no passa simplement per un nou Estatut".

Des del PNB, Idoia Sagastizabal, ha argumentat que la formació basca manté la seua postura respecte a juliol perquè entén que les circumstàncies econòmiques són similars, i els objectius millors si bé ha matisat que el seu suport "no significa atorgar un xec en blanc a l'aprovació dels PGE" i ha recordat que estan pendents d'execució parteix dels acords.

Al seu torn, el diputat de Compromis Ignasi Candela ha avançat el suport a la senda per l'"altura d'estat amb vocació transformadora" de la seua formació i ha celebrat que el Govern haja reconegut que existeix un "dèficit d'inversions" a la Comunitat Valenciana i haja obert una via de diàleg.

També Pedro Quevedo de Nova Canàries ha donat suport a la senda per a poder corregir a l'alça els objectius de dèficit, encara que conduïsca a la "malenconia" per l'"anomalia democràtica" del veto del Senat on el PP rebutjarà aquesta senda, i ha demanat que s'apliquen les correccions de les partides pressupostàries.

EL PP VEU "TRAMPÓS" L'ACORD

El diputat del PP Víctor Valentín Piriz ha qualificat de "trampós" l'acord de la senda, ja que al seu judici es dirigeix a una "costosa campanya electoral del PSOE", a més que des del Govern "enganya" en haver presentat la mateixa senda després de cinc mesos del seu rebuig, quan l'article 15 de la llei de Pressupostos estableix que si la Cambra Alta rebutja els objectius de dèficit l'Executiu té un mes per a presentar una altra diferent.

Píriz ha qüestionat la senda recalcant que l'OCDE "dubta" de les previsions, el Banc d'Espanya de l'efectivitat de les mesures, al mateix temps que l'AIReF calcula que la recaptació serà 2.000 milions inferior al que estima l'Executiu. "Ho han presentat tard i malament, tractant de retorçar la llei d'estabilitat pressupostària i en contra d'una de les cambres", ha etzibat.

Del seu costat, el diputat de Cs Toni Roldán ha indicat que la seua formació no ha canviat el seu vot en contra perquè es tracta de la mateixa senda, enfront d'altres formacions que han decidit canviar el seu sentit de vot per "concessions".

Aquest rebuig, ha explicat, es deu al fet que els PGE "posen en risc a l'economia espanyola", i en el seu lloc ha demanat reformes i no gastar més, ja que "cal estalviar en el període alt del cicle", perquè sinó en períodes de recessió es produiran "retallades i austeritat".

Visiblement molesta, Ana Oramas de Coalició Canàries ha criticat al Govern que vaja a llevar partides per 200 milions previstes per a Canàries per a destinar-les a inversions en carreteres a Catalunya. "Per traure's una foto Sánchez amb Torra són capaces de prendre una decisió i un preu molt car que pagaran els canaris", ha etzibat a un Govern que al seu judici "no tenen escrúpols".

Segons Oramas, s'haurien d'haver signat també 15 convenis pendents amb Canàries en els PGE de 2018 per import de 476 milions d'euros- "Ni els agricultors, ni els empresaris ni els sindicats ni aquesta diputada callaran", ha advertit una Ana Oramas "indignada".

En aquesta línia, el diputat de Fòrum Astúries ha rebutjat la senda perquè suposaria un "gir al desori" econòmic, i a l'incompliment del "mandat de solidaritat i equilibri de territorialitat", de manera que Astúries es veurà perjudicada enfront de Catalunya, beneficiada pel "finançament a la carta".

Al seu torn, la diputada d'EH-Bildu, Maite Beitialarrangoitia, ha criticat la falta de diàleg del Govern i ha demanat que es reforme la llei d'Estabilitat Pressupostària per a eliminar la "tramposa" capacitat de veto del Senat. El seu rebuig es deu al fet que "el substancial continua estant igual" i no es té en compte la realitat territorial.