Política

El dijous arranca la X Legislatura amb vista al Botànic II

Encara sense aclarir el repartiment de conselleries o la presidència de les Corts, les tres formacions es reuniran aquest matí per a negociar

2 minuts

aprobada_reforma_Estatut

El pròxim 16 de maig comença la X Legislatura de les Corts Valencianes. A partir de les 10.30, encara sense un acord tancat, els membres de les diferents formacions polítiques ocuparan els seus seients i celebraran el 'Ple de Constitució'. L'inici d'una nova etapa política en el qual, segons assenyalen les negociacions, el Botànic tornarà a governar. No obstant això, encara es desconeix el repartiment de conselleries i fins i tot el president de les Corts.

Des del moment en què es van confirmar els resultats de les passades eleccions autonòmiques -i abans-, tant des del PSPV com des de Compromís i UP-EUPV es va afirmar la intenció de reeditar la fórmula de govern de coalició. Després de superar entre els tres la majoria absoluta amb 53 escons, tot sembla suposar que Ximo Puig serà investit de nou com a President de la Generalitat Valenciana. Alguna cosa que no sol fer-se, no obstant això, fins a concloure les negociacions.

Una altra incògnita respecte a la legislatura que comença és la distribució de la Mesa. L'anterior president, Enric Morera, no es comenta com a possible candidat a revalidar i cap dels tres partits han oferit pistes. El pròxim 16, no obstant això, s'haurà de configurar. Podria repetir-se la fórmula de l'anterior legislatura, que va haver-hi una presidència 'temporal' fins que finalment va ocupar el lloc Enric Morera per Compromís.

Sí que es coneix ja quina serà la disposició dels grups polítics. Les forces del Botànic II ocuparan la meitat esquerra de l'hemicicle, mentre que la part dreta correspondrà a les tres dretes valencianes, que aspiraven a fer un pacte "a l'andalusa". Les dues formacions més xicotetes, UP-EUPV i Vox es concentraran en la part central i final dels seients.

Majoria en la Mesa

Les forces del Botànic sí han detallat, a través del síndic de Compromís Fran Ferri i del PSPV Manolo Mata, que "han de ser majoria" en la taula. Aquesta disposa de sis vacants, per la qual cosa a les tres formacions de la dreta valenciana els quedaran dues. La ultradreta de Vox, per tant, a l'ésser la força minoritària, quedarà fora de la Mesa de les Corts.

Els caps de les tres formacions progressistes, Ximo Puig (PSPV), Mònica Oltra (Compromís) i Rubén Martínez Dalmau (UP-EUPV), es reuneixen aquest mateix matí per a continuar amb les negociacions per a la formació de govern. En el seu centre legislatiu, les Corts, els tres polítics es reuniran per a oferir, després, una roda de premsa.

Aquesta primera reunió 'a tres' oficial es produeix després de la trobada entre Oltra i Puig la setmana passada d'una banda, i Puig i Dalmau per una altra.

Des dels socialistes valencians es va manifestar que com segona força del Botànic, a Compromís li correspon la segona autoritat de les Corts. Alguna cosa que Ferri ha compartit però ha assenyalat que "forma part d'una negociació global" i no d'una designació de la seua formació.

Etiquetes: