Política

Docents exigeixen una revisió de les seues retribucions i més plantilla per a aplicar el plurilingüisme i el model inclusiu

Una enquesta realitzada per ANPE revela "un altíssim grau d'insatisfacció" en el col·lectiu

2 minuts

Borrador de pissarra

Una enquesta realitzada pel sindicat docent ANPE reflecteix que aquest col·lectiu professional reclama una revisió de les seues retribucions i més plantilla per a poder aplicar amb garanties el plurilingüisme i el nou model d'educació inclusiva en els centres de la Comunitat Valenciana.

ANPE ha realitzat aquesta consulta amb la finalitat de recollir informació de la situació actual dels centres educatius valencians i de les condicions laborals dels seus docents. En l'enquesta, s'ha preguntat pels aspectes més rellevants i sobre els quals més reclamacions ens arriben al sindicat, tant relatius a les condicions laborals del col·lectiu com a la situació dels centres, explica l'organització sindical en un comunicat.

Arran dels resultats obtinguts, el sindicat recalca que "el grau de descontentament existent és molt elevat en totes i cadascuna de les qüestions plantejades".

Així, més del 95% dels enquestats exigeix una revisió de les retribucions per a "compensar la pèrdua de poder adquisitiu que el col·lectiu ve acumulant des de 2010 i que encara s'ha vist més accentuada amb la inflació acumulada durant l'últim any, enfront de la qual, la pujada del 2% d'inici d'any, s'ha quedat en una mera anècdota".

"El gener de 2022, l'IPC interanual acumulat era del 6,1% i només en 2022 portem ja un acumulat del 3,5%. A més, el 86% també es considera agreujat enfront de la resta de funcionaris d'altres cossos, al no comptar amb dies moscosos per a poder atendre assumptes propis", assenyalen.

A més, el 94% dels docents consultats considera que han d'augmentar-se les plantilles dels centres per a poder aplicar de manera satisfactòria el plurilingüisme i el model d'inclusió, "especialment tenint en compte que la majoria d'alumnat que requereix mesures especials pertany a centres públics".

En la mateixa línia, més del 95% considera "imprescindible" una reducció de les ràtios per a poder oferir "una atenció més directa i individualitzada al seu alumnat, una reducció de la càrrega burocràtica en els centres i la necessitat de comptar amb personal administratiu en tots ells i en la quantitat adequada, mesura fonamental per a poder centrar-se en la que hauria de ser la seua labor fonamental: la docència".

També es constata, continuen, com s'exigeix a la Conselleria d'Educació que "abandone les seues reticències al canvi i que faça un pas més a l'hora de facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar". Així ho reflecteix el fet que un 92% dels docents reclamen la posada en marxa del procediment del 'concurset', que ja està en funcionament en altres comunitats "amb resultats positius contrastats".

PERSONAL SANITARI

Finalment, el 80% del professorat considera "imprescindible que els centres compten amb personal sanitari, tal com ANPE ve reclamant històricament abans fins i tot de la pandèmia, com a mesura de seguretat en els centres i per a descarregar responsabilitats als docents que ni estan preparats per a elles ni són part de les seues atribucions".

ANPE recalca que continuarà exigint a la Conselleria que realment millore les condicions laborals del professorat i la situació dels centres educatius com a garantia d'un ensenyament públic de qualitat.

Etiquetes: