Política

Dalmau i Soler presenten la línia de finançament Astrea per a transformar espais de treball i fer-los més inclusius i sostenibles

El vicepresident segon i el conseller d'Hisenda presenten la línia de finançament de l'IVF amb trams no reemborsables de fins al 15%

4 minuts

Astrea_foto

La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF), han posat en marxa la línia de finançament Astrea per al foment d'actuacions sostenibles que transformen els espais de treball sota criteris de transició ecològica i inclusió social. Es tracta d'un nou producte de préstecs bonificats que atorga l'IVF en el marc de la Línia de Finançament Bonificat 'IVF-LIQUIDITAT COVID-19', que permet incorporar ajudes directes de fins al 15% del valor del préstec.

D'aquesta manera, es pretén incentivar aquelles reformes que perseguisquen la transició ecològica tant en el sector de l'activitat de l'empresa com en el de la construcció, donant suport a la lluita contra el canvi climàtic, la sostenibilitat i la inclusió social.

Per a poder optar al tram no reemborsable, que podrà aconseguir fins al 15% de l'import del préstec, amb un màxim de 25.000 euros, les obres hauran d'incorporar almenys cinc mesures de sostenibilitat proposades per la direcció general d'Innovació Ecològica en la Construcció i dissenyades en col·laboració amb l'Institut Valencià de l'Edificació.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha manifestat que "és important que des de la banca pública es potencien mecanismes que donen resposta a les necessitats de la ciutadania, però al mateix temps no renuncien al fet que aquestes accions estiguen encaminades a afavorir la transició energètica".

"Amb el Pla Astrea la Generalitat inicia una nova forma de finançament verd molt necessària perquè la societat interioritze que en tots els àmbits es poden fer passos cap a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic", ha asseverat.

Martínez Dalmau ha subratllat que "la nova línia de finançament va dirigida a la realització d'obres d'adequació d'espais de treball i locals comercials que contribuïsquen a la millora de les condicions del parc construït baix els criteris de sostenibilitat".

En aquest sentit, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, amb Nuria Matarredona, ha detallat com el nou producte persegueix fomentar la renovació d'espais afavorint la hipocarbonització de l'entorn construït i la necessària transformació dels llocs habitats en arquitectures que promoguen la igualtat i el benestar.

Per part seua, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "aquesta iniciativa afavorirà la inversió privada en un moment en què la incertesa podria posposar l'execució de projectes empresarials rendibles, i contribuirà a millorar les condicions de treball de pimes i autònoms".

Sobre aquest tema, el conseller d'Hisenda ha destacat l'esforç de l'IVF "per a convertir-se en una eina al servei de la totalitat del Govern de la Generalitat que els permeta executar les seues polítiques de la forma més eficient possible".

"L'IVF ha adaptat tota la seua gamma de productes a la crisi econòmica actual, en coherència amb l'estratègia dissenyada pel Consell, i per a aquest exercici 2021 s'han modificat les condicions dels Préstecs bonificats IVF-Liquiditat COVID-19 per a dotar-los de més agilitat en la concessió de les operacions de finançament, i ja estem col·laborant amb cinc conselleries diferents", ha explicat Soler abans d'insistir que la intenció d'Hisenda és "poder ampliar-ho a la totalitat de les conselleries".

En concret, Astrea, posada en marxa en col·laboració amb la conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica tindrà, tal com ha explicat el director de l'IVF, Manuel Illueca, un tipus d'interés del 0,5% i del 0% en municipis en risc de despoblament, finançament de fins al 100% de la quantitat sol·licitada; un terme de devolució d'entre 3 i 6 anys i una manca de fins a 2 anys.

"El nostre repte era posar a la disposició de les empreses crèdits en condicions immillorables i arribar allí on no arriba la banca privada i l'estem aconseguint com queda avui de nou en evidència", ha conclòs Soler.

Actuacions subvencionables

Els préstecs, que es concediran des de l'IVF, seran a partir de 20.000 euros i el tram no reemborsable no podrà superar el 15% de l'import del préstec sol·licitat amb un màxim de 25.000 euros. El pressupost total destinat per a IVF-Liquiditat COVID-19' per al 2021 és de 9.800.000 euros.

Tal com figura en les bases publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana -de data 20 de gener de 2021- per a optar a aquesta línia de finançament bonificat es podran presentar les sol·licituds finals de 2021, gràcies a l'ampliació del marc temporal d'ajudes d'Estat de la UE en el qual s'emmarca aquesta línia o fins que s'esgote el pressupost de la convocatòria.

Entre els requisits que s'estableixen per a poder accedir als préstecs, cal destacar que les obres perseguisquen i impulsen un disseny inclusiu, la qualitat, el confort i benestar entorn de treball; la utilització de materials i productes sostenibles; l'adequada gestió dels residus o l'estalvi d'aigua/estalvi d'energia. Per això, no es contemplarà el finançament d'actuacions que, amb una qualificació energètica F o menor, no aborden mesures per a la millora de la seua eficiència energètica justificant una millor qualificació o una disminució del consum del 30%.

Amb posterioritat a la finalització de les obres, cada beneficiari del finançament remetrà a l'IVF l'informe de justificació d'actuacions executades.

Etiquetes: