Política

Compromís presenta mocions en els ajuntaments per a cogestionar l'ingrés mínim vital

1 minut

fotonoticia_20200611113241_1920

Els regidors de Compromís presenten mocions en els ajuntaments de la Comunitat per a instar el Consell a reclamar al Govern un mecanisme de cogestió de l'ingrés mínim vital (IMV) per a evitar duplicitats i el col·lapse dels serveis socials.

També demanen garantir el finançament que facilite les condicions de contractació per a fer front, des dels serveis socials municipals, a la gestió de la nova renda sense perjudici dels programes i subvencions existents.

Al marge d'aquestes peticions, la coalició celebra la posada en marxa de l'IMV com "un pas decidit en la lluita contra la desigualtat". Una aposta que vol que estiga alineada amb els programes autonòmics com la renda valenciana d'inclusió per a "reforçar les polítiques pròpies" de governs autonòmics i municipals.

Compromís destaca en un comunicat que la Conselleria d'Igualtat que dirigeix el seu coportaveu, la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra, va posar en marxa fa més de dos anys l'ingrés mínim autonòmic. Des de llavors s'ha anat desenvolupant en l'àmbit municipal amb formació del personal de serveis socials, tràmits associats a la sol·licitud i valoració i disseny d'itineraris d'inclusió.

Es tracta d'"un procés complex que implica un canvi de paradigma i gestió i que és prova del caràcter processual de la implantació d'aquesta mena de mesures". Ara, amb el sistema de gestió de la renda valenciana d'inclusió "en ple funcionament", aquest ingrés arriba en totes les seues modalitats a un total de 46.759 beneficiaris i 12.113 persones o unitats de convivència a l'espera de resolució.

Per a la coalició, "posar en marxa un nou mecanisme des de zero sense aprofitar l'experiència i recorregut de mecanismes que ja estan en funcionament suposa renunciar als ensenyaments previs de les mateixes administracions, generant duplicitats innecessàries".

Compromís defensa que hi ha un "clar precedent" que es pot gestionar l'IMV respectant les competències de les administracions. Posa com a exemple la gestió dels serveis socials en matèria de dependència: el Govern va aprovar una llei que fixa mínims i criteris comuns i les autonomies desenvolupen la norma amb personal, recursos, serveis i gestió pròxima a la ciutadania.