Política

Compromís planteja canvis normatius per obligar als bancs a assumir els impostos hipotecaris

2 minuts

baldo_congreso

La coalició Compromís ha registrat hui tant en el Congrés dels Diputats com en Les Corts Valencianes iniciatives parlamentàries amb què planteja escometre les modificacions legislatives necessàries que obligar a les entitats bancàries a assumir els impostos associats a les hipoteques.

Segons ha explicat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, “Pedro Sánchez arriba tard, el passat 24 d’octubre en el Ple del Congrés ja vam instar al President a què actuara per solucionar esta problemàtica, en aquell moment només havia de prendre la decisió en el Consell de Ministres de canviar el reglament hipotecari, ara evidentment s’ha de canviar la llei, per això exigim que es realitzen ja els canvis legislatius necessaris per obligar els prestadors a pagar els impostos hipotecaris”.

Segons s’explica en la proposició no de llei presentada hui per Compromís en el Congrés, la recent sentència del ple del Tribunal Suprem, que revoca la doctrina adoptada per la secció tercera de l'esmentat tribunal, "ataca el principi constitucional de seguretat jurídica i obliga els poders públics a actuar en benefici de la ciutadania".

La formació valenciana ha qüestionat la ingerència del Tribunal Suprem en un debat de naturalesa política i ha instat el Govern i el Congrés prendre partit per tal de defensar "a la part més feble en els contractes hipotecaris, que ho són les persones consumidores".

Des de Compromís recorden que l'impost d'actes jurídics documentats suposa el 70% de les despeses de constitució d'una hipoteca i que el algunes comunitats autònomes arriba al 1,5% del preu real de compra de l’habitatge.

La diputada de Compromís a Les Corts, Marian Campello, ha presentat també este matí esta iniciativa a Les Corts, per traslladar este debat sobre els impostos hipotecaris al parlament valencià. Segons ha assegurat Campello “una vegada este canvi normatiu estiga vigent s’han de prendre també altres tipus de mesures per impedir que les entitats bancàries traslladen als seus clients per altres vies el cost de l’assumpció dels impostos hipotecaris”.

Per a Campello “este canvi de criteri del Suprem sobre l’assumpció dels impostos hipotecaris és vergonyós, han actuat d’esquenes a la ciutadania per salvar a la banca de pagar la retroactivitat d’estos impostos, eixa ha sigut la seua única motivació”.

Des de Compromís s’encoratja a la ciutadania a participar en les diverses mobilitzacions que s’estan organitzant en el nostre territori per mostrar el rebuig a la decisió del Suprem, com la que tindrà lloc este divendres a les 19 hores a València davant el TSJCV, per a reclamar un Justícia al servei de les persones i no de la Banca, una reivindicació que s’ha d’assumir per part de tota la societat civil.

Etiquetes: