Política

Compromís denuncia que el Govern justifica les pensions de la Guàrdia Mora de Franco amb una llei de 1965

2 minuts

Mullet Compromís

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat que el Govern ha justificat el pagament actual de pensions a "els criminals de la Guàrdia Mora de Franco" sobre la base d'una llei de l'any 1965, i ha afirmat que "segurament s'han destinat més de 150 milions d'euros a pagar pensions" d'aquest tipus.

Mulet ha lamentat en un comunicat que el Govern la resposta a la seua pregunta anterior sobre el mateix tema. Segons el senador, l'executiu va respondre que: "Les citades pensions són reconegudes segons el que es disposa en la Llei 172/1965, de 21 de desembre, per la qual es regula la situació del personal marroquí que han prestat serveis en les Forces Armades espanyoles, com a compensació als seus anys de servei prestats en diferents períodes enquadrats en unitats de l'Exèrcit, que excedeixen el període concret al qual Sa senyoria sembla referir-se en la seua pregunta".

"En aquest cas es tracta de col·lectius tancats i per tant a extingir, la pensió dels quals es regula anualment en els pressupostos Generals de l'Estat en la Secció 07 corresponent al Règim de Classes Passives, i al Programa 211O", continua la resposta de l'executiu.

Per això, ha tornat a interpel·lar a l'executiu: "Quines mesures adoptarà el Govern per a atallar aquesta situació, en tractar-se de persones reclutades pel dictador genocida per a saquejar, violar, decapitar, robar, amputar, cremar, assaltar, massacrar, a la població de l'Espanya democràtica?".

Per a Carles Mulet, aquesta resposta "torna a demostrar la connivència del PSOE actual amb certs aspectes del franquisme": "atents a la justificació, vénen a dir que a part dels crims durant el colp d'estat, aquesta Guàrdia al servei del dictador va fer més coses durant la dictadura, que va ser precisament això, donar suport a la dictadura, un règim genocida i il·legal".

"Un altre argument del PSOE per a aquesta calamitat de Govern és que com tots es moriran (extingir) doncs a continuar pagant dels diners de tots pensions a aquests criminals de guerra, i al gran argument, sense parangó, és una llei de 1965, o siga, una llei dictada per un Govern il·legítim i il·legal", ha lamentat.

Mulet ha apuntat que l'Estat espanyol ha destinat prop de 7,2 milions d'euros únicament des de 2007 a "antics membres de la Guàrdia Mora de Franco, una unitat de persones reclutades per la dictadura en el nord del Marroc per a saquejar, violar, decapitar, robar, amputar, cremar, assaltar, massacrar, a la població de l'Espanya democràtica".

"Malgrat existir únicament durant 20 anys, els membres d'aquesta guàrdia, creada per un dictador i mantinguda durant un règim il·legítim, han cobrat importants pensions pagades per l'Espanya democràtica", ha explicat Mulet.

De fet, "els i les historiadores xifren en aproximadament 100.000 ciutadans marroquins, adolescents i joves, reclutats pel dictador Francisco Franco en el nord d'Àfrica, que els colpistes van destinar a saquejar, violar, decapitar, robar, amputar, cremar, assaltar, massacrar, a la població de l'Espanya democràtica".

"La crueltat, impunitat, i barbàrie de la denominada 'Guàrdia Mora' del dictador genocida Francisco Franco, encara retrunyeix en la memòria de la part més cruenta de la guerra generada per la dreta a Espanya", ha considerat el senador.