Política

Compromís demana impulsar el vot electrònic i l'anticipat presencial

2 minuts

fotonoticia_20191101160505_1920

El diputat de Compromís en les Corts Jesús Pla ha presentat una proposta perquè el Govern central inicie un estudi sobre la possibilitat d'incorporar el vot electrònic i/o el vot anticipat presencial per a "facilitar i garantir el dret de vot a totes i tots els espanyols residents a l'estranger, ateses les experiències ja desenvolupades en algunes comunitats autònomes de l'Estat i en països de tot el món".

El parlamentari ha sostingut que la "possible solució a l'escassa participació en el vot de residents a l'estranger" pot ser el vot electrònic que en alguns països europeus ja s'ha implantat, com per exemple Bèlgica que va ser pionera i Estònia on s'utilitza des de l'any 2005, ha assenyalat en un comunicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que dins d'Espanya el País Basc, Catalunya i Galícia ja han provat aquest sistema en les eleccions en els seus respectius parlaments, així com en consultes municipals o altres institucions, que també s'han dut a terme en la Comunitat i a Andalusia.

A més, ha proposat que "també es podria explorar la via del vot anticipat presencial". Ha destacat que a Noruega es va incrementar la participació en alguns punts percentuals l'any 1999 quan el 16 per cent dels vots emesos van ser anticipats. En el context espanyol, Astúries ja preveu la possibilitat d'implantar aquest vot, ha ressaltat.

El diputat de Compromís considera que això facilitaria la participació en aquelles persones que tinguen previst anar-se'n fora en períodes pròxims a eleccions "amb la impossibilitat de realitzar els tràmits necessaris per a la votació a temps".

"És per això que des del Govern central s'han d'eliminar, de manera immediata, tots els obstacles existents de tipus tècnic, pràctic i econòmic a l'exercici lliure del dret al vot dels espanyols residents a l'estranger", ha reivindicat.

Pla ha advertit que en les presents eleccions generals del 10 de novembre, "atés que no s'han resolt totes les traves", "al voltant de 224.000 persones haurien pregat el vot, respecte dels 2'5 milions d'espanyols que actualment viuen a l'estranger". "Amb els problemes burocràtics i els retards que caracteritzen al vot pregat, la participació final mai supera el set per cent dels vots reals", ha afirmat.

Aquesta xifra "s'allunya de manera alarmant del 73 per cent de participació mitjana que es registra en les eleccions generals des de l'any 1977", ha recalcat el diputat de Compromís, abans d'incidir en què "tot això ocorre des de la reforma de la Llei orgànica del Règim Electoral General de l'any 2011 a la qual van donar suport PP, PSOE, CIU i PNB".

Amb aquesta reforma, ha afirmat, es va modificar l'article 75 sobre l'exercici del dret al vot dels espanyols residents de manera temporal o permanent a l'estranger, i es va introduir la sol·licitud de vot, l'anomenat 'vot pregat'.

"La instauració d'aquest sistema ha suposat una caiguda substancial de la participació, ja que abans de la introducció del vot pregat votava, de mitjana, el 35 per cent dels residents a l'estranger", ha lamentat Jesús Pla.